- Home
- Cultură-Media
- WASHINGTON, (17.02.2011, 18:07)
- Florin Badescu , Florin Badescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Filme mute rare, retrocedate Statelor Unite ale Americii de către Rusia
Un număr de zece filme mute americane, retrocedate recent de către Rusia, sunt restaurate cu multă atenţie de câţiva tehnicieni într-un laborator ultramodern din Biblioteca Congresului american, situat la 115 kilometri de Washington.
Urmărește
263 afișări
Filme mute rare, retrocedate Statelor Unite ale Americii de către Rusia (Imagine: Shutterstock)
Cele 10 filme, despre care s-a crezut mult timp că s-au pierdut, au intrat în uriaşa colecţie de 700.000 de bobine conservate în statul american Virginia, la National Audio-Visual Conservation Center (NAVCC), într-un buncăr în care temperatura este mereu constantă.
Printre aceste "bijuterii" restituite de către ruşi la sfârşitul anului 2010 se numără "The Arab", un film regizat, în 1924, de Rex Ingram, cineastul care a făcut din Rudolf Valentino unul din marile staruri ale cinematografiei mondiale, după rolul acestuia din filmul "Cei patru călăreţi ai Apocalipsului" (1921). Celelalte filme sunt western-uri, comedii şi drame, regizate de nume mari din epocă, însă ale căror titluri sunt astăzi uitate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Preţioasele pelicule, turnate în anii 1920, au îmbogăţit astfel colecţia de filme, emisiuni TV şi înregistrări radio păstrate în acest buncăr ce a fost construit iniţial pentru a adăposti rezerva naţională de bilete de bancă în cazul unui atac nuclear sovietic.
În anii 1920, peliculele folosite pentru imprimarea filmelor conţineau nitraţi, o substanţă cu un potenţial periculos, deoarece devin inflamabile atunci când sunt expuse la o sursă de căldură. Multe filme din era cinematografului mut au pierit astfel în incendii sau au fost conservate doar parţial.
"Studiourile americane făceau filme pe bandă rulandă şi le vindeau în lumea întreagă", a declarat Patrick Loughney, directorul NAVCC, explicând motivele pentru care anumite filme mute au fost păstrate în arhivele altor ţări, nu în Statele Unite ale Americii.
"Ideea era următoarea: dacă vă plăceau filmele cu Fred Astaire, trebuia să aşteptaţi doar şase luni şi apărea imediat unul. Ţările străine cărora le vindeam supravegheau acest fenomen mult mai atent decât o făceam noi", a adăugat aceeaşi sursă.
Aceste filme au "inundat" piaţa rusă încă de la începutul anilor 1910, continuând să se vândă şi după revoluţia rusă, până la izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial.
"Potrivit arhivelor noastre, peste 1.300 de filme au fost distribuite în Rusia pe parcursul acelei perioade", a adăugat Loughney.
Ruşii aveau mare grijă de filmele vechi şi au restituit Statelor Unite copii numerice de bună calitate ale celor 10 filme mute, care vor putea fi transformate în producţii pe peliculă de 35 de milimetri.
Înainte de a face acest lucru, specialiştii americani de la NAVCC vor să restaureze subtitrările americane - textele care însoţesc imaginile. În prezent, în copia filmului "The Arab" trimisă de către Rusia, actorul Ramon Navarro, care joacă rolul unui beduin îndrăgostit de fiica unui misionar creştin, "vorbeşte" cu litere chirilice în subtitrarea de pe ecran. Specialiştii americani caută deja în imensa arhivă NAVCC subtitrările originale ale acestui film, scrise în limba engleză.
Şi Noua Zeelandă a retrocedat Statelor Unite o serie de filme vechi, iar NAVCC se află în discuţii cu Centre National du Cinéma din Franţa pentru repatrierea în buncărul din Virginia a circa 20.000 de bobine de filme vechi.
Go4it.ro transmite LIVE de la World Mobile Congress. Zeci de telefoane se lansează acum! Citeşte noutăţile la cald.
Citește pe alephnews.ro: Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe