- Home
- Cultură-Media
- BELGRAF, (17.06.2009, 11:38)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Filarmonica din Belgrad, transformată în orchestră de nunţi, botezuri şi înmormântări
Orchestra Filarmonică Naţională din Belgrad - emblematicul ansamblu de muzică clasică al Serbiei, cu o tradiţie de 85 de ani -, care se confruntă cu probleme financiare apărute pe fondul recesiunii economice, cere sprijinul iubitorilor de muzică, informează Financial Times.
Urmărește
133 afișări
Filarmonica din Belgrad, transformată în orchestră de nunţi, botezuri şi înmormântări (Imagine: Andrei Michailov/Mediafax Foto)
"Orchestra Filarmonică Naţională, cu o tradiţie de 85 de ani şi un bogat repertoriu, poate acum cânta la tine acasă, contra unei sume rezonabile" - aşa sună un anunţ autoironic, pe care instituţia l-a publicat într-un ziar local, prin care cei 96 de interpreţi profesionişti caută contracte pentru "nunţi, înmormântări, botezuri, zile de naştere, divorţuri, petreceri pentru zile onomastice şi inaugurări". "Avem costume adecvate oricărei ocazii", mai notează anunţul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
În prezent, peste tot în lume, din SUA în Japonia, instituţiile de muzică clasică se confruntă cu probleme financiare. Filarmonica din Belgrad a adoptat o tactică neobişnuită pentru a face faţă crizei economice mondiale.
După ce a rezistat unei decade de războaie şi sancţiuni, respectabila filarmonică şi-a revenit, după "revoluţia democratică" din Serbia, din octobrie 2000. Ivan Tasovac, directorul numit în 2001, a adus muzicieni tineri, care au studiat în străinătate, şi a încercat să atragă cât mai multe nume internaţionale - de la solişti la dirijori.
Însă costurile de trai tot mai ridicate, alături de salariile mici, au făcut ca standardul de viaţă al muzicienilor să nu se ridice deasupra nivelului de dinainte de război. "Aceştia sunt muzicieni de formaţie clasică, care, în prezent, trebuie să se întreţină cântând în cluburi de noapte sau făcând backing vocals pentru cântăreţi pop", a declarat Tasovac.
Tijana Milosevic, prim violonist şi concert-maestru, are unul dintre cele mai mari salarii din filarmonică - aproape 700 de euro pe lună. Cu toate că acesta este dublul salariului mediu pe economie din Serbia, suma nu este suficientă pentru preţurile ridicate din Belgrad. "Dacă salariul meu ar creşte brusc la 2.000 de euro, nu aş mai lucra şi în altă parte. Dar până atunci, trebuie să supravieţuiesc", a declarat aceasta.
Mamă a unui copil şi, în prezent, însărcinată cu al doilea, Milosevic depinde de angajamentele pe care le are pe lângă filarmonică. Astfel, ea nu este cu nimic diferită de ceilalţi angajaţi din sectorul public, ce trebuie să-şi ia o a doua slujbă, ca taximetrişti sau chelneri.
Filarmonica depinde de suma de 1,5 milioane de euro pe care statul i-o acordă anual, din care 225.000 de euro sunt alocaţi de Ministerul Culturii pentru programele de concerte. După părerea directorului Tasovac, aceşti bani sunt bine cheltuiţi pentru o ţară de 8 milioane de persoane, care se chinuie în noua ordine europeană. "Filarmonica a adus aici mulţi muzicieni internaţionali de top, în ultimii ani, care au venit pentru onorarii mici, acesta fiind mai mult un gest de prietenie", a spus el.
Celebrul violonist britanic Nigel Kennedy a fost primul nume important care a revenit în Serbia după războiul din Kosovo. Dirijorul indian Zubin Mehta a revenit în 2005, când a instituit un fond pentru strângerea de bani pentru noi instrumente. De asemenea, violonista americană Sarah Chang şi-a făcut apariţia pe scena filarmonicii din Belgrad anul acesta.
Însă Nebojsa Bradic, ministrul Culturii, insistă că nu are nicio putere să crească salariile filarmonicii, majoritatea situate sub pragul de 400 de euro.
Iniţial, guvernul sârb a alocat, anul acesta, circa 73 de milioane de euro, 1% din bugetul total al Serbiei, pentru activităţi culturale. Însă Fondul Internaţional Monetar insistă ca suma să fie redusă la 56 de milioane. Directorul filarmonicii, deranjat de această decizie, şi-a dat demisia în urmă cu două luni, cu toate că a rămas la cârma instituţiei până la găsirea unui înlocuitor. Anunţul său din ziar, acela că orchestra este de "închiriat" - care a fost publicat gratuit -, este una dintre cele mai recente săgeţi aruncate în disputa sa cu Ministerul sârb al Culturii.
Trucurile publicitare subliniază "cât de importantă este Filarmonica din Belgrad", spune Tasovac.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe