- Home
- Cultură-Media
- IAŞI, (09.07.2015, 17:31)
- Florin Gheţău
FILIT se va desfăşura într-o formulă restrânsă, după ce organizatorii anunţaseră iniţial anularea
Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere (FILIT) va avea totuşi loc, într-o formulă restrânsă, pentru a arăta continuitatea proiectului, după ce organizatorii FILIT anunţaseră iniţial anularea evenimentului acuzând ingerinţele politice.
Urmărește
180 afișări
FILIT se va desfăşura într-o formulă restrânsă, după ce organizatorii anunţaseră iniţial anularea (Imagine: Publimedia / Shutterstock)
Reprezentanţii Muzeului Literaturii Române din Iaşi, care se ocupă cu organizarea FILIT, şi cei ai Consiliului Judeţean Iaşi au stabilit, joi, în urma unei întâlniri, ca ediţia din acest an a festivalului să aibă totuşi loc, în toamnă, într-o formulă restrânsă, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Cele două părţi au convenit ca FILIT să revină în formula clasică începând cu anul 2016.
Totodată, s-a decis înfiinţarea unei fundaţii culturale care să organizeze evenimentul, după modelul altor festivaluri importante din Europa.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Democrativa PSD-PNL s-a degradat în ultimul hal! Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
Coreea de Sud va discuta cu Kievul despre transferul soldaţilor nord-coreeni capturaţi
-
Liderul Transnistriei vizitează Moscova în contextul crizei energetice
-
Premierul Franţei: Trebuie să rămânem fermi în faţa „noii dezordini mondiale” întruchipate de Musk
"Ediţia din acest va marca în mod simbolic continuitatea FILIT. Amploarea va fi însă mult mai mică. Vom face nişte evenimente, dar nu de anvergura de la primele două ediţii. Nu vrem să ne batem joc, doar vom marca FILIT. Urmează să discutăm cu nişte scriitori, să vedem pe cine putem aduce în toamnă la Iaşi", a declarat pentru MEDIAFAX scriitorul Florn Lăzărescu, coordonator programe în cadrul FILIT.
În urmă cu două săptămâni, organizatorii FILIT au anunţat suspendarea în semn de protest, a celei de-a treia ediţii a manifestării, care ar fi urmat să aibă loc în perioada 30 septembrie - 4 octombrie 2015.
Potrivit Biroului de Presă FILIT Iaşi, organizatorii festivalului au acuzat "încercările repetate de a confisca politic evenimentul, continua denigrare a echipei de organizare şi atmosfera tensionată de dispute politice locale”.
Organizatorii FILIT susţin că la ediţia din acest an urmau să vină la Iaşi nume importante ale literaturi mondiale precum György Konrád, Frédéric Beigbeder, Jean Rouaud, Evgheni Vodolazkin, Mihail Şişkin.
Totodată, au fost întrerupte discuţiile cu scriitorul Dario Fo, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură.
Citeşte şi:
FILIT 2015, de la festival la platformă literară europeană, între 30 septembrie şi 4 octombrie
La primele două ediţii ale festivalului au participat, printre alţii, scriitorii Herta Müller (Germania, Premiul Nobel pentru Literatură, 2009), David Lodge (Marea Britanie), Guillermo Arriaga (Mexic), François Weyergans (Franţa, Premiul Goncourt), Andrei Kurkov (Ucraina), Norman Manea (România), Mircea Cărtărescu (România).
FILIT a atras la primele două ediţii peste 60.000 de participanţi, mai ales tineri.
În ultimele săptămâni, liderul grupului de consilieri judeţeni PSD Iaşi Cristian Stanciu a lansat critici repetate privind modul în care au fost cheltuiţi bani alocaţi de Consiliul Judeţean către Muzeul Literaturii Române din Iaşi, instituţie ce a organizat primele ediţii ale FILIT Iaşi.
Consilierul PSD a afirmat că suma alocată pentru fiecare ediţie FILIT a fost de 500.000 de euro şi că "opinia publică nu ştie nimic despre drumul parcurs de aeşti bani".
Potrivit lui Cristian Stanciu, există un raport de audit cu privire la ultima ediţie FILIT, dar că documentul este ţinut la secret în biroul preşedintelui CJ Iaşi, Cristian Adomniţei.
Muzeul Literaturi Române Iaşi a replicat că "organizarea festivalului a presupus, în mod evident, antrenarea unor cheltuieli care au fost încă de la început anunţate, bugetul festivalului fiind public".
Citește pe alephnews.ro: Trăim mai mult, dar mai prost. Speranța de viață în România a ajuns la 75,1 ani. Vârsta medie până la care trăim sănătos este de 59 de ani
Citește pe www.zf.ro: În timp ce gazul din Marea Neagră deja a început să se vândă, România are o listă de 22 de centrale de energie care vor avea nevoie de peste 8 mld. metri cubi pe an, cam cât se va scoate anual din Neptun Deep. Care este stadiul pe fiecare proiect?
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Ţara care nu mai vrea să le cumpere străinii casele. Guvernul a impus taxe uriaşe pentru persoanele din afara UE care vin să cumpere proprietăţi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cu cât se vinde o monedă de 5 lei pe OLX, în 2025. Poate fi o „comoară” pentru colecționari!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:46
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1056. Coreea de Sud va discuta cu Kievul despre transferul soldaţilor nord-coreeni capturaţi / NATO lansează o operaţiune navală pentru protejarea infrastructurii din Marea Baltică / Un nou atac cu dronă a avariat o instalaţie industrială din regiunea Saratov din Rusia
-
ieri, 22:42
Tudorel Toader: Eu cred că ar trebui să poată candida Călin Georgescu