- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (02.11.2016, 16:26)
- Letitia Provian
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Festivalul şi Concursul Naţional al Liedului Românesc, la ArCuB, în prezenţa Marianei Nicolesco
Soprana Mariana Nicolesco prezintă pentru prima oară la Bucureşti, la ArCuB, între 3 şi 6 noiembrie, marea manifestare pe care a creat-o în 2003, Festivalul şi Concursul Naţional al Liedului Românesc, aducând în prim-planul conştiinţei artistice vechiul cântec de dor.
Urmărește
220 afișări
Festivalul şi Concursul Naţional al Liedului Românesc, la ArCuB, în prezenţa Marianei Nicolesco
Festivalul şi Concursul Naţional al Liedului Românesc pentru prima dată la Bucureşti: evenimentul, care are loc în splendidele săli ArCuB - Gabroveni din Strada Lipscani, marchează 25 de ani de când marea soprană Mariana Nicolesco a apărut întâia oară pe o scenă din ţara natală, la Ateneul Român, devenind tot atunci primul Cetăţean de Onoare al Capitalei, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
Aceste manifestări, pe care le-a întemeiat în anul 2003 la Braşov, au readus în conştiinţa naţională bijuterii create de compozitorii români pe fondul comorii pe care o reprezintă cântecul de dor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
O apoteoză a acestui demers excepţional a reprezentat-o în Anul Internaţional George Enescu, proclamat de UNESCO în 2005, înregistrarea pe CD şi DVD a integralei liedurilor marelui compozitor, şi turneul triumfal cu aceste capodopere al tinerilor artişti în Europa, Japonia şi Statele Unite.
Sute de tineri au participat de-a lungul anilor la manifestările dedicate liedului, fundamentale pentru devenirea lor, căci liedul înseamnă o subtilitate şi o rigoare stilistică decisive şi pentru interpretul muzicii de operă.
La ediţia din acest an s-au înscris 55 de concurenţi, care se vor prezenta în faţa Juriului prezidat de Mariana Nicolesco şi din care fac parte compozitoarea Carmen Petra-Basacopol, muzicologul Acad. Octavian Lazăr Cosma, compozitorii Dan Dediu şi Adrian Pop.
În linia tradiţiei statornicite, concomitent cu Festivalul şi Concursul are loc Simpozionul Naţional având ca temă Omagiu lui George Enescu la 135 de ani de la naştere, celor menţionaţi alăturându-li-se şi muzicologul Mihai Cosma. Simpozionul din acest an se înscrie în seria dedicată creaţiei româneşti în tradiţia europeană, raportului acesteia cu liedul german, francez, italian, maghiar şi rusesc.
Deschiderea festivă are loc joi 3 noiembrie orele 18, şi va fi urmată de un Recital de lieduri enesciene interpretate de soprana Irina Baianţ, mezzosopranele Oana Andra şi Florentina Soare şi de baritonul Alexandru Constantin, acompaniaţi la pian de Alexandru Petrovici.
Concursul propriu-zis se desfăşoară pe 4 şi 5 noiembrie, Simpozionul Naţional - duminică 6 noiembrie de la orele 12:00, iar la orele 18:00 are loc Festivitatea de Premiere şi Gala Laureaţilor ediţiei 2016.
Din anul 2010 Concursul Naţional al Liedului Românesc, deschis tinerilor artişti între 18 şi 35 de ani, a devenit bienal, în anul dintre o ediţie şi alta având loc Cursurile de Măiestrie Artistică, Master Classes, oferite de Mariana Nicolesco, în cadrul cărora tinerii interpreţi au posibilitatea de-a lucra direct cu maeştri ai liedului.
Strălucind în arta liedului, de la repertoriul german, italian şi francez la Enescu, în care a triumfat în recitalurile sale la Carnegie Hall din New York sau de la Teatrul alla Scala din Milano, Mariana Nicolesco şi-a exprimat nu o dată convingerea că acest stil de supremă rigoare, atât de prestigios în sine, cu linia muzicală pe care o impune, este în acelaşi timp o mare şcoală pentru interpretul muzicii de operă, în care componenta belcanto îi defineşte pe cei mai de seamă artişti.
"Este o mare bucurie pentru mine să-i prezint pe tinerii artişti pe care i-am apropiat de arta rafinată a liedului", a declarat Mariana Nicolesco. "Ei vor oferi bucureştenilor adevărate diamante ale creaţiei noastre muzicale. Mulţumirile mele şi ale lor se îndreaptă spre Primarul General al Municipiului Bucureşti, doamna Gabriela Firea, Primăria Municipiului Bucureşti, ArCuB şi Proedus. Asta, fără a uita Televiziunea Română şi Radio România, ca întotdeauna alături de noi, şi Se-Ges, partener al Fundaţiei Internaţionale Ateneul Român. Iar eu rămân fidelă crezului meu că nimic nu-i poate apropia pe oameni mai mult decât cântul", a adăugat soprana.
Citeşte şi: Iohannis despre taxa radio-tv: Vreau să organizez o dezbatere publică cu oameni din domeniu. Aici s-a greşit cel mai mult, această discuţie trebuie purtată
Citeşte şi: Concert caritabil al Fundaţiei Calea Victoriei pentru supravieţuitorii din clubul Colectiv - "Eroica" - FOTO
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe