- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (17.04.2014, 19:30)
- Diana Pârvulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Festivalul Filmului European: 42 de filme din 25 de ţări, între 9 şi 15 mai, în Capitală
Cea de-a 18-a ediţie a Festivalului Filmului European, care se va desfăşura între 9 şi 15 mai, în Capitală, şi între 16 şi 18 mai, la Târgu-Mureş, aduce cinefililor 42 de filme din 25 de ţări, ambasadorul onorific al acestei ediţii fiind regizorul Adrian Sitaru, informează un comunicat remis MEDIAFAX.
Urmărește
287 afișări
Festivalul Filmului European: 42 de filme din 25 de ţări, între 9 şi 15 mai, în Capitală (Imagine: Daniel Mihailescu/ Mediafax Foto)
Festivalul este organizat de Institutul Cultural Român (ICR), împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, sub egida EUNIC, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene. Ediţia din acest an le aduce cinefililor un număr de 42 de filme (drame, comedii, filme biografice, documentare şi de animaţie, de lungmetraj şi scurtmetraj) din 25 de ţări.
"Dorim să aducem un suflu proaspăt Festivalului Filmului European, care, ajuns la cea de-a XVIII-a ediţie, îşi serbează majoratul. Selecţia excelentă de filme europene este completată de evenimente conexe care ne dorim să atragă şi public nou. Festivalul începe de Ziua Europei. Împărtăşim valorile europene şi participăm la dialogul intercultural european. Cinematografia română este perfect conectată la fenomenul european, iar cineaştii noştri sunt adevăraţi campioni. Este datoria noastră să acordăm sprijinul şi atenţia necesară regizorilor, actorilor, cineaştilor români în general, în acord cu performanţele lor", a declarat Liviu Jicman, vicepreşedintele Institutului Cultural Român.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Un diplomat rus de rang înalt afirmă că Rusia este deschisă la orice discuţii de pace în Ucraina dacă Trump le iniţiază
-
Ford Otosan a oprit azi producţia la uzina de la Craiova din cauza Electrocentrale Craiova. Pierderi estimate la peste 40 mil. Euro
-
Comisia Europeană trimite România în faţa CJUE pentru că nu a colectat şi epurat în mod corespunzător apele uzate
-
Marcel Boloş: termenul pentru aplicarea amnistiei fiscale, prelungit până la 20 decembrie 2024
Proiecţiile din Bucureşti vor avea loc la cinematografele Studio şi Elvira Popescu, iar cele din Târgu-Mureş, la cinematograful Arta.
"Ne face o deosebită plăcere să putem relua tradiţia ediţiilor locale prin includerea oraşului Târgu-Mureş pe harta Festivalului. Astfel, cinefilii din Transilvania se vor bucura împreună cu noi de selecţia de filme a acestei ediţii. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără implicarea partenerilor noştri locali", a adăugat vicepreşedintele ICR.
Este deja o tradiţie ca Festivalul Filmului European să aibă în fiecare an un ambasador onorific, invitat să regizeze clipul de promovare a festivalului, oferind astfel o viziune personală asupra caracteristicilor filmului european şi asupra rolului pe care acesta îl are în cinematografia mondială. Ambasadorul ediţiei de anul acesta este regizorul Adrian Sitaru, autor a numeroase producţii cinematografice, printre care scurtmetrajul "Colivia" şi lungmetrajele "Pescuit sportiv" şi "Din dragoste cu cele mai bune intenţii".
Preşedinţia elenă a Uniunii Europene va fi marcată printr-un concert şi o gală de deschidere în culorile şi spiritul Greciei.
Festivalul este precedat de concertul muzicianului grec Yorgos Nousis, ale cărui compoziţii combină elemente clasice şi de jazz cu teme şi sounduri populare balcanice. Concertul va avea loc în seara zilei de 8 mai, în grădina Institutului Cultural Român, şi este organizat împreună cu Fundaţia Culturală Greacă.
La seara de gală a festivalului, care va avea loc pe 9 mai, la Cinema Studio, va fi proiectat filmul "Miss Violenţa", (Grecia, 2013), în prezenţa regizorului Alexandros Avranas şi a actriţei Eleni Roussinou. Filmul - povestea unei duble prăbuşiri - a fost selectat în numeroase festivaluri şi recompensat cu premii la Veneţia (Leul de Argint, Coppa Volpi, Fedeora), Reykjavik, Stockholm, Montreal.
În program se regăsesc numeroase producţii care au ţinut capul de afiş la festivaluri de prestigiu, precum Cannes, Veneţia, Rotterdam, Sundance şi Karlovy Vary.
Selecţia festivalului include, de asemenea, două documentare româneşti - "Bucureşti, unde eşti?", de Vlad Petri (inclus în competiţia Festivalului de Film de la Rotterdam şi de la TIFF), respectiv "Cântece pentru un muzeu", de Eliza Zdru (Astra, Visions du Réel DOCM - Nyon, Krakow Film Festival Market, Hot Docs Doc Shop) -, coproducţia "La limita de jos a cerului" (România/ Moldova), de Igor Cobileanski, o selecţie cu cele mai recente scurtmetraje ale regizorului Adrian Sitaru, precum şi o secţiune de filme scurte realizate de studenţii de la UNATC Bucureşti.
Citește pe alephnews.ro: Primarul Londrei susține că Trump l-a atacat în mod repetat referitor la etnia şi religia sa
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ce au făcut copiii cu trupul lui Silviu Prigoană, înainte de înmormântare. I-au respectat o dorință arzătoare
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe