FESTIVALUL "George Enescu" 2013: Peste 150 de evenimente şi un buget de 9 milioane de euro

Cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului şi Concursului Internaţional "George Enescu" se va desfăşura la nivel naţional în perioada 1 - 28 septembrie 2013, va găzdui peste 150 de evenimente şi va beneficia de un buget de 9 milioane de euro, aprobat de Guvern.

Urmărește
1965 afișări
Imaginea articolului FESTIVALUL "George Enescu" 2013: Peste 150 de evenimente şi un buget de 9 milioane de euro

Festivalul "George Enescu" 2013: Peste 150 de evenimente şi un buget de 9 milioane de euro (Imagine: Cosmin Deaconescu/Mediafax Foto)

"Ministerul Culturii va asigura finanţarea festivalului, pentru că, aşa cum spuneam, niciunul dintre guverne nu îşi mai poate permite să nu susţină acest festival. De asemenea, Ministerul sprijină mediatizarea festivalului, dar şi participarea la eveniment a filarmonicilor din ţară - Iaşi, Cluj şi Timişoara, Oradea, Arad, Sibiu şi, în premieră, Dorohoi", a declarat Victor Opaschi, secretar de stat în Ministerul Culturii, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, organizată la sediul din Capitală al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

"Suma de 9 milioane de euro a fost aprobată de Guvern pentru ediţia de anul viitor a festivalului", a precizat, pentru MEDIAFAX, Oana Marinescu, cea care se ocupă de PR şi Comunicare pentru Festivalul şi Concursul Internaţional "George Enescu" 2013.

Cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului "George Enescu" - a X-a după Revoluţia din 1989 - va găzdui peste 150 de evenimente, dintre care şase concerte de muzică românească, 14 recitaluri şi concerte camerale, 14 mari orchestre cu 28 de concerte, 21 de ansambluri orchestrale şi camerale, opt concerte "Enescu şi contemporanii săi", patru spectacole de operă, două spectacole de balet, 48 de concerte în cadrul concursului internaţional şi manifestări în Piaţa Festivalului. Nu vor lipsi din evenimentul de anul viitor nici expoziţiile de artă plastică "E-Bienale", aflate la cea de-a doua ediţie, şi nici simpozionul de muzicologie, organizat de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

Având în vedere succesul ultimei ediţii, va fi continuată şi în 2013 seria dedicată muzicii contemporane, "Muzica secolului XXI", ce va reuni lucrările unor compozitori contemporani români şi străini. Lucrările vor fi prezentate de formaţii şi solişti din România şi din străinătate.

Ca şi la ediţia din 2011, în cadrul festivalului va fi organizat un workshop al tinerilor compozitori, masteranzi şi doctoranzi ai universităţilor de profil din ţară.

Prezent la conferinţa de presă de miercuri, Ioan Holender, directorul Festivalului "George Enescu", şi-a exprimat satisfacţia pentru păstrarea continuităţii festivalului, adăugând că se bucură că şi la ediţia de anul viitor va participa pianistul Radu Lupu.

Totodată, printre formaţiile şi artiştii care au confirmat participarea la cea de-a XXI-ediţie a festivalului "George Enescu" se numără Royal Concertgebouw Amsterdam, Maris Jansons, Staatskapelle Berlin, Daniel Barenboim, Orchestra dell'Accademia Santa Cecilia di Roma, Antonio Pappano, Orchestre de Paris, Name Jarvi - London Philharmonic Orchestra, Vladimir Jurowski - Pittsburgh Symphony Orchestra, Radio Berlin, Marek Janowski (cu prezentarea tetralogiei wagneriene), Royal Stockholm Philharmonic Orchestra, Sakari Oramo - Münchner Philharmoniker, Semyon Bychkov - Saint martin in the Fields, Sir Neville Marriner, Evgeny Kissin, Murray Perahia, Pinchas Zukerman - Orchestra Naţională Rusă, Mikhail Pletnev, Fazil Say, Truls Mørk.

Alături de aceştia, pe scena Festivalului "Enescu" vor mai susţine concerte Horia Andreescu, Cristian Mandeal, Filarmonica "George Enescu", Filarmonicile din Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara, Opera Naţională Bucureşti şi Orchestra Naţională de Tineret.

La Bucureşti, spectacolele se vor desfăşura la Sala Mare a Palatului - a cărei acustică mult controversată ar putea fi îmbunătăţită -, Ateneul Român, Opera Naţională din Bucureşti, Aula Muzeului Naţional de Artă, Sala "Mihail Jora" a Societăţii Române de Radiodifuziune şi în Piaţa Festivalului.

De asemenea, concerte vor fi organizate, tot în cadrul Festivalului "George Enescu", la Arad, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Craiova, Dorohoi, Iaşi, Oradea, Sibiu şi Timişoara.

Ediţia de anul viitor a Concursului Internaţional "George Enescu" a fost extinsă cu o nouă secţiune în urma discuţiilor avute cu specialişti şi cu participanţi la ediţii anterioare. De asemenea, cele cinci secţiuni ale competiţiei - canto (Voci Wagneriene), pian, vioară, violoncel şi compoziţie - se vor desfăşura între 1 şi 27 septembrie.

Valoarea premiilor va fi de 30.000 de euro, după cum urmează: premiul I ("Marele premiu al Concursului Internaţional George Enescu") - 15.000 de euro, premiul al II-lea - 10.000 de euro, premiul al III-lea - 5.000 de euro. Premiile vor fi acordate în urma deciziei juriului festivalului şi sunt indivizibile.

De asemenea, pentru secţiunea Compoziţie a Concursului Internaţional, se acordă următoarele premii: premiul pentru secţiunea de muzică simfonică - 10.000 de euro, premiul pentru secţiunea muzică de cameră - 7.000 de euro.

Semifinaliştilor şi finaliştilor Concursului, juriul le mai poate acorda: premiul pentru cel mai bun acompaniator străin al "Sonatelor pentru vioară şi pian" de George Enescu, în valoare de 4.000 de euro, premiul pentru cel mai bun acompaniator străin al "Sonatei în fa minor pentru viloncel şi pian" de George Enescu, în valoare de 4.000 de euro.

Pentru secţiunea Pian a Concursului va fi acordat un premiu pentru cel mai bine clasat concurent, de către Fundaţia Culturală Erbiceanu. Premiile vor fi anunţate după terminarea etapei finale a fiecărei secţiuni.

Pe de altă parte, abonamentele pentru cele 28 de zile ale Festivalului Enescu vor fi puse în vânzare pe 15 ianuarie, iar biletele - pe 15 aprilie.

Festivalul "George Enescu" este organizat de Artexim, o instituţie aflată în subordinea Ministerului Culturii, cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti, prin ArCuB, în colaborare cu Fundaţia Art Production.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici