Film cu mărturii despre lagărele Auschwitz-Birkenau, prezentat la comemorarea Holocaustului la Sibiu

Aproximativ 25 de cetăţeni de etnie romă au participat, joi, la Sibiu, la comemorarea Holocaustului, iar Luminiţa Cioabă a prezentat filmul "Lacrimi Romanes", cu mărturii despre lagărele Auschwitz-Birkenau, în timp ce Florin Cioabă a cerut construirea unui monument al victimelor Holocaustului.

Urmărește
84 afișări

La manifestările organizate de Centrul Creştin al Romilor din Sibiu au participat şi câţiva dintre cei care au supravieţuit lagărelor Auschwitz-Birkenau, care au povestit despre perioada petrecută în lagăr şi cărora preşedintele centrului, Florin Cioabă, le-a înmânat diplome de recunoştinţă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Florin Cioabă a evocat Holocaustul şi deportarea romilor şi a evreilor în Transnistria, ca parte integrantă a acestuia.

Cioabă a vorbit despre "brutalitatea" cu care aproape 10.000 de romi din România au fost deportaţi în Transnistria, despre cruzimea cu care au fost trataţi şi despre perioada de coşmar pe care aceştia au trăit-o.

"Ucişi de gloanţe, maltrataţi, ucişi de foame şi frig, tifos, dar mai ales de problemele sociatăţii în care s-au născut - răutate, lăcomie, nepăsare - oamenii deveniseră animale, nu mai aveau discernământ, aveau mintea bolnavă şi inumană, o inimă de fiară care lupta să supravieţuiască. Frigul şi foamea le spălaseră multora dintre ei creierele, aici oamenii mureau lent şi în chinuri groaznice", a declarat Florin Cioabă.

Florin Cioabă, autointitulat regele romilor, a spus că "aceste lucruri nu se puteau şterge şi nu se puteau uita", de aceea Centrul Creştin al Romilor s-a implicat în organizarea de conferinţe, seminarii şi alte acţiuni care "opresc timpul din uitare, umplând golul din memorie cu privire la genocidul romilor din timpul Holocaustului".

Cioabă s-a arătat nemulţumit că nu există niciun monument care să rememoreze traumele suferite de romi şi a anunţat că doreşte construirea, în Transilvania, a unui astfel de monument.

Câţiva dintre cei care au supravieţuit deportării şi-au spus povestea şi le-au vorbit celor prezenţi despre foamea şi frigul pe care le-au îndurat, dar şi despre muncile extrem de grele pe care le-au făcut sub ameninţarea puştii.

Poeta Luminiţa Cioabă a prezentat un film despre Holocaust, "Lacrimi Romanes", cu detalii despre lagărele Auschwitz-Birkenau, iar la final supravieţuitorii au primit diplome de recunoştinţă din partea Centrului Creştin al Romilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici