Festivalul Internaţional de Literatură a debutat la Bucureşti

Prima ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură Bucureşti (29 - 31 octombrie) a debutat miercuri, la Clubul Ţăranului, cu o lectură din noul roman al lui Philip O Ceallaigh, prezent la prima serie de discuţii, la care au mai luat parte Costi Rogozanu, Mitoş Micleuşanu şi T.O. Bobe.

Urmărește
28 afișări
Imaginea articolului Festivalul Internaţional de Literatură a debutat la Bucureşti

Festivalul Internaţional de Literatură a debutat la Bucureşti (Imagine: Mediafax Foto)

În deschiderea festivalului a fost prezentată "My Secret War", o povestire care vorbeşte despre războiul împotriva terorii, ce conţine şi un fragment despre atacul asupra World Trade Center. Acest fragment a fost citit de actorul irlandez Simon Toal, publicul ascultând şi înregistrări radio cu relatări din media americană despre atacul terorist.

"My Secret War" face parte din volumul "The Pleasant Light of Day", de Philip O Ceallaigh, care va apărea la Polirom în 2009 şi, ulterior, la Penguin Books, Irlanda.

Intitulat "Re-Writing the Map of Europe - Our Private Wars", festivalul a debutat cu dezbaterea "Eastern Promises", al cărei invitat special a fost Philip Ó Ceallaigh. Moderatorii discuţiilor au fost directorul editorial Polirom, Bogdan-Alexandru Stănescu, şi redactorul-şef al Suplimentului de Cultură, George Onofrei.

Ó Ceallaigh, devenit celebru cu romanul "Însemnări dintr-un bordel turcesc", a mărturisit că a ajuns în România dintr-un accident. "Am vrut să trăiesc o viaţă simplă şi să scriu. Nu am ştiut ce făceam. Oamenii din străinătate nu sunt conştienţi de ce înseamnă România", a mai adăugat scriitorul.

La rândul lui, T.O. Bobe a declarat că cel mai bine scrie în afara ţării.

"În România este foarte mult zgomot, foarte multă agitaţie, sunt lucruri care mă scot din foaie", a declarat artistul, care a scris volumul său "Cum mi-am petrecut vacanţa de vară" în timpul unei burse în Germania.

"Scriu pentru că nu ştiu să fac altceva", a mărturisit T.O. Bobe. Scriitorul a declarat că, în ceea ce priveşte modul în care sunt privite cărţile din Europa Centrală şi de Est în Occident, "primează exotismul şi comunismul".

Costi Rogozanu a mărturisit că a început să scrie din megalomanie. "Când aveam 8-9 ani, copiam cărţile altora într-un caiet şi ziceam că eu le-am scris", a declarat Rogozanu. "Eu nu mă antrenez să ofer ceva prin scrisul meu", a mai adăugat scriitorul.

În deschidere, directorul editorial Polirom, Bogdan-Alexandru Stănescu, care a conceput şi coordonat evenimentul împreună cu Oana Boca şi Vasile Ernu, a spus că unul dintre obiectivele festivalului este crearea unei platforme de discuţii între scriitorii români şi străini.

"Am hotărât să organizăm acest festival deoarece în România nu există festivaluri de literatură. Am avut oportunitatea de a invita scriitori de primă mână şi de a-i uni sub o pălărie comună. Este vorba de scriitori care nu se încadrează în tiparul scriitorului naţional, scriitori care cred că se simt sufocaţi de acest tipar", a mai spus Bogdan-Alexandru Stănescu.

Citeşte mai multe despre Festivalul Internaţional de Literatură.

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici