Filme de Ion Popescu-Gopo, proiectate la aniversarea a 85 de ani de la naşterea cineastului

Filme de Ion Popescu-Gopo, precum "Scurtă istorie" sau "Ucenicul vrăjitor", vor fi proiectate vineri, la Cinemateca Română, la aniversarea a 85 de ani de la naşterea primului cineast care a câştigat un premiu Palme d'Or la Cannes.

Urmărește
85 afișări
Imaginea articolului Filme de Ion Popescu-Gopo, proiectate la aniversarea a 85 de ani de la naşterea cineastului

Filme de Ion Popescu-Gopo, proiectate la aniversare a 85 de ani de la naşterea cineastului

La gală va rula şi "S-a furat o bombă" (1961), pentru prima dată după ce copia filmului a fost restaurată. La proiecţie va fi prezent şi actorul Iurie Darie.

De asemenea, în cadrul evenimentului va fi lansat volumul "Puterea omuleţului" de Theodor Leonescu.

Ion Popescu-Gopo (1 mai 1923, Bucureşti - 29 noiembrie 1989, Bucureşti) a fost un artist plastic român, creatorul a nenumărate filme de desen animat în care personajul principal era "omuleţul lui Gopo", o creaţie proprie care l-a făcut celebru şi i-a adus câteva premii naţionale şi internaţionale.

Gopo s-a impus, prin creaţiile sale artistice, ca o mare personalitate a cinematografiei româneşti, câştigând, în 1957, premiul "Palme d'Or" la Festivalul de la Cannes, cu filmul de scurtmetraj "Scurtă istorie".

Pseudonimul său - Gopo - provine de la numele părinţilor săi: numele de fată al mamei sale, Gorenco, şi numele tatălui, Popescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici