Festivalul Naţional de Teatru ar putea să nu aibă loc

Organizatorii Festivalului Naţional de Teatru (FNT) avertizează, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Culturii, că unul dintre cele mai importante evenimente culturale ale anului ar putea să nu aibă loc în condiţiile reducerii cu aproximativ 80 la sută a bugetului alocat de MCCPN.

Urmărește
288 afișări
Imaginea articolului Festivalul Naţional de Teatru ar putea să nu aibă loc

Ediţia din 2009 a FNT este în pericol din cauza reducerii bugetului

Scrisoarea Uniunii Teatrale din România (UNITER), organizatorul evenimentului teatral, a fost înaintată ministrului Theodor Paleologu marţi, într-o conferinţă de presă la care au participat vicepreşedintele executiv UNITER, Aura Corbeanu, şi selecţionerul unic al Festivalului Naţional de Teatru, Cristina Modreanu.

Scrisoarea deschisă este, de altfel, semnată de cele două, alături de preşedintele UNITER, Ion Caramitru. Semnatarii subliniază că decizia de a aloca FNT o sumă semnificativ mai mică decât cea acordată anul trecut este şi rezultatul lipsei de expertiză a evaluatorilor programului, cerând o explicaţie publică în legătură cu decizia ministerului.

"Eveniment cultural de importanţă naţională şi internaţională, Festivalul Naţional de Teatru şi-a asumat, de-a lungul celor 18 ediţii de după Revoluţie, rolul de promotor al celor mai valoroase creaţii teatrale contemporane din România, fiecare ediţie contribuind în mod real la afirmarea creaţiei teatrale româneşti, la susţinerea unui dialog cultural naţional şi - din 2006 - internaţional, la stimularea consumului cultural de calitate şi, nu în ultimul rând, la stimularea creativităţii contemporane", menţionează organizatorii în scrisoarea deschisă.

Reprezentanţii UNITER remarcă faptul că alocarea unei sume atât de mici FNT este cu atât mai nefirească, cu cât Festivalul Naţional de Teatru a fost, la început, o iniţiativă a Ministerului Culturii.

"Născut ca un proiect al Ministerului Culturii şi Cultelor, FNT a primit ulterior, tocmai datorită calităţii evenimentului, sprijinul important al Primăriei Municipiului Bucureşti. Vizibilitatea şi credibilitatea sa au fost asigurate de implicarea UNITER - Uniunea Teatrală din România în calitate de producător şi de implicarea Societăţii Române de Televiziune," se indică în scrisoare.

"Festivalul Naţional de Teatru, păstrat cu această titulatură chiar şi după ce a incorporat o dimensiune internaţională, absolut firească după integrarea României în Uniunea Europeană, este un model de eveniment cu un concept încadrat în strategia culturală naţională. De altfel, deschiderea internaţională a Festivalului Naţional de Teatru a fost o iniţiativă a ministerului, asumată de primărie şi UNITER, şi care a adus reale beneficii culturii române, teatrului în special", se mai menţionează în document.

"Am sperat, în ultimii ani, având permanent susţinerea Ministerului Culturii şi Cultelor, indiferent de culoarea sa politică, să putem dezvolta Festivalul Naţional de Teatru la dimensiunea Festivalului Internaţional «George Enescu». Am reuşit în acest scop să mobilizăm colaborarea dintre instituţiile de spectacole din spaţiul public local şi central, colaborarea dintre instituţiile publice şi spaţiul neguvernamental, dintre instituţiile de spectacol aflate în subordonarea directă a ministerului, în demersul logic al diseminării valorilor culturale la nivel naţional", se mai arată în document.

"Dar în acest moment dezvoltarea acestui proiect este blocată, ba mai mult, suntem în pragul ruperii unei tradiţii de 18 ani. UNITER, structura care a avut până în acest moment rolul de propunere a conceptului FNT şi de implementare a programului acceptat de cei doi parteneri (iniţiatori) înţelege realitatea economică care ne guvernează şi a lucrat în acest scop, de la începutul anului, pentru o redimensionare a proiectelor şi programelor culturale de importanţă naţională, dar reducerea bugetului festivalului de la 2.300.000 lei la 500.000 lei, adică, în procente, o reducere de peste 78% nu poate fi acceptată pentru că ar deteriora în mod esenţial conceptul acestui eveniment", declară semnatarii scrisorii, care cer, mai departe, o explicaţie publică din partea ministerului pentru diminuarea drastică de fonduri.

"Ne putem asuma munca făcută din luna noiembrie şi până în prezent de directorul artistic, de echipa executivă, ne putem asuma costurile activităţilor de pregătire, riscul de anulare a corespondenţei intense purtate în acest moment cu partenerii naţionali şi internaţionali, anulare care va aduce un prejudiciu greu de evaluat imaginii României, dar vrem să înţelegem - şi cerem o explicaţie publică în acest sens - care au fost criteriile de alocare a sumei propuse pentru Festivalul Naţional de Teatru?", se arată în scrisoare.

"Nu înţelegem de ce nu aţi solicitat o discuţie cu partenerii şi co-organizatorii acestui eveniment pentru a găsi împreună cea mai bună soluţie şi pentru a depăşi acest moment împreună. Nu putem şi nici nu dorim să discutăm deciziile Ministerului Culturii şi Cultelor, dar, cu tot regretul, trebuie să atragem atenţia asupra faptului că cel mai important eveniment teatral al ţării este, în acest moment, profund afectat de lipsa unei evaluări profesioniste, responsabile, în contextul cultural actual al societăţii româneşti", mai adaugă semnatarii scrisorii.

Festivalul Naţional de Teatru a adus, de-a lungul timpului, nume mari ale scenei mondiale, precum Joseph Nadj, Thomas Ostermeier, Kama Ginkas.

Anul trecut, primul an al mandatului selecţionerului unic Cristina Modreanu, festivalul a găzduit, pentru prima dată, secţiunea Romanian Showcase, un "târg" al producţiilor româneşti de teatru.

Citeşte şi:

Bugetul MCCPN pe 2009, redus la 892,363 milioane de lei

Pogea: Bugetul consolidat a avut un deficit de 1,56% din PIB

Alocările pentru investiţii publice, peste 7% din PIB, după rectificare

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici