- Home
- Cultură-Media
- LISABONA, (30.10.2014, 16:57)
- Diana Pârvulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Filme de Sitaru, Jude şi Jurgiu, la Festivalul de Film Românesc de la Lisabona
Pelicule regizate de Adrian Sitaru, Radu Jude şi Cristian Tudor Jurgiu vor fi proiectate la prima ediţie a Festivalului de Film Românesc de la Lisabona, care se va desfăşura între 19 şi 23 noiembrie, informează Institutul Cultural Român (ICR).
Urmărește
153 afișări
Radu Jude (Imagine: Anita Vizireanu/ Mediafax Foto)
Institutul Cultural Român de la Lisabona a considerat oportună lărgirea ariei de oferte din zona filmului românesc pe piaţa lusitană şi, în colaborare cu asociaţia culturală IndieLisboa, a iniţiat prima ediţie a Festivalului de Film Românesc/ Festa do Cinema Romeno, la Fundaţia Culturgest din Lisabona.
Festivalul IndieLisboa menţine încă de la începutul său o strânsă legătură cu cinema-ul românesc: în 2008, România a fost invitată de onoare, cu 35 de filme - documentare, scurtmetraje şi lungmetraje.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
-
Casa Albă: Trupele nord-coreene de pe front se confruntă cu pierderi uriaşe
-
Bărbat împuşcat mortal în timpul unei partide vânătoare din Vrancea
-
Efectele sabotajelor din Marea Baltică: NATO îşi va spori prezenţa în zonă
La înmânarea titlului Amicus Romaniae de ICR în februarie 2009, directorul IndieLisboa, Miguel Valverde, a ilustrat viziunea portugheză asupra cinematografiei româneşti printr-un neaşteptat exemplu: la o întâlnire cu ministrul culturii portughez (de atunci), acesta din urmă a lăudat producţiile româneşti, declarând că cinematografia portugheză «nu ajunge nici măcar până la călcâiul celei româneşti».
Poveştile acestui festival sunt cotidiene, de familie şi aparţin istoriei recente (în particular sunt legate de revoluţia din 1989 şi de consecinţele sale).
"Vă poftim să vă îmbarcaţi într-o călătorie de cinci zile, destul de extinsă pentru a cuprinde istoria recentă a filmului românesc, a României şi a diverselor limbaje cinematografice marcate de o profundă ironie. Îi vom dedica un focus special lui Radu Jude, unul dintre cei mai proeminenţi regizori români ai generaţiei sale, printr-o retrospectivă integrală a creaţiei sale şi o carte blanche: Jude îi aduce un omagiu lui Iosif Demian prin alegerea în cadrul festivalului a proiecţiei filmului «Baloane de curcubeu/ Rainbow Baloons», din 1982. Adrian Sitaru, un alt cineast marcant al noului cinema românesc, îşi prezintă în premieră în Portugalia atât cel mai recent film, scurtmetrajul «Artă/ Art», inclus în acest an în competiţia Festivalului de la Veneţia, precum şi lungmetrajul «Domestic». Între documentar şi ficţiune, festivalul va prezenta filme precum «După Revoluţie/ After the Revolution», de Laurenţiu Calciu, sau adevărate satire ale comportamentului uman precum «Visul lui Adalbert/ Adalbert's Dream», de Gabriel Achim", se arată în invitaţia organizatorilor adresată publicului cinefil.
De asemenea, vor fi proiectate lungmetrajele "Câinele japonez", de Tudor Cristian Jurgiu, şi "O lună în Thailanda", de Paul Negoescu.
Invitaţii speciali ai evenimentului sunt Adrian Sitaru, Andrei Rus şi Laurenţiu Calciu. Adrian Sitaru este unul dintre cei mai reprezentativi cineaşti ai noului cinema românesc, Andrei Rus este critic şi editor al revistei de cinema Film Menu, programator al TimiShort International Film Festival, iar Laurenţiu Calciu, profesor şi documentarist, regizor al filmului "După Revoluţie/After the Revolution".
La sfârşitul fiecărei proiecţii de filme vor avea loc întâlniri ale invitaţilor cu publicul larg.
Citește pe alephnews.ro: COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
România este pe primul loc la consumul de droguri în trafic. Expert antidrog: „Sunt zeci, sute sau poate chiar mii de tineri care au nevoie de ajutor”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:41
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
astăzi, 19:03
Bărbat biciuit într-o moschee din Malaysia pentru că a stat cu o femeie care nu îi este rudă