Festivalul Naţional de Teatru - "menţinut pe linia de plutire"

Festivalul Naţional de Teatru (FNT) este "menţinut pe linia de plutire" la cea de-a XIX-a ediţie a sa, ce va avea loc în Capitală, între 31 octombrie şi 8 noiembrie, a fost mesajul organizatorilor şi finanţatorilor acestui eveniment - UNITER, Ministerul Culturii şi Primăria Municipiului Bucureşti.

Urmărește
17 afișări
Imaginea articolului Festivalul Naţional de Teatru - "menţinut pe linia de plutire"

Festivalul Naţional de Teatru - "menţinut pe linia de plutire"

Cu ocazia conferinţei de presă premergătoare ediţiei din 2009 a FNT, ce a avut loc luni la sediul UNITER, preşedintele UNITER, Ion Caramitru, selecţionerul festivalului, Cristina Modreanu, ministrul Culturii, Theodor Paleologu, şi directorul ArCuB, Mihaela Păun, care a transmis mesajul Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB), au vorbit despre dificultăţile financiare de care s-a lovit organizarea ediţiei din acest an, concluzionând că evenimentul "s-a menţinut pe linia de plutire" şi că este foarte important că nu a fost ruptă tradiţia pe care o are.

Caramitru a spus că festivalul "şi-a văzut de treabă şi a mers înainte", după "momente de derută, de colaps şi revendicări politice".

Cristina Modreanu a amintit, la rândul ei, că anul acesta a fost nevoie ca festivalul să fie regândit şi rebugetat şi programul a fost modificat de mai multe ori, înainte să fie anunţat oficial, din cauza dificultăţilor financiare.

"Ni s-a întâmplat şi în alţi ani, dar nu în aşa măsură. Bugetul era normal, în limite europene, ne puteam compara cu cei din jurul nostru", a spus Modreanu, ţinând totuşi să îi mulţumească lui Theodor Paleologu, pentru "înţelegerea" pe care organizatorii FNT au găsit-o la Ministerul Culturii, după ce au existat "tensiuni" pe tot parcursul anului.

Paleologu a remarcat în schimb că tensiunile au fost pozitive, dând naştere la o anumită energie, şi i-a mulţumit Cristinei Modreanu pentru declaraţiile pe care le-a făcut în presă (referitoare la diminuarea iniţială cu 78% a bugetului FNT asigurat de Ministerul Culturii), pentru că astfel el a putut negocia "de pe alte poziţii" cu Ministerul Finanţelor.

La întrebarea unui jurnalist privind identitatea responsabilului în cazul în care ediţia din 2009 a FNT era anulată, Theodor Paleologu a răspuns că el ar fi fost acela şi ar fi rezolvat, "vorba unui coleg, cu o foaie A4" (referire la declaraţia lui Vasile Blaga, secretarul general al PDL, care a spus că dacă Paleologu doreşte să părăsească Guvernul, e simplu să o facă, "cu o hârtie A4").

Ministrul Culturii a spus că programul festivalului este unul "minunat" şi că abia aşteaptă să vadă spectacolele, exprimându-şi speranţa că, până pe 31 octombrie, când debutează evenimentul, acesta va fi "în aceeaşi formulă".

Vicepreşedintele UNITER, Aura Corbeanu, a explicat că FNT beneficiază de un buget de 610.000 de euro, aproximativ jumătate faţă de cel de anul trecut, din care Ministerul Culturii şi Primăria Municipiului Bucureşti au asigurat 34%, respectiv 23%.

"Că a fost o luptă pentru obţinerea banilor, aşa este", a spus şi Mihaela Păun, din partea PMB, precizând că, din bugetul ArCuB - Centrul de proiecte culturale al Primăriei, a fost scoasă din start suma de 3 milioane de lei, ceea ce a însemnat, iniţial, renunţarea la finanţarea Festivalului Naţional de Teatru. "Rolul Cristinei Modreanu a fost de catalizator. Şi pe noi ne-a criticat, dar a funcţionat", a spus Păun.

Pe de altă parte, Tania Radu, vicepreşedintele Institutului Cultural Român (ICR), care s-a ocupat de promovarea festivalului în vederea atragerii invitaţilor din afară - selecţioneri şi critici - pentru bursa spectacolelor, a ţinut să îi transmită un "mesaj prietenesc" lui Theodor Paleologu.

"E timpul să convingem Guvernul să facem ceea ce se numeşte finanţări multianuale pentru evenimente. FNT nu ar trebui să treacă prin aceste tangaje de finanţare. Faptul că ne bucurăm acuma că am fost ingenioşi ne ţine de cald", a spus Tania Radu. Ea a mai anunţat că ICR se pregăteşte pentru 2010 să depună proiecte care necesită finanţare multianuală şi rămâne de văzut care va fi răspunsul Guvernului. Potrivit ei, acest mesaj ar trebui să îl ducă la Guvern Ministerul Culturii, ICR nefiind sub autoritatea Executivului.

La conferinţa de presă, au mai fost prezenţi Jaroslaw Godun, directorul Institutului Polonez, care îşi oferă sprijinul în prezentarea la FNT a unei conferinţe a lui George Banu despre Jerzy Grotowski, dar şi a altor evenimente dedicate regizorului şi teoreticianului de teatru polonez, cu ocazia Anului Grotowski, şi Denis Soriot, directorul Institutului Francez, care, alături de Ambasada Franţei, aduce la Bucureşti spectacolul "Cântăreaţa cheală", o producţie a companiei franceze Cie Les Intempestifs, în regia lui Jean Luc Lagarce, singurul spectacol străin din FNT 2009, prezentat cu ocazia Anului "Eugen Ionescu".

Totodată, Institutul Francez va găzdui, în Sala "Elvira Popescu", pe perioada festivalului, proiecţia unor filme cu reprezentaţii teatrale, dar şi reflecţii despre teatru, a mai anunţat Denis Soriot.

La rândul său, Caramitru a spus că sala de conferinţe a UNITER, unde a fost deschis un restaurant, în prelungirea terasei din incinta instituţiei, va fi clubul FNT, unde participanţii la festival se vor putea întâlni după spectacole pentru a discuta ce le-a plăcut şi ce mai trebuie făcut.

Cristina Modreanu a mulţumit tuturor teatrelor din ţară care prezintă spectacole la FNT şi suportă o parte din costurile participării la eveniment, fiind astfel "cofinanţatori" ai festivalului, alături de regizorii, actorii, scenografii şi alţi artişti care au renunţat la onorarii.

Printre spectacolele care vor fi prezentate, începând de sâmbătă, se numără "Casa Zoikăi", montat de Alexandru Tocilescu la Teatrul de Comedie din Bucureşti, "Cum traversează Barbie criza mondială", de Alexandra Badea (Teatrul Naţional Timişoara), "Epopeea lui Ghilgameş", de Dragoş Galgoţiu (Teatrul Odeon din Bucureşti), "Psychosis 4.48", de Mihai Măniuţiu (Teatrul Naţional "Lucian Blaga" din Cluj), dar şi marele câştigător al galei premiilor UNITER de anul acesta, "Trei surori" de Tompa Gabor (Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca).

Pentru a compensa lipsa spectacolelor din străinătate, Festivalul Naţional de Teatru va include proiecţii nocturne cu documentare şi spectacole importante ale teatrului mondial, ce vor avea loc la Institutul Francez din Capitală

Anul acesta va fi organizată a doua ediţie Romanian Showcase, care se doreşte a fi o întâlnire între producătorii de teatru străini şi artiştii români, însă această secţiune va avea mai puţini participanţi, tot din motive de buget. Festivalul va mai include lansări de carte, dezbateri şi o secţiune dedicată debutanţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici