Filme de Cristian Mungiu şi Adina Pintilie, finanţate de Eurimages cu peste 450.000 de euro

Proiectele cinematografice "Fotografii de familie", de Cristian Mungiu, şi "Nu mă atinge-mă", de Adina Pintilie, au primit finanţări de 300.000 de euro, respectiv 160.000 de euro, la cea de-a 139-a sesiune de finanţare Eurimages, din iunie, potrivit site-ului Consiliului Europei.

Urmărește
319 afișări
Imaginea articolului Filme de Cristian Mungiu şi Adina Pintilie, finanţate de Eurimages cu peste 450.000 de euro

Cristian Mungiu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Fotografii de familie/ Recycling feelings", de Cristian Mungiu, produs de Mobra Films (România), Why Not productions (Franţa) şi Les Films Du Fleuve Sprl (Belgia), vorbeşte despre compromis şi implicaţiile rolului de părinte, noua producţie fiind legată şi de perioada actuală pe care o traversează cineastul român, după cum a declarat acesta într-un interviu recent pentru Screen Daily. Proiectul cinematografic a primit, în luna martie, cea mai mare finanţare la cea mai recentă sesiune organizată de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC), în valoare de 1.910.000 lei (aproximativ 424.000 de euro).

Al doilea proiect românesc care a primit finanţare din partea Eurimages este lungmetrajul de debut "Nu mă atinge-mă/ Touch me not" al Adinei Pintilie, produs de Manekino Film/ 4Proof Film (România), Rohfilm GMBH (Office Leipzig) (Germania), Agitprop (Belgia) şi Les Films De L'Etranger (Franţa). Filmările pentru producţia al cărei buget total este estimat la 900.000 de euro - potrivit cineuropa.org - vor avea loc atât în România, cât şi în Germania. Drama a trei personaje care se confruntă cu diverse probleme personale este programată să fie lansată în 2016. Proiectul a primit finanţare din partea Centrului Naţional al Cinematografiei, la sesiunea din decembrie 2012, respectiv suma de 700.000 de lei (aproximativ 15.500 de euro).

Regizorul şi scenaristul Cristian Mungiu a câştigat trofeul Palme d'Or la Festivalul de la Cannes în 2007, cu filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", o dramă despre avorturile ilegale din perioada comunistă a ţării noastre. Cineastul român a revenit pe Croazetă în 2009, cu antologia de scurtmetraje "Amintiri din Epoca de Aur", care a rulat în secţiunea Un Certain Regard. În 2012, filmul "După dealuri", de Cristian Mungiu, a înregistrat o dublă victorie la Cannes: premiul pentru scenariu, obţinut de Mungiu, şi premiul pentru interpretare feminină, acordat ex-aequo actriţelor Cristina Flutur şi Cosmina Stratan. Cristian Mungiu a fost distins, în 2008, cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler de Guvernul francez.

În vârstă de 35 de ani, Adina Pintilie a regizat şapte scurtmetraje şi două mediumetraje, iar în prezent se află la debutul în lungmetraj. Producţiile "Nu te supăra, dar..." (2007) şi "Oxigen/ Oxygen" (2010) au fost prezentate în peste 50 de festivaluri internaţionale, iar cel mai recent scurtmetraj al Adinei Pintilie, coregizat cu George Chiper, "Balastiera#186" (2007), a fost selectat în secţiunea scurtmetraj de autor a Festivalului de film de la Locarno 2008 şi a câştigat premiul al doilea la Festivalul Internaţional de Film de la Miami şi menţiunea specială a Festivalului de la Trieste, 2009.

La sesiunea care a avut loc în perioada 15 - 19 iunie, la Praga, European Cinema Support Fund (Eurimages) a finanţat 27 de lungmetraje, 1 film de animaţie şi 3 documentare, cu un total de 7.745.000 de euro.

La sesiunea din luna martie a acestui an, alte două proiecte cinematografice româneşti au primit finanţarea Eurimages: "6,9 pe scara Richter/ 6,9 on the Richter Scale", de Nae Caranfil, şi "Câini/ Dogs", de Bogdan Mirică, care au primit 150.000 de euro, respectiv 140.000 de euro.

Eurimages, creat în 1989, este fondul Consiliului Europei pentru sprijinul producţiei, distribuţiei şi exploatării operelor cinematografice europene, iar cele 36 de state membre cooperează activ şi susţin acordarea de sprijin financiar pentru coproducţii, distribuţie şi săli de cinema. Albania, Austria, Belgia, Bulgaria, Bosnia & Herţegovina, Cipru, Croaţia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Elveţia, Finlanda, Franţa, Macedonia, Georgia, Germania, Grecia, Islanda, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia şi Ungaria sunt membre Eurimages.

De la înfiinţarea sa, Eurimages a sprijinit financiar 1.685 de coproducţii europene, cu o sumă totală de 508 milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici