Regizoarea Josée Dayan, care a colaborat cu Guillaume Depardieu la "Regii blestemaţi", s-a declarat bulversată de moartea unui prieten.
"Îl iubeam enorm, era un tip formidabil, un actor imens", a declarat aceasta pentru RTL. "Am vorbit cu el la telefon acum trei zile. Terminase filmările în România şi vorbea de proiectele sale. Voia să îşi profeseze meseria. Era un mare artist, un om minunat", a spus regizoarea.
Actorul, care în ultimele săptămâni a filmat în România, pentru producţia "Copilăria lui Icar", a făcut pneumonie în urmă cu câteva zile, şi a fost internat într-un spital din Garches, lângă Paris, unde s-a şi stins din viaţă.
Potrivit presei franceze, Guillaume Depardieu s-a îmbolnăvit din cauza unui virus contractat în timp ce se afla în România.
Guillaume Depardieu a filmat în România, pentru lungmetrajul "Copilăria lui Icar" (coproducţie a Elefant Film), în regia lui Alexandru Iordăchescu, scenariul Alexandru Iordăchescu şi Marcel Beaulieu.
În vârstă de 38 de ani, fiul lui Gérard Depardieu şi fratele lui Julie Depardieu, a fost celebru pentru caracterul său rebel.
El a fost condamnat de mai multe ori la închisoare cu suspendare, fiind obligat şi să urmeze o cură de dezintoxicare. De altfel, în 1996, Guillaume Depardieu şi-a pierdut piciorul drept din cauza unei infecţii contractate în spital, unde fusese internat după un accident de motocicletă.
Printre filmele în care a jucat Guillaume Depardieu se numără "Ne touchez pas la hache" (2007), "Mizerabilii" (2001), "Contele de Monte-Cristo" (1998), "Pola X" (1999), "Toate dimineţile lumii" (1992).
Guillaume Depardieu a câştigat, în 1996, pentru rolul din "Les Apprentis", premiul César pentru cel mai promiţător actor, distincţie la care mai obţinuse două nominalizări anterior.
Palmaresul său include şi premiul "Jean Gabin", obţinut în acelaşi an, precum şi premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de film de la Gijón, Spania, în 1999, pentru "Pola X".
Potrivit sursei citate, Ministrul Culturii, Christine Albanel, a fost printre primele persoane care au vorbit despre "personalitatea bogată, complexă (a lui Guillaume Depardieu, n.r.), care s-a dedicat cu pasiune cinematografiei".
Marc-Olivier Fogiel, care a scris volumul "Tout donner" împreună cu actorul, în 2004, a declarat că Guillaume Depardieu era una dintre "cele mai atente persoane".
"Am scris cartea împreună, timp de mai multe săptămâni. Era de o politeţe incredibilă. M-a invitat la restaurant pentru a sărbători lansarea cărţii. Mi-a spus: «Vezi, nu beau nimic în cinstea ta, pentru a respecta înţelegerea pe care am avut-o»", a mărturisit prezentatorul canalului Europe 1.
"Era un om sensibil, cu siguranţă a murit din cauza acestei sensibilităţi", a mai adăugat acesta.
Alain Corneau, care l-a distribuit pe Guillaume în "Toate dimineţile lumii" (1992) regretă pierderea "unui tânăr plin de strălucire".
"Este un şoc. Pentru mine, Guillaume a avut o valoare monumentală în viaţa mea profesională. Era solidar, era radiant. Mi-a dăruit foarte multe în zilele în care am filmat împreună. O să păstrez imaginea unui om plin de strălucire" a declarat acesta pentru postul RTL.
Producătorul şi regizorul Claude Berri şi-a declarat admiraţia pentru actor pe postul LCI.
"Este un om pe care l-am iubit mult. I-am cunoscut părinţii. Venea des pe la mine. Este de-a dreptul îngrozitor".
Regizorul Jean-Pierre Mocky şi-a amintit de Depardieu ca fiind un om "torturat de tinereţea sa, de relaţia cu tatăl său".
"A reuşit să îşi facă un nume. Mă simt de parcă mi-aş fi pierdut fiul (…) semăna mult cu James Dean în ceea ce priveşte personalitatea sa."
Primarul Parisului, Bertrand Delanoë, a vorbit despre "un actor de o sensibilitate şi o carismă extraordinare. La finalul unei cariere scurte s-a impus ca actor în filmul «Toate dimineţile lumii», aducând cinematografiei franceze ardoare şi tinereţe".
"În aceste momente gândurile mele merg spre familia sa", a spus acesta.