- Home
- Cultură-Media
- CLUJ-NAPOCA, (02.05.2011, 19:29)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Filme, expoziţii şi acţiuni de ecologizare la Festivalul Transeuropa de la Cluj-Napoca
Filme documentare, expoziţii şi instalaţii video, dar şi fotografii despre modurile de exprimare a homosexualităţii vor fi prezentate în cadrul festivalului Transeuropa, care va avea loc, în perioada 4 - 15 mai, la Cluj-Napoca şi în alte 11 oraşe europene, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
25 afișări
Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de organizaţia European Alternatives, Festivalul Transeuropa va avea loc la Cluj-Napoca în perioada 4-15 mai şi este primul festival transnaţional deopotrivă cultural, artistic şi politic, cu desfăşurare simultană în 12 oraşe europene.
Festivalul este organizat de către o reţea de tineri activişti, artişti şi intelectuali, uniţi în numele unui crez comun privind libertatea de exprimare dincolo de frontierele statului naţional.
La Cluj-Napoca, deschiderea festivalului va avea loc în seara zilei de 4 mai, la Casa Tranzit, când Joanne Richardson, un video-artist, va proiecta patru filme documentare drept cadru conceptual pentru investigarea ulterioară a discursurilor privind momentul 1989: ca limită între inevitabila tranziţie spre democraţie şi piaţa liberă, ca disipare a graniţelor fizice şi ideologice, ca naştere a unui nou teritoriu şi a unui auto-percepţii transnaţionale.
"Care sunt implicaţiile politice pe care le poartă aceste discursuri ale trans-ului? Şi ce rămâne din sfârşitul fericit al istoriei? Sunt întrebările ce ghidează călătoriile în timpul recent şi totuşi perceput drept îndepărtat al spaţiului din spatele Cortinei de Fier. Proiecţiile vor fi urmate de mese rotunde pe tema neocolonialismului, a turismului, consumerismului şi a auto-colonizării", se arată în comunicat.
Tot în 4 mai, va avea loc inaugurarea instalaţiei "The ground was divided…we jumped" a artistului turc Can Altay, care se va desfăşura în acelaşi timp la Paris, Londra şi Bologna.
Festivalul Transeuropa Cluj reprezintă ocazia de a discuta şi de a pune în practică diverse forme de acţiune colectivă, de exprimare artistică şi de moblizare politică, cu scopul de a lupta împotriva formelor persistente şi în dezvoltare ale discriminării şi inegalităţii.
Festivalul mai propune o expoziţie de fotografii şi instalaţii dedicată modurilor de exprimare a homosexualităţii în Europa Centrală şi de Est, deschisă în 7 mai, ecologizarea Pădurii Făget, alături de studenţi romi, în data de 8 mai.
În 9 mai va avea loc proiecţia filmului "Morgen", povestea unei sincere prietenii, cu personaje ieşite însă din comun: un imigrant kurd din Turcia în drum spre familia sa din Germania şi un bodyguard dintr-un orăşel de graniţă transilvănean, film premiat cu patru premii la Locarno, dintre care valorosul Premiu Special al Juriului.
Filmul va fi urmat de o discuţie privind dubla ipostază în care se află România, ca şi ţară sursă, dar şi destinaţie pentru migranţi intra şi extraeuropeni, în compania actorului András Hatházi şi a unui grup de 10 studenţi specializaţi în etnologie la celebra Universitate Humboldt din Berlin, veniţi la Cluj special pentru festival.
O expoziţie despre percepţiile adeseori contrastante asupra arhitecturii urbane dintre o metropolă vest europeană şi un oraş din spatele Cortinei de Fier: Londra şi Cluj-Napoca, cu ajutorul mijloacelor foto şi grafice ale artistei Sânziana Crăciun va fi inaugurată la L’Atelier Café în 10 mai.
O lectură publică dedicată modului în care sunt reprezentaţi romii în literatură se va desfăşura la Librăria Cărtureşti în 12 mai.
Forumul final din data de 15 mai va aborda tematica drepturilor romilor în context transnaţional, avându-l drept invitat de onoare pe Sir Thomas Acton, unul din cei doi profesori de Cultură Romani din lume.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Surse: România cumpără sisteme de combatere a dronelor de la compania israeliană Elbit Systems. Contractul ar ajunge la valoarea de 60 de milioane de dolari
-
Lasconi, la o lună de la anularea alegerilor: România nu este o moşie pe care ei sunt vătafi
-
Ce are Rusia în plan să furnizeze Coreei de Nord în schimbul armelor pentru susţinerea efortului de război? Anunţul lui Blinken
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Știi cum procedezi la alegeri. Cauți Trump pe buletin. Cu liderii Democrativei, rămâne cum am stabilit: Le-o dai în vot
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Triumf românesc la Globurile de Aur cu Sebastian Stan, primul român premiat în ultimii ani. Ce semnifică acest premiu
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Zodia care se umple de bani în 2025, potrivit cunoscutei Minerva: va avea cea mai mare provocare financiară
CANCAN.RO
Cât plătești pentru un kilogram de somn sau plătică din Delta Dunării. Cât costă macroul sau crapul, pentru masa de Bobotează și Sf. Ion
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 13:11
-
astăzi, 12:22
Lasconi, la o lună de la anularea alegerilor: România nu este o moşie pe care ei sunt vătafi