Festivalul Kinodiseea, membru al European Children's Film Festival Association

Festivalul Internaţional de Film pentru Copii şi Adolescenţi - Kinodiseea, care debutează vineri la Bucureşti, este, din acest an, membru al European Children's Film Festival Association, a declarat Daniel Mitulescu, directorul Kinodiseea, într-o conferinţă organizată vineri în Capitală.

Urmărește
38 afișări
Imaginea articolului Festivalul Kinodiseea, membru al European Children's Film Festival Association

Festivalul Kinodiseea, membru al European Children's Film Festival Association

"De anul acesta, Kinodiseea face parte din European Children's Film Festival Association şi suntem foarte mândri", a precizat Mitulescu.

Vorbind despre ediţia din acest an, Mitulescu a precizat că festivalul s-a extins, fiind prezent în mai multe săli de cinema din Bucureşti.

"Anul ăsta ne-am propus mult mai multe, avem mai multe filme, mai multe evenimente, mai multe locaţii. Vom avea filme în Noul Cinematograf al Regizorului Român, Sala Elvira Popescu, Cinema Gloria. (...) Ne propunem să fie un eveniment popular, să aducem cât mai mulţi copii, să vină şi liceeni şi sper să vină cât mai multă lume. (...) Toate filmele pot fi văzute şi de adulţi. (...) Sunt filme de calitate, premiate (festivalul, n.r.) la Cannes, la Berlin şi în alte festivaluri", a spus Mitulescu.

Benjamin Ribout, directorul artistic al festivalului, a precizat că la ediţia din acest an vor fi prezentate 25 de filme străine, din care 23 sunt premiere naţionale, iar 14 au fost la festivalurile de film de la Berlin, Cannes sau Veneţia.

Astfel, în cadrul festivalului vor fi două competiţii - una pentru copii şi una pentru adolescenţi -, care includ câte şapte filme. Juriul filmului pentru copii este prezidat de tânărul actor Vlad Vodă, în timp ce competiţia dedicată adolescenţilor este prezidată de actorul Tudor Răpiţeanu.

De vineri, odată cu startul celei de-a doua ediţii a Kinodiseea, pe lângă vizionarea filmelor din program, copiii şi adolescenţii vor avea ocazia să participe la seria de ateliere cinematografice organizate ca anexă a programului evenimentului.

Anul acesta, coordonatorul atelierului de regie pentru adolescenţi va fi regizorul Florin Şerban, câştigător al premiilor Ursul de Argint şi Alfred Bauer la ediţia din 2010 a Festivalului de la Berlin, pentru filmul "Eu când vreau să fluier, fluier". Florin Şerban s-a remarcat, de asemenea, prin talentul său de a lucra alături de minorii puşcăriaşi care au obţinut roluri în lungmetrajul său de debut.

Actorul Andi Vasluianu ("Hârtia va fi albastră", "Cea mai fericită fată din lume") va fi coordonator al atelierului de actorie dedicat adolescenţilor. Scurtmetrajul "Muzica în sânge", în care artistul deţine rolul principal, va fi proiectat în cadrul Zilei Filmului Românesc organizată de Kinodiseea.

Atelierele de actorie pentru copii, în care cei mici vor avea ocazia să înveţe cum să-şi dezvolte latura creativă şi artistică, vor fi coordonate de actorii Laurenţiu Bănescu ("Restul e Tăcere") şi Maria Nicola. De asemenea, Ariana Pendiuc, cea mai tânără româncă participantă la Festivalul de Film de la Cannes, va susţine un curs despre tehnicile actoriei.

Copiii şi adolescenţii preocupaţi de creaţie vestimentară au ocazia să se înscrie la atelierele de costume, coordonate de Daniela Diaconescu. În cadrul acestora, participanţii vor putea învăţa, de exemplu, cum să-şi realizeze propria costumaţie, pe care o vor etala la Balul Mascat din închiderea Kinodiseea, pe data de 30 septembrie.

Atelierul de efecte vizuale, susţinut de Alma Cazacu, va oferi celor mici ocazia de a învăţa şi înţelege bazele creării unei animaţii, în timp ce Ionel Popa, coordonatorul workshop-ului de efecte speciale şi machiaj, le va explica participanţilor modalităţile prin care aceştia se pot transforma în "zombie", "vampiri" sau "zâne".

Atelierele cinematografice vor avea loc la Clubul Ţăranului Român de la Muzeul Ţăranului Român şi la librăria Cărtureşti, începând cu data de 25 septembrie şi până pe 30 septembrie, când va avea loc Balul Mascat şi festivitatea de premiere a celor mai buni cursanţi. Se vor organiza ateliere cinematografice pentru două categorii: cele destinate copiilor cu vârste între 6 şi 13 ani şi cele pentru adolescenţi cu vârste între 14 şi 18 ani. Workshop-urile vor consta în cursuri de actorie, regie de film, costume, efecte speciale şi machiaj de film, fiind coordonate de profesionişti în domeniu.

Programul atelierelor şi al evenimentelor poate fi descărcat direct de pe site-ul oficial al festivalului, www.kinodiseea.ro.

Anul acesta, Kinodiseea va aduce în cadrul festivalului o parte dintre realizatorii filmelor participante în competiţie, precum regizorul maghiar Simon Szabo, realizatorul lungmetrajului "Paper Planes", selectat pentru competiţia filmului pentru adolescenţi, şi Jesus del Cerro, care se va afla în România pentru proiecţia filmului său "Carlito are şansa vieţii". Jesus del Cerro a realizat, printre altele, o serie de coproducţii în România, precum lungmetrajul "Ho-Ho-Ho" şi serialul de televiziune "Cu un pas înainte", difuzat la Pro TV.

Kinodiseea propune 24 de filme în premieră naţională, programul incluzând producţii precum "Sebbe" (regia: Babak Najafi), câştigător al premiului Ursul de Argint pentru cel mai bun debut la festivalul de la Berlin 2010, "Bran Nue Dae" (regia: Rachel Perkins), o comedie muzicală care îl are în rolul principal pe celebrul actor Geoffrey Rush ("Piraţii din Caraibe", "Finding Nemo"), cel mai de succes film australian din ultimii ani, potrivit încasărilor - peste 7 milioane de dolari australieni (5,08 milioane de euro).

Kinodiseea se va desfăşura la Muzeul Ţăranului Român, Cinema Gloria şi, începând cu acest an, la Sala Elvira Popescu, librăria Cărtureşti şi parcul Al. I. Cuza, fostul I.O.R.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici