Filme premiate la NexT, proiectate la trei ani de la moartea lui Cristian Nemescu şi Andrei Toncu

Filmele distinse cu Trofeul NexT de-a lungul timpului vor fi proiectate joi seară, la Noul Cinematograf al Regizorului Român de la Muzeul Ţăranului Român din Capitală, la comemorarea a trei ani de la moartea regizorului Cristian Nemescu şi a sound-designerului Andrei Toncu, informează organizatorii.

Urmărește
46 afișări
Imaginea articolului Filme premiate la NexT, proiectate la trei ani de la moartea lui Cristian Nemescu şi Andrei Toncu

Filme premiate la NexT, proiectate la trei ani de la moartea lui Cristian Nemescu şi Andrei Toncu (Imagine: Mediafax Foto)

Programul va fi deschis de "Cristi & Otto", un montaj de patru minute cu imagini cu cei doi, şi va fi încheiat de mediumetrajul regizat de Cristian Nemescu, "Marilena de la P7".

Filmele ce vor fi prezentate în proiecţie specială sunt:

"Il Supplente", de Andrea Jublin, (Italia, 2006 - trofeul NexT 2007),

"Songes d'une femme de ménage", de Banu Akseki, (Belgia, 2007 - Trofeul NexT 2008) şi

"Himnon", de Elad Keidan, (Israel, 2008 - trofeul NexT 2009).

Înainte de prezentarea filmelor, la ora 20.30, publicul este invitat la un pahar cu vin în memoria celor doi, la Clubul Ţăranului.

Cristian Nemescu şi Andrei Toncu au murit pe 26 august 2006, în urma unui accident de maşină.

Până în acel moment, filmele realizate de cei doi cineaşti (împreună sau separat) creaseră deja un ecou puternic atât în ţară, cât şi în străinătate, prin participarea la festivaluri internaţionale importante şi prin premiile obţinute.

Scurtmetrajele de şcoală regizate de Cristian Nemescu, la care lucrase împreună cu Andrei Toncu, făcuseră înconjurul lumii şi câştigaseră un număr impresionant de premii (de la "cel mai bun debut internaţional" la Festivalul Message to Man, Sankt Petersburg, pentru "Mihai şi Cristina", până la nominalizarea la Premiile Academiei Europene de Film, pentru "Poveste la Scara C").

"Marilena de la P7", mediumetrajul independent regizat de Cristian Nemescu, a cărui coloană sonoră e semnată de Andrei Toncu (în dublă ipostază, de sound-designer şi compozitor), fusese selecţionat în secţiunea Semaine de la Critique a Festivalului de la Cannes.

În 2006, Andrei Toncu realiza coloana sonoră în sistem 5.1 (pentru prima oară în România) pentru scurtmetrajul de animaţie "Remiza" (regia Valeriu Stihi) şi visul său era acela de a da o nouă dimensiune termenului de sound-design în România.

"Lampa cu căciulă", regizat de Radu Jude, la care Andrei Toncu a realizat sound-designul, este, în prezent, cel mai premiat scurtmetraj românesc (Marele Premiu pentru cel mai bun scurtmetraj la Sundance Film Festival, Indie Lisboa Film Festival, Zinebi Bilbao Film Festival etc.)

În momentul dispariţiei lor, "California dreamin' (Nesfârşit)" - lungmetrajul de debut al lui Cristian Nemescu, la care Andrei Toncu trebuia să realizeze sound-designul - era în faza de postproducţie. Ulterior, în 2007, filmul a cucerit juriul secţiunii Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes, care i-a acordat Marele Premiu.

Din dorinţa de a păstra vie memoria celor doi cineaşti, în noiembrie 2006 s-a născut Societatea Culturală NexT.

De la apariţia ei şi până în acest moment, Societatea Culturală NexT a organizat trei ediţii ale Festivalului Internaţional de Scurt şi Mediu Metraj NexT, care a devenit un punct de reper pentru iubitorii de film din Bucureşti.

În plus, la sfârşitul fiecărei luni, din ianuarie 2007 până în prezent, are loc CineClubul NexT, unde un invitat special - o personalitate din cinematografia românească - alege un film pe care îl iubeşte şi pe care vrea să îl revadă şi să îl discute împreună cu publicul NexT.

Preţul unui bilet de intrare la evenimentul de joi este de 10 lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici