Festivalul Internaţional al Teatrului Contemporan de Animaţie ImPuls a acordat premiile ediţiei XIV

Festivalul Internaţional al Teatrului Contemporan de Animaţie ImPuls a acordat premiile celei de-a XIV-a ediţii, după nouă zile de spectacole şi evenimente pentru copii şi adulţi, găzduite de Teatrul Ţăndărică şi Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti, arată un comunicat remis MEDIAFAX.

Urmărește
115 afișări
Imaginea articolului Festivalul Internaţional al Teatrului Contemporan de Animaţie ImPuls a acordat premiile ediţiei XIV

Festivalul Internaţional al Teatrului Contemporan de Animaţie ImPuls a acordat premiile ediţiei XIV

Ediţia a XIV-a a Festivalului Internaţional al Teatrului Contemporan de Animaţie ImPuls a adunat 70 de evenimente şi spectacole de animaţie contemporană pentru tineri şi adulţi din toată lumea, care au încântat publicul bucureştean. Între 19 şi 28 noiembrie, spectacole de animaţie şi arte vizuale şi specialişti ai teatrului de animaţie din China, Chile, Rusia, Spania, Marea Britanie, Italia, Letonia, Japonia, Africa de Sud, SUA, Danemarca şi Suedia şi-au dat întâlnire cu publicul român la Teatrul Ţăndărică.

Printre premierele festivalului, s-a numărat prima Tabără Urbană Ţăndărică, ce s-a desfăşurat la Muzeul Naţional de Artă Contemporană, unde sute de copii au avut parte de ateliere de jocuri teatrale şi construcţie marionete, workshop-uri de improvizaţie şi spectacole de animaţie. Cu această ocazie, a fost inaugurată expoziţia itinerantă Perpetuum Ţăndărică - o selecţie din peste 200 de păpuşi şi 73 de ani de animaţie românească, alături de creaţiile contemporane ale teatrului din domeniul scenografiei de păpuşi. Expoziţia este disponibilă publicului larg spre vizitare până pe 15 ianuarie 2019, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană.

De asemenea, conferinţa internaţională "Importanţa majoră a animaţiei: valori esenţiale în şi dincolo de teatrul contemporan pentru copii" a fost coorganizată în premieră de trei asociaţii profesionale ale lumii teatrale: Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru (AICT), Asociaţia Internaţională a Teatrului pentru Copii şi Tineri (ASSITEJ) şi Uniunea Internaţională a Marionetelor (UNIMA). la conferinţă, specialişti din ţară şi din străinătate au dezbătut teme de actualitate ale teatrului de animaţie şi teatru vizual, pentru copii, tineri şi adulţi într-o serie de prezentări şi dezbateri moderate de Octavian Saiu, profesor, cercetător şi critic de teatru. Printre invitaţi s-au numărat Margareta Sörenson (Suedia, preşedinte al AICT), Janni Younge (Africa de Sud), Manon van de Water (SUA), Peter Manscher (Danemarca), Kohey Nakadachi (Japonia), Giovanna Palmieri (Italia), David Zuazola (Chile) precum şi Ludmila Pantajoglu, Doina Papp, Călin Mocanu, Monica Andronescu, Irina Ionescu, Alina Epîngeac, Raluca Tulbure, Emanuel Petran, Laurenţiu Pleşa, Eduard Şişu, Daniel Chirilă, Ioan Brancu, Ana Crăciun.

Juriul festivalului ImPuls 2018 a fost compus din Manon Van de Water, în calitate de preşedinte onorific, Vilas-Phipps, director al programului de tineret al Universităţii din Wisconsin, Vava Ştefănescu, preşedintele juriului, coregraf şi director al Centrului Naţional al Dansului, Ema Stere, jurnalist, Monica Andronescu, critic de teatru, Irina Ionescu critic de teatru, Alina Epîngeac, critic de teatru, şi Miruna Simian, consultant artistic al Teatrului de Animaţie Ţăndărică, secretar al juriului.

Premiul pentru comunicarea temelor contemporane într-un stil neconvenţional a mers spre "Jocul timpului", Compania de Teatru Zuazola, din Chile, premiul pentru costume l-a câştigat montarea "Pantofii roşii", a Teatrului Merlin din Timişoara
, premiul de excelenţă pentru continuarea tradiţiei în arta mânuirii a fost adjudecat de Vladimir Zaharov, din Rusia, premiul pentru actualitatea discursului teatral a răsplătit spectacolul "Scufiţa roşie", produs de Teatrul Gong Sibiu, premiul pentru dinamica echipei şi coagularea în jurul unui proiect teatral a ajuns la Platforma Culturală Frilensăr, pentru "Crud", premiul pentru debut l-a luat Ştefan Craiu, pentru rolul Ceauşescu din spectacolul "Crud".

"Fluierarul, peştele şi scoica", de la Teatrul Naţional pentru Copii din China, a primit premiul pentru scenografie, premiul pentru interpretare masculină a mers la Alexander Ionov, pentru rolul din spectacolul "Calul de aur", de la Teatrul de Păpuşi din Letonia
, aceeaşi montare primind şi premiul pentru cel mai bun spectacol.

Premiul pentru management cultural i s-a acordat lui Eduard Şişu, în semn de recunoaştere a efortului depus pentru recăpătarea personalităţii juridice a Teatrului Gulliver din Galaţi, singurul de animaţie din România care se bucură de această reuşită.


Totodată, Teatrul de Animaţie Ţăndărică a acordat două premii speciale de excelenţă. Premiul de excelenţă "Michaela Tonitza Iordache" a răsplătit-o pe Raluca Tulbure, secretar literar al Teatrului Ţăndărică, iar premiul de excelenţă în animaţia românească pentru corpul tehnic a fost împărţit de Dinu Carcaleţeanu şi Tudor Manda, sculptori de păpuşi ai Teatrului Ţăndărică.

Spectacolele Teatrului de Animaţie Ţăndărică au avut loc în afara concursului.

ImPuls este un festival concurs, dedicat copiilor, tinerilor şi adulţilor, aducând mai aproape de public tendinţele contemporane ale teatrului vizual şi de animaţie din ţară şi din străinătate. Alături de sfera internaţională, festivalul selectează o serie consistentă de producţii din stagiunea curentă ale teatrelor de profil din România. Festivalul este o platformă ce generează schimburi culturale, comunicare între artişti şi instituţii de specialitate, parteneriate şi oportunitatea unor coproducţii naţionale şi internaţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici