Festivalul multicultural ProEtnica s-a deschis, vineri, la Sighişoara

ProEtnica s-a deschis, vineri, cu recitalul ansamblurilor de dansuri ale maghiarilor, saşilor, romilor şi aromânilor, la manifestarea care se desfăşoară, în perioada 14 - 22 august, în cetatea medievală a Sighişoarei participând peste 850 de reprezentanţi ai celor 20 de minorităţi naţionale.

Urmărește
130 afișări
Imaginea articolului Festivalul multicultural ProEtnica s-a deschis, vineri, la Sighişoara

Festivalul multicultural ProEtnica s-a deschis, vineri, la Sighişoara (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Ploaia torenţială de scurtă durată care s-a abătut vineri seară asupra Sighişoarei nu a împiedicat desfăşurarea în bune condiţii a festivalului ProEtnica.

Piaţa Mare a Cetăţii a fost plină de spectatori care au dorit să asiste la evoluţia ansamblurilor populare ale maghiarilor, saşilor, romilor şi aromânilor, dar şi la concertul pe care Fanfara "10 Prăjini" urma să îl susţină la finalul primei seri a festivalului.

"Dacă se întâmplă de două ori este un obicei, dacă se întâmplă şi a treia oară este o tradiţie", a spus reprezentantul Ambasadei Germaniei la Bucureşti, unul dintre sponsorii permanenţi ai festivalului, în declaraţia pe care a făcut-o în deschiderea oficială, apreciind faptul că manifestarea a ajuns la a noua ediţie.

La rândul său, preşedintele festivalului, Volker Reiter, a precizat că, din acest an, ProEtnica trece de la statutul de festival etnic la cel de festival multicultural, având în vedere că se înregistrează participarea unor ansambluri culturale din străinătate, la ediţia din 2009 fiind prezent un ansamblu de dansuri africane.

Volker a mulţumit Ambasadei Germaniei, Insitutului pentru Relaţii Culturale Externe din Germania, Ministerului Culturii şi Cultelor, Agenţiei de Strategii Guvernamentale, Departamentului pentru Minorităţi Naţionale şi Agenţiei Naţionale a Romilor, care, pe lângă sponsorii din zona privată, au sprijinit realizarea manifestării.

"Anul acesta a fost foarte greu să atragem sponsori. Mi s-a zis că din cauza crizei economice nu sunt bani, dar eu cred că a fost mai mult un pretext", a spus Volker Reiter.

În cele zece zile de festival, pe lângă prezentarea costumelor şi a dansurilor populare specifice minorităţilor naţionale, vor avea loc şi lansări de carte, workshop-uri în care publicul va putea să înveţe meşteşuguri tradiţionale, proiecţii de filme, concerte de muzică de cameră, teatru, precum şi alte elemente specifice minorităţilor naţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici