Filme poetice şi poveşti despre absurditatea vieţii, la Anonimul

Pelicule despre dificultatea de a fi un om bun în oraşul Sarajevo de după războaiele balcanice, întoarcerile acasă şi drama tăcută a unei familii de menoniţi au rulat în competiţia de lungmetraj a festivalului Anonimul, care se desfăşoară între 11 şi 17 august, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.

Urmărește
212 afișări
Imaginea articolului Filme poetice şi poveşti despre absurditatea vieţii, la Anonimul

Filme poetice şi poveşti despre absurditatea vieţii, la Anonimul (Imagine: Mediafax Foto)

După ce, marţi, filmul "Die Welle/ The Wave" de Denis Gansel - povestea unui experiment legat de posibilitatea repetării fenomenului totalitar într-un grup de liceeni -, a deschis competiţia de lungmetraj a festivalului Anonimul, acesta fiind urmat de "The Egg" de Semih Kapanoglu (Turcia), miercuri a fost rândul peliculei "E greu să fii băiat bun", semnată de bosniacul Srdjan Vuletic, să ruleze în cadrul competiţiei de lungmetraj.

Filmul spune povestea unui bărbat, şofer de taxi, care, după ce se implică în diferite afaceri dubioase cu prietenii săi, pregătiţi întotdeauna să dea o lovitură, în stilul balcanic devenit deja clişeu, se hotărăşte să devină băiat bun, de dragul soţiei şi al fiului său.

Dar lucrurile nu sunt simple în oraşul Sarajevo de după război, unde oamenii cinstiţi de-abia supravieţuiesc şi unde cei care doresc o viaţă decentă trebuie să se descurce într-un fel sau altul.

După ce îşi cheltuieşte toate economiile pentru a cumpăra o maşină franţuzească nouă, pe care o foloseşte ca taximetru doar pentru domni sofisticaţi, Fudo ajunge să ducă la spital o trecătoare care tocmai se întâmpla să nască, după care, la presiunile medicilor, face un test de paternitate pentru a demonstra că nu este tatăl copilului nou-născut.

După ce ajută, împotriva voinţei sale, un compatriot să treacă pungi cu heroină în Croaţia, în plăcintă cu brânză şi în sticle de lapte, Fudo se confruntă cu o dramă familială.

Pelicula este realizată în stilul cunoscut balcanic, ce combină situaţiile absurde, umorul şi referirile la ororile războiului, însă, uneori, tablourile sunt realizate în tuşe prea groase, situaţiile fiind duse dincolo de limite.

Joi a fost prezentat cel mai lung film din festival, "Lumina tăcută/ Silent light" de Carlos Reygadas (Mexic).

Filmul prezintă o dramă care are loc într-o familie de menoniţi. Regizat cu multă minuţiozitate, filmul redă o stare contemplativă, fiind realizat cu planuri lungi, de câte 3-4 minute, timp în care atenţia se concentrează pe un singur detaliu, pe imagini statice care ar putea fi introduse într-un album de fotografii.

Tot joi este programat să mai ruleze filmul lui Radu Muntean, "Boogie", care a participat anul acesta la festivaluri precum Cannes (Quinzaine des Realisateurs) şi Karlovy Vary. 

Joi seara mai are loc, în cadrul festivalului Anonimul, o dezbatere pe teme ecologice şi, la ora 23.30, în camping, este programată premiera colajului cinematografic "Un bărbat urmăreşte o femeie", care rulează în afara competiţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici