Filme apreciate la cele mai importante festivaluri din lume, în competiţia TIFF

Un număr de 12 lungmetraje care au primit aprecieri la cele mai importante festivaluri de profil din lume, precum acelea de la Cannes, Locarno, San Sebastian, Palm Springs, Berlin, vor intra în competiţia Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj-Napoca.

Urmărește
294 afișări
Imaginea articolului Filme apreciate la cele mai importante festivaluri din lume, în competiţia TIFF

Filme apreciate la cele mai importante festivaluri din lume, în competiţia TIFF (Imagine: Adrian Paduretu/Mediafax Foto)

Conform unui comunicat de presă transmis, miercuri, de organizatorii TIFF, la cea de-a zecea ediţie a festivalului, 12 lungmetraje vor intra în lupta pentru câştigarea Trofeului Transilvania.

Competiţia este dedicată în mod tradiţional regizorilor aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj, iar în acest an este alcătuită din producţii recente, din ţări precum Islanda, Suedia, SUA, Germania, Danemarca, Argentina, Belgia, Uruguay, Israel, Rusia, India, apreciate la cele mai importante festivaluri internaţionale de film din lume, printre care cele de la Cannes, Locarno, San Sebastian, Palm Springs, Berlin.

Directorul artistic al TIFF, Mihai Chirilov, promite o selecţie echilibrată, eclectică:

  • filme de gen (comedia "King's Road", două thriller-uri "No Return" şi "The Silence"),

  • filme care sfidează orice clasificare ("A Useful Life" şi "The Untitled Kartik Krishnan Project"),

  • filme realizate cu buget confortabil, dar şi filme regizate cu microbugete ("The Imperialists are Still Alive!"),

  • filme inovatoare, temerare, atât prin conţinut, cât şi prin formă ("She-Monkeys", respectiv "Innocent Saturday"),

  • filme care "microscopează" destine individuale aflate în situaţii limită ("The Flood", "Oxygen", "Volcano", "Principii de viaţă)".

România este prezentă şi în acest an în cadrul competiţiei oficiale TIFF, cu producţia "Principii de viaţă", al doilea film de lungmetraj al regizorului Constantin Popescu (autorul "Portretul luptătorului la tinereţe"). Prezentat în competiţia dedicată regizorilor aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj a Festivalului Internaţional de Film de la San Sebastian, filmul spune povestea unui bărbat care, la prima vedere, pare a avea tot ce îşi doreşte: o familie, o casă, bani. Totuşi, o serie de probleme apar exact înainte ca el să plece în vacanţă şi îi pun sub semnul întrebării întreaga existenţă. Rolul principal este interpretat de actorul Vlad Ivanov, iar roluri importante le revin şi lui Gabriel Huian, protagonistul mediumetrajului "Marilena de la P7" (regia Cristian Nemescu) şi Rodicăi Lazăr ("Moartea domnului Lăzărescu", "Amen").

"Volcano", debutul în lungmetraj al regizorului Rúnar Rúnarsson, este unul dintre cele mai aşteptate filme, care urmează să fie prezentat în premieră mondială în cadrul Quinzane des Realisateurs la Festivalul de Film de la Cannes 2011. Cele trei scurtmetraje realizate de Rúnar Rúnarsson până acum au făcut valuri la festivalurile internaţionale, fiind fie nominalizate la Oscar ("The Last Farm"), fie selecţionate la Cannes ("Two Birds", "Anna").

Regizoarea de origine islandeză Valdis Oskarsdottir revine la TIFF cu al doilea film din carieră, "King's Road", după comedia "Country Wedding", prezentată la ediţia din 2009 a festivalului de la Cluj-Napoca. Noua producţie este o tragicomedie prezentată în cadrul secţiunii Piazza Grande a Festivalului de la Locarno şi avându-i în rolurile principale pe Daniel Bruhl ("Goodbye, Lenin!", "Inglourious Bastards") şi Gisli Örn Garðarsson ("Prince of Persia").

Lista filmelor din competiţie continuă cu "She-Monkeys", al regizoarei Lisa Aschan, recompensat cu Globul de Cristal - Menţiune Specială pentru Cel mai Bun Lungmetraj în cadrul secţiunii Generation 14plus la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2011, "The Imperialists are Still Alive!", debutul lui Zeina Durra, selecţionat în competiţia Festivalului de Film Sundance 2010, şi "A useful life" de Federico Veiroj, distins cu menţiune specială în competiţia New Directors la Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastian 2010.

Iubitorii genului thriller sunt aşteptaţi la proiecţiile filmelor "No Return", debutul lui Miguel Cohan în lungmetraj, câştigător al premiilor pentru Cel mai Bun Lungmetraj, Cel mai Bun Regizor Debutant şi al Premiului FIPRESCI la Festivalul Internaţional de Film de la Valladolid, şi "The silence" de Baran Bo Odar, prezentat în secţiunea Piazza Grande a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno în 2010.

Din juriul competiţiei din acest an vor face parte personalităţi din industria cinematografică, precum exploatantul francez Laurence Herszberg - director general al Forum des Images din Paris, producătorul sârb Cedomir Kolar, care are în palmares titluri precum "Train de Vie" (regia Radu Mihăileanu) şi "Cirkus Columbia" (r. Danis Tanovic), regizorul italian Uberto Pasolini - distins cu premiul pentru Cea mai Bună Regie la TIFF 2009 pentru "Machan", şi românul Radu Muntean - unul dintre cei mai apreciaţi regizori ai Noului Val, selecţionat în Competiţia TIFF 2003 cu filmul său de debut, "Furia".

O altă competiţie tradiţională este cea a secţiunii Umbre -Scurtmetraj.

"Nu vom avea parte doar de filme horror sângeroase, cu zombies şi monştri, ne vom putea bucura şi de filme de animaţie (trei la număr), filme de atmosferă, filme bizare şi inedite ce nu respectă nicio regulă cinematografică, în afară de cele ce ţin de realizarea impecabilă din toate punctele de vedere. Stilistic, ele au un singur numitor comun: atmosferă dark, sumbră, apăsătoare", se arată în comunicat.

În această secţiune va fi proiectat scurtmetrajul "Night Fishing" al regizorului-cult Park Chan Wook şi al fratelui său Park Chan-Kyong, câştigătorul Ursului de Aur la Festivalul de la Berlin de anul acesta. Producţia a fost filmată exclusiv cu iPhone4, iar co-regizorul Park Chan-Kyong va participa la proiecţiile de la Cluj-Napoca.

Lista filmelor din Shadows Shorts continuă cu "Ninjas" de Dennison Ramalho, selecţionat în competiţia oficială a Festivalului de la Clermont Ferrand, "All Flowers in Time" de Jonathan Caouette (autorul filmului "Tarnation", membru al echipei de post-producţie a lui Gus van Sant şi responsabilul pentru efectele speciale ale "Listei lui Schindler"), "Through the Night" de Lee Cronin, nominalizat la Premiul BAFTA 2010 pentru Cel mai Bun Scurtmetraj, filmele de animaţie "Danny Boy" de Marek Skrobecki, "Martyris", în regia Luis Felipe Hernandez Alanis, şi "Innercity" al lui Alain Fournier.

Spaniolul Antonio José Navarro, selecţioner al celui mai important festival de film fantastic şi horror din lume - cel de la Sitges (Catalunia), finlandezul Jukka-Pekka Laakso, directorul Festivalului de Film de la Tampere (Finlanda), şi regizorul francez Eric Dinkian, autorul filmului "Precut Girl", selecţionat în competiţia Shadows Shorts în 2010, sunt cei care vor alege câştigătorul Premiului pentru Cel mai bun Film din Secţiunea Umbre - Scurtmetraj la TIFF 2011.

Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania va avea loc, în perioada 3-12 iunie, la Cluj-Napoca, şi între 15 şi 19 iunie, la Sibiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici