- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (03.09.2019, 16:59)
- Diana Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Festivalul Enescu: Singura operă compusă de Bela Bartók, în abordare multimedia, miercuri, la Ateneu
Singura operă compusă de Bela Bartók, "Castelul Prinţului Barbă-Albastră", în abordare multimedia sub semnătura regizoarei Nona Ciobanu, va fi prezentată miercuri, de la ora 17.00, la Ateneul Român din Bucureşti, în cadrul Festivalului Enescu, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
Urmărește
167 afișări
Festivalul Enescu: Singura operă compusă de Bela Bartók, în abordare multimedia, miercuri, la Ateneu
Miercuri, la Ateneul Român, în cadrul Festivalului Internaţional "George Enescu", cele mai tainice încăperi din castelul Prinţului Barbă Albastră vor dobândi o materializare simbolică prin sunet şi imagine, în concertul Orchestrei Naţionale Simfonice a Radiodifuziunii Poloneze, sub bagheta lui Cristian Mandeal.
"Castelul Prinţului Barbă-Albastră" este singura operă compusă de Bela Bartók. Lucrarea bazată pe basmul lui Charles Perrault, dar transformată de imaginaţia libretistului Bela Balázs într-o poveste în cu totul altă cheie, va fi însoţită de proiecţii. Acestea poartă semnătura regizoarei Nona Ciobanu şi sunt realizate împreună cu Peter Kosir, arhitect şi artist vizual - gândite şi asamblate într-un discurs surprinzător, imersiv.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce trebuie să știi despre alegerile prezidențiale și referendumul din 24 noiembrie? Aproape 19.000 de secții de votare vor fi deschise pe teritoriul României începând cu ora 07:00
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te şi pune ştampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Preşedintele AEP s-a întâlnit cu observatorii internaţionali acreditaţi la alegerile din România
Libretul, pe scurt, vorbeşte despre Barbă Albastră, prinţul cu reputaţie întunecată, care se recăsătoreşte şi îşi aduce noua soţie, pe Judita, la castelul său cu şapte camere. El îi permite Juditei accesul în toate camerele, cu excepţia uneia. Judita nesocoteşte, în final, interdicţia şi nu se lasă convinsă de numeroasele rugăminţi ale prinţului de a o respecta. Cea de-a şaptea cameră se dovedeşte a fi o tenebră copleşitoare.
De-a lungul timpului, povestea a fost explorată mai ales din perspectiva ei simbolică. Conform unora dintre interpretări, cele şapte camere semnifică sufletul lui Barbă Albastră, iar povestea ar fi despre autocunoaştere, sondarea interioară, accesul pe care ni-l permitem şi îl permitem celorlalţi în spaţiul personal.
Regizoarea Nona Ciobanu propune o convenţie vizuală care să desluşească din metaforele libretului şi imaginează un şotron care, similar unui fir al Ariadnei, va purta spectatorul prin tainele textului şi muzicii.
"Proiecţiile video sunt o prelungire a muzicii lui Bartók şi a poeziei textului lui Balázs. Împreună cu Peter Košir, care este arhitect şi artist vizual, încercăm să definim acest spaţiu care glisează dinafară înspre înlăuntrul personajelor, şi invers, prin imagini care compun uneori abstract, alteori concret, microcosmosul şi macrocosmosul şotronului", precizează regizoarea Nona Ciobanu.
Conform viziunii regizorale, jocul interior-exterior, propus de lucrarea lui Bartókva include spectatorul şi chiar întregul spaţiu de concert, efectul urmărit fiind acela de a sugera privitorului şi ascultătorului participarea efectivă, directă la această călătorie de descoperire.
"Am preluat elemente din arhitectura Ateneului Român şi le-am transferat şi transformat în scenariul vizual, astfel încât ele să devină uneori vii şi parte dinpoveste. Această metamorfoză continuă angrenează în joc, încă de la începutul spectacolului, două elemente definitorii ale teatrului: scena şi cortina, care apar explicit sau transfigurate în câteva momente din spectacol", dezvăluie Nona Ciobanu.
Ajuns la cea de-a XXIV-a ediţie, Festivalul Internaţional "George Enescu" se desfăşoară în perioada 31 august - 22 septembrie. În sălile de concerte din Bucureşti, vor urca pe scenă peste 2.500 dintre cei mai valoroşi muzicieni ai lumii, având 50 de naţionalităţi, şi vor fi prezentate 84 de concerte şi recitaluri. Ediţia din acest an a festivalului totalizează 34 de prezenţe în premieră în România: 25 de artişti, printre care Marion Cotillard, Kiril Petrenko, Mitsuko Uchida, şi nouă orchestre de talie mondială.
Ediţia din 2019 a Festivalului Enescu îşi aşteaptă publicul la Sala Palatului, Ateneul Român, Sala Radio şi la Sala Mică a Palatului, la concerte şi recitaluri grupate în jurul a şase mari secţiuni: "Mari orchestre ale lumii", "Concertele de la miezul nopţii", "Recitaluri şi concerte camerale", "Muzica secolului XXI", "Mozart Week in Residence" şi "Forumul Internaţional al Compozitorilor". De asemenea, vor avea loc concerte şi evenimente în Piaţa Festivalului, conferinţe, lansări de discuri şi de carte, spectacole extraordinare.
Mai multe detalii pot fi găsite pe pagina oficială a Festivalului Internaţional "George Enescu": https://www.festivalenescu.ro/.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe