- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (17.04.2014, 19:30)
- Diana Pârvulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Festivalul Filmului European: 42 de filme din 25 de ţări, între 9 şi 15 mai, în Capitală
Cea de-a 18-a ediţie a Festivalului Filmului European, care se va desfăşura între 9 şi 15 mai, în Capitală, şi între 16 şi 18 mai, la Târgu-Mureş, aduce cinefililor 42 de filme din 25 de ţări, ambasadorul onorific al acestei ediţii fiind regizorul Adrian Sitaru, informează un comunicat remis MEDIAFAX.
Urmărește
287 afișări
Festivalul Filmului European: 42 de filme din 25 de ţări, între 9 şi 15 mai, în Capitală (Imagine: Daniel Mihailescu/ Mediafax Foto)
Festivalul este organizat de Institutul Cultural Român (ICR), împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, sub egida EUNIC, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene. Ediţia din acest an le aduce cinefililor un număr de 42 de filme (drame, comedii, filme biografice, documentare şi de animaţie, de lungmetraj şi scurtmetraj) din 25 de ţări.
"Dorim să aducem un suflu proaspăt Festivalului Filmului European, care, ajuns la cea de-a XVIII-a ediţie, îşi serbează majoratul. Selecţia excelentă de filme europene este completată de evenimente conexe care ne dorim să atragă şi public nou. Festivalul începe de Ziua Europei. Împărtăşim valorile europene şi participăm la dialogul intercultural european. Cinematografia română este perfect conectată la fenomenul european, iar cineaştii noştri sunt adevăraţi campioni. Este datoria noastră să acordăm sprijinul şi atenţia necesară regizorilor, actorilor, cineaştilor români în general, în acord cu performanţele lor", a declarat Liviu Jicman, vicepreşedintele Institutului Cultural Român.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Proiecţiile din Bucureşti vor avea loc la cinematografele Studio şi Elvira Popescu, iar cele din Târgu-Mureş, la cinematograful Arta.
"Ne face o deosebită plăcere să putem relua tradiţia ediţiilor locale prin includerea oraşului Târgu-Mureş pe harta Festivalului. Astfel, cinefilii din Transilvania se vor bucura împreună cu noi de selecţia de filme a acestei ediţii. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără implicarea partenerilor noştri locali", a adăugat vicepreşedintele ICR.
Este deja o tradiţie ca Festivalul Filmului European să aibă în fiecare an un ambasador onorific, invitat să regizeze clipul de promovare a festivalului, oferind astfel o viziune personală asupra caracteristicilor filmului european şi asupra rolului pe care acesta îl are în cinematografia mondială. Ambasadorul ediţiei de anul acesta este regizorul Adrian Sitaru, autor a numeroase producţii cinematografice, printre care scurtmetrajul "Colivia" şi lungmetrajele "Pescuit sportiv" şi "Din dragoste cu cele mai bune intenţii".
Preşedinţia elenă a Uniunii Europene va fi marcată printr-un concert şi o gală de deschidere în culorile şi spiritul Greciei.
Festivalul este precedat de concertul muzicianului grec Yorgos Nousis, ale cărui compoziţii combină elemente clasice şi de jazz cu teme şi sounduri populare balcanice. Concertul va avea loc în seara zilei de 8 mai, în grădina Institutului Cultural Român, şi este organizat împreună cu Fundaţia Culturală Greacă.
La seara de gală a festivalului, care va avea loc pe 9 mai, la Cinema Studio, va fi proiectat filmul "Miss Violenţa", (Grecia, 2013), în prezenţa regizorului Alexandros Avranas şi a actriţei Eleni Roussinou. Filmul - povestea unei duble prăbuşiri - a fost selectat în numeroase festivaluri şi recompensat cu premii la Veneţia (Leul de Argint, Coppa Volpi, Fedeora), Reykjavik, Stockholm, Montreal.
În program se regăsesc numeroase producţii care au ţinut capul de afiş la festivaluri de prestigiu, precum Cannes, Veneţia, Rotterdam, Sundance şi Karlovy Vary.
Selecţia festivalului include, de asemenea, două documentare româneşti - "Bucureşti, unde eşti?", de Vlad Petri (inclus în competiţia Festivalului de Film de la Rotterdam şi de la TIFF), respectiv "Cântece pentru un muzeu", de Eliza Zdru (Astra, Visions du Réel DOCM - Nyon, Krakow Film Festival Market, Hot Docs Doc Shop) -, coproducţia "La limita de jos a cerului" (România/ Moldova), de Igor Cobileanski, o selecţie cu cele mai recente scurtmetraje ale regizorului Adrian Sitaru, precum şi o secţiune de filme scurte realizate de studenţii de la UNATC Bucureşti.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe