- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (29.09.2021, 07:44)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Festivalul George Enescu a fost cel mai mare festival de muzică clasică din lume în 2021
- Festivalul Internaţional George Enescu a marcat cea de-a 25-a ediţie a sa, desfăşurată între 28 august şi 26 septembrie 2021.
- Organizatorii anunţă că deţine performanţa de a fi cel mai mare festival de muzică clasică la nivel internaţional din acest an.
Urmărește
614 afișări
Festivalul George Enescu a fost cel mai mare festival de muzică clasică din lume în 2021
Cu 78 de concerte, aproximativ 3500 de artişti români şi străini, 32 de orchestre din 14 ţări, printre care unele dintre cele mai bine cotate din lume, peste 100 de solişti şi dirijori faimoşi la nivel mondial, dintre care 25 care au participat pentru prima oară, Festivalul Enescu şi-a desfăşurat întregul program artistic propus publicului, timp de patru săptămâni, chiar dacă a trebuit să înlocuiască o orchestră şi trei solişti.
Festivalul Enescu 2021 a prezentat 53 de lucrări în premieră românească şi trei lucrări în premieră mondială. Printre acestea, se află şi Te Deum-ul compus de Jose Cura pentru a celebra cea de-a 25-a ediţie a Festivalului Enescu. Au fost prezentate în premieră românească patru opere şi mai multe lucrări vocal simfonice de Stravinski, Cura şi Enescu (oratoriul Strigoii).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: În 2025, știi ce ai de făcut. Să nu dormi! Ai de schimbat Constituția. Vot electronic, direct. În Postul Paștelui vei vota un Președinte Independent!
-
Adrian Sârbu: În 2025, ştii ce ai de făcut. Să nu dormi! Ai de schimbat Constituţia. Vot electronic, direct. În Postul Paştelui vei vota un Preşedinte Independent!
-
Decizia Curţii de Apel Bucureşti în procesul intentat de Călin Georgescu: Alegerile rămân anulate
-
Sf. Vasile: Aproape o jumătate de milion de români îşi serbează ziua onomastică
În această ediţie au fost interpretate cele mai multe lucrări enesciene din istoria Festivalului – 42 – celebrând şi 140 de ani de la naşterea lui George Enescu. De asemenea, Festivalul l-a onorat şi pe Stravinsky, la 50 de ani de la moartea sa.
Aproximativ 75.000 de spectatori din România şi mai multe ţări ale lumii au urmărit concertele organizate la Bucureşti, în cele patru săli principale ale Festivalului, şi transmise online, la care se adaugă şi publicul care a participat la evenimentele desfăşurate în seriile „Bucureşti Creativ” şi „Festivalul Enescu în ţară”.
În cele patru săli principale ale Festivalului (Ateneu, Sala Palatului, Sala Radio şi Auditorium), publicul s-a ridicat la aproximativ 54.000 de persoane, în condiţiile în care gradul de ocupare a fost restricţionat, iar biletele şi abonamentele au fost puse în vânzare cu mult mai târziu decât calendarul obişnuit, din cauza pandemiei.
Cele 5 concerte la care biletele au fost epuizate cel mai rapid au avut loc la Ateneu: Recitalul cu Maxim Vengerov (vioară) şi Polina Osetinskaya (pian); Orchestra de Cameră Mahler, cu Yuja Wang la pian; Recitalul lui Joyce DiDonato, împreună cu Il Pomo d’Oro, Orchestra Filarmonicii Regale din Londra.
Cele mai populare 5 concerte de la Sala Palatului au fost: Orchestra Regalã Concertgebouw din Amsterdam (26.09); Orchestra Regalã Concertgebouw din Amsterdam (25.09); Orchestra Academiei Nationale Santa Cecilia din Roma (24.09); Orchestra Academiei Nationale Santa Cecilia din Roma (23.09); Orchestra Românã de Tineret (22.09).
Cele mai populare 5 concerte de la Ateneu au fost: Orchestra de Cameră Mahler, cu Yuja Wang la pian; Orchestra de Camerã A Filarmonicii Germane din Bremen; Münchener Bach-Orchester und Chor; Recital Maxim Vengerov (vioară) şi Polina Osetinskaya (pian); Recital Joyce DiDonato, împreună cu Il Pomo d’Oro.
La Sala Radio, cele mai populare 5 concerte au fost: Orchestra Simfonică Bucureşti (19.09); Orchestra de Camerã Dogma (25.09); Orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu (18.09); Orchestra Filarmonicii Moldova din Iaşi (12.09); Orchestra Filarmonicii Banatul din Timişoara (11.09).
La Sala Auditorium, cele mai populare 5 concerte au fost: Orchestra Simfonicã WDR din Köln – Chamber Players (26.09); Orchestra Controcorrente (25.09); Recital Norbert Anger Violoncel, Sina Kloke Pian (19.09); Manuel Fischer-Dieskau & Cyprien Katsaris (12.09).
Majoritatea spectatorilor prezenţi în sălile Festivalului Enescu au fost din România. Chiar dacă au fost vândute bilete unor cetăţeni străini, numărul acestora a fost foarte mic, spre deosebire de alţi ani, din cauza pandemiei şi a restricţiilor de circulaţie. Din Marea Britanie au cumpărat bilete 29 de spectatori, din Elveţia – 20; din SUA – 9; din Canada – 5; din Franţa – 5; din Olanda – 2, din Siria - 2, din Israel şi din Italia – câte unul.
Pentru prima dată, concertele Festivalului Enescu transmise online au fost păstrate în mediul virtual timp de 12 ore, pentru a fi urmărite de pe mai multe fusuri orare. Transmisiile online au fost gratuite. Un număr de 20.358 de spectatori au urmărit online muzica Festivalului Enescu, din care 14.000 din România, iar restul din străinătate. Topul ţărilor de provenienţă a spectatorilor din mediul virtual este: Germania (759 de melomani), SUA (600), Franţa (500), Italia (470), Marea Britanie (300), China (300), Spania (200).
Topul celor mai vizionate trei concerte online este: Orchestra Filarmonică Din Zagreb (29.08) – 514 spectatori; London Symphony Orchestra (29.08) – 404 spectatori; Orchestra Filarmonicii George Enescu (28.08) – 377 spectatori.
Pe perioada Festivalului, între 28 august şi 26 septembrie, site-ul a înregistrat 135.486 utilizatori unici. Din luna iulie, când a început vânzarea de bilete şi până la finalul Festivalului, paginile site-ului au fost accesate de 2.099.331 de ori, în 461.753 de sesiuni de către 190.228 de vizitatori unici.
Cifre şi date ale Festivalului Enescu 2021
• 4 serii de concerte (cu una mai puţin faţă de ediţiile din alţi ani, din cauza pandemiei): Mari Orchestre (Sala Palatului); Recitaluri şi concerte (Ateneu); Muzica Secolului XXI (Sala Radio); Enescu şi contemporanii – muzică de cameră (Auditorium).
• Cea de-a treia ediţie a Forumului Internaţional al compozitorilor, cu participarea unor mari compozitori, precum: Salvatore Sciarrino, Francesco Filidei, Dieter Ammann, Jonathan Dove, Patrick Hawes, Peter Jablonski, Tim Benjamin, Martin Torp, Gabriel Iranyi, Cornel Taranu, Dan Dediu
• 3500 de artişti români şi străini au venit în România
• 78 de concerte desfăşurate la Bucureşti
• 13 oraşe în care s-a desfăşurat Festivalul Enescu în ţară: Cluj, Sibiu, Satu Mare, Timişoara, Bacău, Iaşi, Focşani, Constanţa, Râmnicu Vâlcea, Piteşti, Ploieşti, Păuleşti
• Peste 8000 nopţi de cazare
• 104 autocare utilizate pentru transportarea artiştilor
• Peste 20 de camioane cu instrumente şi materiale pentru orchestre
• Peste 700 de transferuri şi 15.000 km parcurşi cu maşinile oficiale
• Echipa Festivalului Enescu a fost formată din aproximativ 70 de persoane, dintre care o bună parte sunt angajaţi pe perioadă determinată, pentru ultimele săptămâni de pregătire şi pentru perioada de desfăşurare a evenimentelor.
• Este ultima ediţie a Festivalului Enescu cu Vladimir Jurowski în calitate de Director Artistic şi cu Mihai Constantinescu, în calitate de Director Executiv.
Citește pe alephnews.ro: LIVE UPDATE. Primele țări care intră în 2025. În Australia, peste 1 milion de persoane s-au adunat în portul Sydney pentru focul de artificii
Citește pe www.zf.ro: Final de an de coşmar: Una dintre cele mai cunoscute firme româneşti dă afară 40% din angajaţi
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ultimele ore ale lui Liam Payne au fost detaliate de un judecător. Cinci persoane sunt acuzate de moartea sa
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ilie Năstase și soția, Revelion la comun cu Brigitte și Florin Pastramă! Pericol de explozie în
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe