Festivalul Internaţional de Teatru - NETA 2015 va avea loc între 28 august şi 3 septembrie, la TNB

Festivalul Internaţional de Teatru - NETA 2015, care reuneşte 11 spectacole din 10 ţări, semnate de regizori cunoscuţi printre care Andriy Zholdak, Ivan Dobchev şi Spiro Duni, dar şi două coproducţii NETA în premieră, va avea loc între 28 august şi 3 septembrie, la Teatrul Naţional Bucureşti (TNB).

Urmărește
276 afișări
Imaginea articolului Festivalul Internaţional de Teatru - NETA 2015 va avea loc între 28 august şi 3 septembrie, la TNB

Festivalul Internaţional de Teatru - NETA 2015 va avea loc între 28 august şi 3 septembrie, la TNB (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Astfel, la Teatrul Naţional "I.L.Caragiale" din Bucureşti, sub mottoul "Teatrul - erou al timpului prezent", vor fi prezentate 11 spectacole din 10 ţări - Albania, Bulgaria, Georgia, Muntenegru, Macedonia, Slovenia, Croaţia, Italia, Rusia şi România -, precum şi două coproducţii NETA în premieră, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

NETA - New European Theatre Action, reţea din care face parte, ca membru fondator, Teatrul Naţional "I.L.Caragiale" din Bucureşti, îşi are sediul la Ljubljana (Slovenia) şi reuneşte 67 de membri (teatre naţionale, companii, festivaluri) din 19 ţări europene, fiind în prezent cea mai amplă asociere teatrală de acest format în Europa. Calitatea proiectelor NETA s-a bucurat recent de o importantă recunoaştere, prin acordarea unei semnificative finanţări europene din partea EACEA (Education, Audiovisual and Culture Executive Agency).

Reţeaua NETA îşi propune să coaguleze energiile creatoare ale acestui spaţiu, să contribuie la promovarea şi diseminarea acestora, la identificarea şi consolidarea unei specificităţi culturale, a unui mod de a face teatru în secolul al XXI-lea, într-un dialog productiv, creativ cu Europa de Vest şi nu numai, în spiritul "culturii fără frontiere".

Festivalul Internaţional NETA 2015, organizat la Bucureşti chiar în anul sărbătoririi a 10 ani de la înfiinţarea reţelei NETA, va reuni pe scenele TNB câteva din cele mai reprezentative producţii teatrale aparţinând instituţiilor membre ale reţelei NETA.

Prinde astfel contur propunerea - lansată încă din 2013 de Ion Caramitru - de organizare, la Teatrul Naţional din Bucureşti, a acestui eveniment menit să stimuleze schimburile culturale la nivelul Europei de Sud-Est şi să includă Bucureştiul, dar şi Teatrul Naţional "I.L.Caragiale" în circuitul internaţional.

Selecţia spectacolelor invitate la Festivalul NETA de la Bucureşti aparţine unui juriu compus din trei personalităţi ale vieţii teatrale internaţionale: Blagoja Stefanovski, preşedinte NETA, director artistic al Teatrului Mic de Dramă din Bitola (Macedonia), Damir Domitrović, secretar general NETA, directorul Festivalului Internaţional de Teatru ExPonto, Ljubljana (Slovenia), şi George Banu, teatrolog, preşedintele de onoare al AICT - The International Association of Theatre Critics, profesor la Sorbona, Paris (Franţa).

Reuniţi la Bucureşti pe 27 februarie pentru o întâlnire de lucru cu echipa de organizare a Festivalului NETA, cei trei selecţioneri şi-au definitivat opţiunile şi au stabilit lista finală a spectacolelor participante la festival. Tematica legată de naţionalitate şi emigraţie, cea a căutării identităţii, precum şi raportul teatrului cu realitatea par a constitui numitorul comun al titlurilor incluse în selecţie, furnizând, totodată, subiecte de dezbatere pentru mesele rotunde care vor completa programul festivalului.

Evenimentul teatral de la Bucureşti va prilejui o primă confruntare a creatorilor din Sud-Estul Europei cu publicul şi cu oamenii de teatru din România, dar şi cu invitaţi din străinătate - critici de teatru, jurnalişti, directori de festivaluri, coordonatori de proiecte -, se arată în comunicatul citat.

"Gazdă a viitorului Festival Internaţional de Teatru NETA 2015, Bucureştiul va putea oferi în premieră publicului românesc, sub «pălăria» unică şi simbolică a Teatrului Naţional «I.L.Caragiale», un eveniment de anvergură internaţională, capitala României transformându-se, pentru câteva zile, într-o adevărată platformă de dialog, jucând rolul ambiţios de mediator între spaţii culturale aparţinând uneia din cele mai fertile «intersecţii» geo-politice, strategice şi culturale ale Europei contemporane", potrivit sursei citate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici