- Home
- Cultură-Media
- PARK CITY, (30.01.2011, 12:53)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Filme despre iubire şi eutanasie, în palmaresul ediţiei 2011 a Festivalului de la Sundance
Filmul "Like Crazy", ce prezintă povestea unei iubiri arzătoare între un american şi o britanică, şi "How to die in Oregon", o pledoarie în favoarea eutanasiei, se numără printre principalii laureaţi ai ediţiei a 27-a a Festivalului de Film Sundance, care şi-a anunţat, sâmbătă, câştigătorii.
Urmărește
75 afișări
Potrivit AFP, Marele Premiu pentru film american de ficţiune - cel mai prestigios premiu al festivalului -, a fost decernat lungmetrajului "Like Crazy", regizat de Drake Doremus, care prezintă povestea unei iubiri pătimaşe dintre un american şi o britanică, ale căror sentimente sunt supuse unor grele încercări din cauza distanţei care-i separă.
Documentarul "How to die in Oregon", regizat de Peter Richardson, o pledoarie incisivă dar pudică în acelaşi timp în favoarea eutanasiei, prezintă cazurile unor bolnavi în stadii terminale care au ales să îşi pună capăt zilelor în statul american Oregon, a cărui legislaţie permite sinuciderea asistată.
În categoria filmelor de ficţiune străine, Marele Premiu al juriului a fost atribuit lungmetrajului norvegian "Happy, Happy", regizat de Anne Sewitsky, ce prezintă situaţia unei femei casnice care redescoperă sexualitatea în braţele vecinului ei.
Marele Premiu al juriului pentru documentar străin a revenit peliculei "Hell and back again", regizat de fotojurnalistul Danfung Dennis, ce prezintă lungul şi dificilul drum de întoarcere acasă al soldatului american Nathan Harris, în vârstă de 25 de ani, rănit grav pe frontul din Afganistan.
Cinematografia latino-americană, reprezentată cu trei filme în competiţie, a plecat acasă cu Premiul pentru cea mai bună imagine pentru un film străin de ficţiune, acordat peliculei columbiene "Todos tus muertos".
"Positions among the stars", regizat de olandezul Leonard Retel Helmrich, un documentar despre viaţa unei familii indoneziene dintr-o mahala a capitalei Jakarta, a primit un Premiu special al juriului, la fel ca pelicula britanică "Tyrannosaur" de Paddy Considine, documentarul american "Being Elmo, a puppeteer's journey" de Constance Marks şi filmul american "Another Earth" de Mike Cahill.
Premiul publicului a fost decernat documentarului britanic "Senna" de Asif Kapadia, filmului americano-rwandez "Kinyarwanda" de Alrick Brown, documentarului american "Buck" de Cindy Meehl şi filmului american "Circumstance" de Maryam Keshavarz.
Regizoarea americană Erica Dunton şi filmul ei "To.get.her" au primit premiul Next, o distincţie ce recompensează filmele realizate cu bugete mici.
Aproape 120 de filme au fost prezente în acest an în cadrul celei de-a 27-a ediţii a Festivalului Sundance, dintre care 58 au fost proiectate în competiţie.
Scurtmetrajul "Stopover", de Ioana Uricaru, cu Monica Bârlădeanu în distribuţie, a fost inclus în competiţia internaţională a Festivalului de Film de la Sundance. Scurtmetrajul "Stopover", care spune povestea unor persoane blocate pe un aeroport, este o coproducţie Italia/ România, coproducătorul român fiind Mobra Films.
Pe de altă parte, proiectul de lungmetraj "Lupu/ Wolf", de Bogdan Mustaţă, a fost premiat, marţi, cu Mahindra Global Filmmaking Award, distincţia fiind decernată de Sundance Institute. "Lupu/ Wolf" este "povestea suprarealistă" a unui băiat care îşi doreşte ca tatăl său să trăiască din nou. Dorinţa acestuia se împlineşte când tatăl său învie la propriu şi revine în familie.
În afară de Bogdan Mustaţă, cu Mahindra Global Filmmaking Award au fost recompensate şi alte trei proiecte din Israel, Malaysia şi Mexic. Ceilalţi trei cineaşti premiaţi de Sundance Institute sunt Talya Lavie din Israel pentru proiectul "Zero Motivation", Ernesto Contreras din Mexic pentru "I Dream in Another Language" şi Seng Tat Liew din Malaysia pentru "In What City Does It Live?".
Fiecare dintre cei patru câştigători va primi un premiu în valoare de 10.000 de dolari, va participa la o serie de întruniri cu specialişti din industria cinematografică americană ce sunt organizate pe durata Festivalului Sundance şi va fi inclus într-un program special de formare a tinerilor regizori în domeniul lungmetrajelor.
Festivalul Sundance, înfiinţat de actorul Robert Redford cu scopul de a contracara dominaţia marilor studiouri de la Hollywood, oferind producţiilor independente un spaţiu în care acestea să poată fi prezentate publicului larg, a devenit de-a lungul anilor cel mai mare festival de film şi, totodată, cea mai mare piaţă de film din Statele Unite.
În 2010, filmul "Winter's Bone" de Debra Granik a primit Marele Premiu al juriului pentru film american de ficţiune. După o frumoasă "carieră" în sălile de cinematograf, filmul "Winter's Bone" a primit patru nominalizări la premiile Oscar, inclusiv la categoria "cel mai bun film al anului". Un alt film premiat la Sundance în 2010, documentarul "Restrepo", a fost şi el nominalizat la Oscar în acest an.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
Citește pe alephnews.ro: Moscova nu are bani nici să câștige războiul cu Ucraina, nici să piardă. Care este situația economică a Rusiei
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe