Filme selecţionate la Cannes - secţiunea Semaine de la Critique

A 48-a ediţie a Semaine Internationale de la Critique, ce va avea loc între 14 şi 22 mai, în cadrul Festivalului de Film de la Cannes, va prezenta în special filme de debut, produse în America Latină, Franţa şi Irak.

Urmărește
38 afișări
Imaginea articolului Filme selecţionate la Cannes - secţiunea Semaine de la Critique

Filme selecţionate la Cannes - secţiunea Semaine de la Critique

"În acest an, vom prezenta doar zece lungmetraje (inclusiv Séances Spéciales, n.r.), pentru că am dorit să subliniem specificul nostru: să prezentăm primul sau cel de-al doilea film al unui regizor, (producţii, n.r.) care sunt, prin definiţie, fragile", a declarat Jean-Christophe Berjon, delegat general al Semaine de la Critique.

Două filme de debut din Franţa, "foarte ancorate în societate", vor fi proiectate în această secţiune a Festivalului de la Cannes.

"Rien de personnel", de Mathias Gokalp, cu Jean-Pierre Darroussin, Denis Podalydès, Zabou Breitman şi Bouli Lanners, va fi prezentat în deschiderea secţiunii, iar filmul "Adieu Gary", de Nassim Amaouche, cu Jean-Pierre Bacri, va fi prezentat în competiţie.

Alte două lungmetraje provin din America Latină: "Huacho" (Chile), de Alejandro Fernandez Almendras, şi "Mal dia para pescar" (Uruguay), de Alvaro Brechner.

Un singur film din cele şapte aflate în competiţie nu este de debut: "Altiplano", cel de-al doilea lungmetraj realizat de cuplul Jessica Woodworth şi Peter Brosens, parţial turnat în limba quechua a amerindienilor din Peru.

Celelalte şase lungmetraje din competiţia Semaine de la Critique se adaugă filmelor din festival care vor concura pentru trofeul Caméra d'Or, acordat celui mai bun debut din toate secţiunile. Acest premiu a fost câştigat la ediţia din 2008 de pelicula "Hunger", regizată de britanicul Steve McQueen, prezentată în secţiunea Un Certain Regard.

Lungmetrajele incluse în competiţie în secţiunea Semaine de la Critique sunt:

"Huacho" de Alejandro Fernández Almendras (Chile/ Franţa/ Germania),

"Ordinary People" de Vladimir Perisic (Serbia/ Franţa),

"Lost Persons Area" de Caroline Strubbe (Belgia),

"Adieu Gary" de Nassim Amaouche (Franţa),

"Mal día para pescar/ Bad Day to Go Fishing" de Alvaro Brechner (Uruguay/ Spania),

"Sirta la gal ba/ Whisper with the Wind" de Shahram Alidi (Irak),

"Altiplano" de Peter Brosens şi Jessica Woodworth (Belgia/ Germania/ Olanda).

Scurtmetrajele incluse în competiţie sunt:

"Together" de Eicke Bettinga (Germania/ Marea Britanie),

"Noche adentro" de Pablo Lamar (Paraguay),

"Runaway" de Cordell Barker (Canada),

"C’est gratuit pour les filles" de Marie Amachoukeli & Claire Burger (Franţa),

"Tulum/ La virée" de Dalibor Matanic (Croaţia),

"Logorama" de H5 (Franţa),

"Slitage/ Seeds of the Fall" de Patrick Eklund (Suedia).

În sesiunile speciale vor fi proiectate:

lungmetrajul "Hierro", de spaniolul Gabe Ibañez (Film des Parrains), şi

scurtmetrajele şi mediumetrajele "Faiblesses" de Nicolas Giraud (Franţa), "6 Hours" de Moon Seong-hyeok (Coreea du Sud), "Les Miettes" de Pierre Pinaud (Franţa), "Elo" de Vera Egito (Brazilia), "Espalhadas pelo ar/ Dispercées dans l’air" de Vera Egito (Brazilia) şi "1989" de Camilo Matiz (Columbia).

În seara de închidere va fi proiectat filmul "La baie du renard" de Grégoire Colin (Franţa).

Regizorii spanioli Juan Antonio Bayona şi Juan Carlos Fresnadillo vor patrona această ediţie a Semaine de la Critique. Cei doi regizori, care vor fi onoraţi în timpul acestui eveniment, au beneficiat de recunoaştere internaţională, atât din partea publicului, cât şi a criticilor, după ce filmele lor de debut au fost prezentate la Cannes, în secţiunea Semaine de la Critique.

Cea mai veche secţiune paralelă a Festivalului de Film de la Cannes, Semaine de la Critique a fost creată în 1962, de Sindicatul francez al criticii de cinema, cu misiunea de a prezenta producţiile de început din cariera unor cineaşti. Bernardo Bertolucci, Ken Loach şi Wong Kar Wai sunt câţiva dintre cei care şi-au făcut debutul la Semaine de la Critique, de-a lungul timpului.

În 2006, România a fost reprezentată la Semaine de la Critique de un mediumetraj regizat de Cristian Nemescu, "Marilena de la P7".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici