Festivalul Enescu: Muzica "văzută" prin ochii artiştilor plastici, într-o campanie lansată de Muzeul Naţional de Artă

O campanie dedicată Festivalului Enescu, care propune publicului trasee speciale ce prezintă unele dintre cele mai frumoase lucrări cu tematică muzicală din patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR) din Bucureşti, a fost lansată miercuri, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Urmărește
105 afișări
Imaginea articolului Festivalul Enescu: Muzica "văzută" prin ochii artiştilor plastici, într-o campanie lansată de Muzeul Naţional de Artă

Festivalul Enescu: Muzica "văzută" prin ochii artiştilor plastici, într-o campanie lansată de Muzeul Naţional de Artă

Cea de-a XXIV-a ediţie a Festivalului Internaţional "George Enescu" are loc în perioada 31 august - 22 septembrie, iar o parte dintre concerte au loc la Sala Auditorium a MNAR.

Campania "Concertul picturilor. O plimbare «moderato» printre lucrări «forte»", care a plecat de la ideea că artele se influenţează reciproc, iar muzica a fost adesea "muză" pentru artiştii plastici, îi va purta pe cei interesaţi pe trei trasee speciale, ce prezintă unele dintre cele mai frumoase lucrări cu tematică muzicală din patrimoniul MNAR.

Primul traseu se află în Galeria de Artă Românească Modernă. Pe parcursul său, vizitatorii pot afla mai multe despre relaţia dintre muzică şi artişti precum Teodor Aman, Ştefan Luchian şi Marcel Iancu. În plus, special pentru această campanie, vor fi expuse două sculpturi cu temă muzicală, create de Dimitrie Paciurea ("Portretul lui Beethoven") şi Boris Caragea ("Nud feminin cu mandolină"). De asemenea, din dorinţa de a permite cât mai multor vizitatori să asiste la acest "concert vizual", programul Galeriei Naţionale de la MNAR va fi prelungit până la ora 19.00 în fiecare zi de miercuri din luna septembrie.

Al doilea traseu îi va purta pe iubitorii artelor printre capodoperele din Galeria de Artă Europeană. Pe lângă bucuria de a admira operele unor mari artişti, precum El Greco, Rubens, Rembrandt şi Monet, vizitatorii vor întâlni câte o lucrare cu temă muzicală în fiecare dintre cele cinci şcoli expuse (italiană, spaniolă, germană, franceză şi olandeză), expresie a faptului că muzica a inspirat artişti plastici din toate zonele şi din toate secolele. În Galeria de Artă Europeană va fi expusă, special pentru această campanie, lucrarea "Natură statică cu note muzicale" aparţinând unui artist german din secolul al XVIII-lea.

Cel de-al treilea traseu îşi aşteaptă vizitatorii la Muzeul Colecţiilor de Artă. Aici, vizitatori vor avea ocazia să vadă cum pasiunea pentru muzică şi arte plastice s-au împletit inclusiv în modul în care colecţionarii şi-au ales lucrările de suflet, mulţi dintre ei oprindu-se şi asupra unor lucrări cu teme muzicale. Este cazul colecţiilor Corneliu Baba, Iosif Iser, Anastase Simu, Garabet Avachian şi Moise Weinberg (o parte dintre aceştia fiind melomani), aceastea reprezentând cele cinci opriri din cadrul traseului de la Muzeul Colecţiilor de Artă. Ineditul acestui traseu constă în faptul că în cadrul colecţiilor Baba şi Iser vor fi expuse şi instrumente muzicale care au aparţinut celor doi mari pictori.

Traseele din campanie pot fi descărcate gratuit de pe site-ul muzeului, www.mnar.arts.ro. De asemenea, în dreptul fiecărei opriri de pe cele trei trasee, vizitatorii vor avea la dispoziţie un cod QR care le va deschide o pagină cu informaţii suplimentare despre lucrările respective.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici