Filme despre revoluţia din Iran şi dezbateri la Institutul Magistraturii, la Festivalul One World

Filme despre revoluţia care a avut loc în Iran, anul trecut, în mediul virtual, pelicule despre organizaţii de activişti, dar şi o dezbatare ce va avea loc la Institutul Naţional al Magistraturii, pe tema justiţiei din Mexic, se numără printre evenimentele Festivalului One World Romania.

Urmărește
104 afișări
Imaginea articolului Filme despre revoluţia din Iran şi dezbateri la Institutul Magistraturii, la Festivalul One World

Filme despre revoluţia din Iran şi dezbateri la Institutul Magistraturii, la Festivalul One World

Aflat la cea de-a treia ediţie, One World Romania (17 - 22 martie), care se desfăşoară sub patronajul fostului preşedinte al Cehiei Vaclav Havel, cuprinde filme pe teme variate.

Festivalul debutează la Ateneul Român din Bucureşti, cu un concert al trupei Urma, au anunţat, joi, organizatorii. La conferinţa de la Centrul Ceh din Bucureşti au participat, printre alţii, regizorul Alexandru Solomon, directorul artistic al evenimentului, şi directoarea Centrului Ceh, Monika Stepanova.

Motto-ul festivalului este "Alege să-ţi pese!".

One World Romania 2010 va aduce în jur de 35 de documentare noi şi premiate, în patru cinematografe bucureştene: Cinema Eforie, Cinema Union, Cinema Elvira Popescu şi Noul Cinematograf al Regizorului Român (proiect cultural al Muzeului Ţăranului Român). Din dorinţa de a se axa pe chestiuni actuale, fiecare ediţie este împărţită în secţiuni ce abordează diverse teme precum: "Au cerut socoteală", "Cercuri vicioase", "Gimnastica memoriei", "Şcoala vieţii", "(Onorată!?) instanţă".

Printre invitaţii de anul acesta ai festivalului se numără regizorii Boris Mitic ("Goodbye, How Are You?"), Katharina Copony ("Oceanul Mare") şi Vanina Vignal ("Stella"). Printre filmele ce vor fi proiectate la festival se numără "Petiţie" de Zhao Liang (China, Franţa, Marea Britanie), "Revoluţia verde/Green Days" de Hana Makhmalbaf (Iran, Franţa), "Me, My Gypsy Family and Woody Allen" de Laura Halilovic (Italia) şi "The Securitate Hunter" de Mirel Bran şi Jonas Mercier (România).

"Am ales şi filme care uneori au şi umor, chiar dacă tema pare că nu permite aşa ceva", a declarat directorul artistic al festivalului, Alexandru Solomon.

Festivalul acordă o mare importanţă discuţiilor libere cu publicul, ce urmează vizionărilor filmelor. Astfel, fiecare film va fi introdus de către un organizator, iar dezbaterile de după filme vor avea loc cu ajutorul invitaţilor români şi străini, precum regizori, producători, protagonişti, specialişti în domeniu, reprezentanţi ai organizaţiilor nonguvernamentale, critici de film şi diplomaţi.

Încă de la început, festivalul s-a concentrat asupra proiecţiilor speciale, axate în principal pe dezbateri. Până în prezent, serile speciale au avut loc la Centrul Ceh, dar, pentru că spaţiul este limitat şi publicul a manifestat un interes din ce în ce mai mare, acestea se vor muta la Noul Cinematograf al Regizorului Român.

Anul acesta vor fi dezbătute teme precum:

  • revoluţiile online (revoluţia iraniană),

  • procesele Curţii Penale Internaţionale de la Haga,

  • exploatarea imaginii suferinţei în Congo,

  • situaţia migranţilor români şi începuturile şi

  • extinderea capitalismului în România şi Republica Moldova.

În paralel cu proiecţiile din cinematografe vor exista evenimente conexe, probabil cel mai important dintre acestea fiind spaţiul "fair trade" de la Centrul Ceh, în afară de concertul deja tradiţional de deschidere şi expoziţii foto. În spaţiul "fair trade" vor fi prezentate obiecte din Namibia, Liberia, dar şi produse autohtone, ce pot fi achiziţionate în schimbul unei donaţii. Va fi organizat, de asemenea, un seminar pentru producţia filmelor documentare, ca anul trecut.

Prin spaţiul "fair trade" de la Centrul Ceh se urmăreşte conturarea unei imagini a conceptului, a organizaţiilor care îl susţin şi a impactului pe care îl are asupra comunităţilor înscrise în comerţul echitabil.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici