Filme de Lucian Pintilie şi Adina Pintilie, la Festivalul Internaţional de Film de la Moscova

"Niki Ardelean, colonel în rezervă" de Lucian Pintilie şi documentarul "Nu te supăra dar..." de Adina Pintilie rulează în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Moscova, care se desfăşoară între 19 şi 28 iunie, potrivit site-ului oficial al evenimentului.

Urmărește
1153 afișări
Imaginea articolului Filme de Lucian Pintilie şi Adina Pintilie, la Festivalul Internaţional de Film de la Moscova

Filme de Lucian Pintilie şi Adina Pintilie, la Festivalul Internaţional de Film de la Moscova

"Niki Ardelean, colonel în rezervă" de Lucian Pintilie (România/ Franţa, 2003) va rula în cadrul programului "8 1/2 Films", alături de pelicule precum "I'm Not There" (SUA, 2007) de Todd Haynes, o biografie fantezistă a muzicianului Bob Dylan, şi "Sugisball/ Balul de toamnă" (Estonia, 2007) de Veiko Ounpuu, povestea locuitorilor dintr-un cartier construit în epoca sovietică în cartierul Lasnamae.

"Niki Ardelean, colonel în rezervă", cu Victor Rebengiuc, Răzvan Vasilescu şi Dorina Chiriac în distribuţie, spune povestea unui militar retras, care şi-a pierdut fiul într-un accident şi care trebuia să se despartă şi de fiica sa, aceasta plănuind să emigreze în Statele Unite, împreună cu soţul ei.

Programul "8 1/2 Films", aflat la cea de-a noua ediţie, intenţionează să arate modul în care se dezvoltă cinematografia în diferite ţări.

"Am avut bucuria de a găsi în România o copie a unui film realizat de un veteran al cinematografiei, faimosul maestru român Lucian Pintilie. La patru ani după premiera sa, «Niki Ardelean, colonel în rezervă» este interesant în special pentru cei care sunt uimiţi de participarea României la cele mai recente festivaluri internaţionale de film. Acest film sumbru, realizat cu măiestrie, cu sarcasmul său implacabil, arată semnele «noului val», cu temele sale sociale", se arată pe site-ul oficial al festivalului.

"Nu te supăra dar...", documentarul Adinei Pintilie, va rula în cadrul secţiunii "Free Thought. Documentary Cinema Program", alături de alte 17 filme, printre care se numără "Avocatul terorii" (Franţa, 2007) de Barbet Schroeder, ce încearcă să afle motivele pentru care Jaques Verges a continuat să apere terorişti şi criminali de război precum Carlos Şacalul, nazistul Klaus Barbie sau fostul preşedinte al Serbiei, Slobodan Milosevic.

Recent, "Nu te supăra dar..." - o producţie Aristoteles Workshop 2006 - a obţinut premiul pentru cea mai bună regie la Festivalul Internaţional de Film Documentar "Cronograf" din Republica Moldova, desfăşurat în perioada 15 - 19 mai, şi premiul pentru cea mai bună imagine la Festivalul Româno-Maghiar de Film Documentar de la Miercurea Ciuc, care a avut loc în perioada 12 - 18 mai.

Documentarul Adinei Pintilie, care urmăreşte existenţa unei comunităţi marginale, aceea a bolnavilor psihic, a fost distins şi cu cu premiul pentru cea mai bună regie la Festivalul Internaţional de Cinema Contemporan din Mexic.

Pelicula a mai obţinut premiul Golden Dove, pentru cel mai bun documentar la Dok Leipzig 2007, a fost selectată la prestigiosul festival de clasa A de la Locarno, în competiţia "Filmmakers of the Present", şi a fost inclusă în "Best of Fests" IDFA, Amsterdam 2007.

Cea de-a 30-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Moscova include, pe lângă secţiunea competititvă, unde concurează 18 pelicule, aproximativ 20 de secţiuni speciale, printre care una dedicată cinematografiei israeliene, secţiunea Perspective, dedicată filmelor de debut, programe-omagiu pentru regizorii John Cassavetes, Liv Ullman şi Takeshi Kitano, o serie de filme vechi, grupate sub titulatura "Avengardismul socialist" şi pelicule selecţionate de regizorul rus Gleb Panfilov.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici