Festivalul Medieval de la Sighişoara va include şi manifestări ale Pro Etnica

Festivalul Medieval de la Sighişoara, care se va desfăşura la sfârşitul acestei săptămâni, va include spectacole susţinute de ordine cavalereşti din Ungaria, Bulgaria şi România, dar şi manifestări specifice Pro Etnica, festival care se desfăşura de obicei în august, dar care nu are finanţare.

Urmărește
753 afișări
Imaginea articolului Festivalul Medieval de la Sighişoara va include şi manifestări ale Pro Etnica

Festivalul Medieval de la Sighişoara va include şi manifestări ale Pro Etnica (Imagine: Alex Drifter/Mediafax Foto)

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Sighişoara, Anca Silvia Raţiu, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că Festivalul Medieval de la Sighişoara şi Pro Etnica - festival interetnic care se desfăşura tot la Sighişoara, în luna august - au fost "contopite", în condiţiile în care cel din urmă se confruntă cu o lipsă de finanţare.

"Anul acesta, cei de la Centrul Cultural Interetnic nu au reuşit să obţină finanţare pentru Pro Etnica. Fiind membri în Asociaţia Turistică Sighişoara - organizatorul festivalului medieval, alături de Primăria Sighişoara - au propus să introducă o secţiune în care să vină formaţiile care, în mod normal, ar fi trebuit să participe la festivalul Pro Etnica", a declarat Anca Raţiu.

Ca urmare, Festivalul Medieval de la Sighişoara, a cărui a XX-a ediţie va avea loc în perioada 20-22 iulie, va avea în program momente susţinute de ordine cavalereşti din Ungaria, Bulgaria şi România, dar şi o serie de manifestări specifice Pro Etnica.

Potrivit programului făcut public de Primăria Sighişoara, manifestarea va debuta, vineri, la ora 16.00, cu o paradă a Cetăţii, urmată de un spectacol cu steaguri susţinut de Ordinul Cavalerilor ArtGotica din Sibiu şi momente specifice festivalului Pro Etnica, susţinute de ansambluri de dans maghiare, ucrainene şi bulgăreşti din România.

Sâmbătă, în program sunt incluse spectacole medievale de animaţie, de muzică medievală, dar şi decernarea Premiului Europei municipiului Sighişoara, pe anul 2011. Totodată, vor avea loc spectacole ale grecilor, rutenilor, sârbilor şi croaţilor din România.

Duminică, în ultima zi de festival, sunt programate alte spectacole de animaţie, "şcoala scutierilor", "şcoala trubadurilor medievali", turniruri cavalereşti, precum şi momente artistice susţinute de reprezentanţi ai comunităţilor maghiară, germană şi elenă din România.

Între ordinele cavalereşti care se vor regăsi la Sighişoara se numără Ordinul Cavalerilor Crux Alba din Ungaria, Ordinul Cavalerilor Chigot din Bulgaria, Ordinul Cavalerilor de Mediaş, Ordinul Cavalerilor Lup din Târgu Mureş şi Ordinul Cavalerilor ArtGotica din Sibiu.

Programul manifestării mai include concerte ale formaţiilor de muzică medievală Lupus Dacus, Nomen est Omen, Truverii, No’Mads şi spectacolul de muzică medievală "Wolf King", în care sunt implicaţi reprezentanţi ai Ordinului Cavalerilor Lup din Târgu Mureş, ai formaţiei Lupus Dacus, dar şi ai Filarmonicii din Timişoara.

Bugetul manifestării, alocat în acest an de Consiliul Local Sighişoara, se ridică la 130.000 de lei.

Ediţia a XX-a a Festivalului Sighişoara Medievală din acest an ar fi trebuit să dureze zece zile, fiind programată iniţial în intervalul 20-29 iulie. Prefectul de Mureş, Alexandru Petru Frătean, le-a cerut însă reprezentanţilor municipalităţii din Sighişoara să renunţe la ultimele două zile ale festivalului, din cauza suprapunerii acestora cu organizarea referendumului pentru demiterea preşedintelui României.

Consiliul Local din Sighişoara a aprobat, joi, reducerea perioadei de desfăşurare a festivalului la intervalul 20-22 iulie. Tot joi, directorul artistic al evenimentului, Liviu Pancu, a anunţat că, în aceste condiţii, el se retrage.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici