- Home
- Cultură-Media
- LISABONA, (30.10.2014, 16:57)
- Diana Pârvulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Filme de Sitaru, Jude şi Jurgiu, la Festivalul de Film Românesc de la Lisabona
Pelicule regizate de Adrian Sitaru, Radu Jude şi Cristian Tudor Jurgiu vor fi proiectate la prima ediţie a Festivalului de Film Românesc de la Lisabona, care se va desfăşura între 19 şi 23 noiembrie, informează Institutul Cultural Român (ICR).
Urmărește
153 afișări
Radu Jude (Imagine: Anita Vizireanu/ Mediafax Foto)
Institutul Cultural Român de la Lisabona a considerat oportună lărgirea ariei de oferte din zona filmului românesc pe piaţa lusitană şi, în colaborare cu asociaţia culturală IndieLisboa, a iniţiat prima ediţie a Festivalului de Film Românesc/ Festa do Cinema Romeno, la Fundaţia Culturgest din Lisabona.
Festivalul IndieLisboa menţine încă de la începutul său o strânsă legătură cu cinema-ul românesc: în 2008, România a fost invitată de onoare, cu 35 de filme - documentare, scurtmetraje şi lungmetraje.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
La înmânarea titlului Amicus Romaniae de ICR în februarie 2009, directorul IndieLisboa, Miguel Valverde, a ilustrat viziunea portugheză asupra cinematografiei româneşti printr-un neaşteptat exemplu: la o întâlnire cu ministrul culturii portughez (de atunci), acesta din urmă a lăudat producţiile româneşti, declarând că cinematografia portugheză «nu ajunge nici măcar până la călcâiul celei româneşti».
Poveştile acestui festival sunt cotidiene, de familie şi aparţin istoriei recente (în particular sunt legate de revoluţia din 1989 şi de consecinţele sale).
"Vă poftim să vă îmbarcaţi într-o călătorie de cinci zile, destul de extinsă pentru a cuprinde istoria recentă a filmului românesc, a României şi a diverselor limbaje cinematografice marcate de o profundă ironie. Îi vom dedica un focus special lui Radu Jude, unul dintre cei mai proeminenţi regizori români ai generaţiei sale, printr-o retrospectivă integrală a creaţiei sale şi o carte blanche: Jude îi aduce un omagiu lui Iosif Demian prin alegerea în cadrul festivalului a proiecţiei filmului «Baloane de curcubeu/ Rainbow Baloons», din 1982. Adrian Sitaru, un alt cineast marcant al noului cinema românesc, îşi prezintă în premieră în Portugalia atât cel mai recent film, scurtmetrajul «Artă/ Art», inclus în acest an în competiţia Festivalului de la Veneţia, precum şi lungmetrajul «Domestic». Între documentar şi ficţiune, festivalul va prezenta filme precum «După Revoluţie/ After the Revolution», de Laurenţiu Calciu, sau adevărate satire ale comportamentului uman precum «Visul lui Adalbert/ Adalbert's Dream», de Gabriel Achim", se arată în invitaţia organizatorilor adresată publicului cinefil.
De asemenea, vor fi proiectate lungmetrajele "Câinele japonez", de Tudor Cristian Jurgiu, şi "O lună în Thailanda", de Paul Negoescu.
Invitaţii speciali ai evenimentului sunt Adrian Sitaru, Andrei Rus şi Laurenţiu Calciu. Adrian Sitaru este unul dintre cei mai reprezentativi cineaşti ai noului cinema românesc, Andrei Rus este critic şi editor al revistei de cinema Film Menu, programator al TimiShort International Film Festival, iar Laurenţiu Calciu, profesor şi documentarist, regizor al filmului "După Revoluţie/After the Revolution".
La sfârşitul fiecărei proiecţii de filme vor avea loc întâlniri ale invitaţilor cu publicul larg.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe