Festivalul Enescu, în topul celor mai importante festivaluri de muzică clasică din Europa

Festivalul Internaţional "George Enescu" a fost inclus de The Independent în topul celor mai importante festivaluri de muzică clasică organizate în Europa în această vară, publicaţia britanică remarcând şi extinderea pe internet a evenimentului românesc.

Urmărește
523 afișări
Imaginea articolului Festivalul Enescu, în topul celor mai importante festivaluri de muzică clasică din Europa

Festivalul Enescu, în topul celor mai importante festivaluri de muzică clasică din Europa (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat al organizatorilor Festivalului Enescu, The Independent a mai inclus în "galaxia virtuozilor" festivalurile de la Bayreuth (Germania), Verbier (Elveţia), Aix-en-Provence şi Saint-Denis (Franţa).

Aceste festivaluri au în comun, pe lângă apartenenţa la "elita muzicii clasice", faptul că reprezintă un pas important spre popularizarea unor astfel de manifestări culturale. Prin tehnologia webcasting din ce în ce mai multe persoane se pot bucura de spectacole excepţionale aflate "la un click distanţă", se spune în publicaţia britanică.

În articolul intitulat "Un loc virtual în galaxia virtuozilor" este evidenţiat faptul că pasionaţii de muzică clasică ce nu îşi permit să cumpere bilete la astfel de evenimente au opţiunea de a viziona concertele pe calculator, în confortul propriei case. Unul dintre festivalurile ce a implementat tehnologia live streaming este chiar Festivalul Internaţional "George Enescu".

De altfel, Festivalului Internaţional "George Enescu" i se atribuie un rol important în reinventarea şi rebrandingul cultural ale "Micului Paris", într-o metropolă modernă din estul Europei. "România poate părea că nu mai este pe traiectoria corectă, dar cu siguranţă nu vrea să rămână aşa", se spune în The Independent. Unul dintre factorii mobilizatori este chiar Festivalul "George Enescu", "ce aduce în Bucureşti unele dintre cele mai bune orchestre şi solişti din lume", se mai spune în publicaţia britanică.

Cea de-a XX-a ediţie a Festivalului "George Enescu" aduce în faţă publicului iubitor de muzică clasică şi noutatea de a putea urmări evenimentele pe internet, în timp real. Astfel, finalele Concursului Internaţional "George Enescu" - pian şi vioară, Gala Laureaţilor şi evenimentul inaugural al festivalului de pe 1 septembrie (concert Residentie Orchestra din Haga, sub bagheta lui Christian Badea) vor putea fi urmărite live pe www.festivalenescu.ro.

Posibilitatea de a transmite live secvenţe importante din "galaxia virtuozilor" care poposesc în România la Festivalul Enescu, între 1 şi 25 septembrie, contribuie, crede directorul festivalului Mihai Constantinescu, la formarea unei audienţe internaţionale pentru acest eveniment românesc.

Cea de-a XX-a ediţie a Festivalului Internaţional "George Enescu" are loc între 1 şi 25 septembrie 2011 în Bucureşti, dar şi în Cluj-Napoca, Sibiu şi Timişoara.

Festivalul "George Enescu" este coordonat de Artexim, societate din subordinea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, sub direcţia lui Mihai Constantinescu, în timp ce preşedintele şi directorul artistic al evenimentului este Ioan Holender. La organizarea festivalului vor contribui Primăria Municipiului Bucureşti, Institutul Cultural Român, Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune.

Festivalul "George Enescu", care are loc o dată la doi ani, a fost înfiinţat în 1958 ca semn al recunoaşterii geniului enescian, pentru a omagia astfel viaţa şi creaţia marelui compozitor român. Primele ediţii ale acestui festival şi concurs au reunit nume sonore ale vieţii muzicale internaţionale ale acelei vremi, printre care s-au numărat Yehudi Menuhin, David Oistrach, Sviatoslav Richter şi Herbert von Karajan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici