Filmele "Eu când vreau să fluier, fluier" şi "Portretul luptătorului la tinereţe", la Berlinala 2010

Lungmetrajele "Eu când vreau să fluier, fluier", de Florin Şerban, şi "Portretul luptătorului la tinereţe", de Constantin Popescu, au fost selectate la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin (11 - 21 februarie), în competiţia oficială, respectiv în secţiunea Forum, informează ICR Berlin.

Urmărește
56 afișări
Imaginea articolului Filmele "Eu când vreau să fluier, fluier" şi "Portretul luptătorului la tinereţe", la Berlinala 2010

Filmele "Eu când vreau să fluier, fluier" şi "Portretul luptătorului la tinereţe", la Berlinala 2010 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Filmul "Eu când vreau să fluier, fluier", al debutantului Florin Şerban, prezintă povestea unui deţinut, pe parcursul ultimelor zile pe care acesta le mai are de petrecut în spatele gratiilor. Silviu mai are doar cinci zile până la eliberarea din penitenciarul de minori. Dar cinci zile devin o eternitate atunci când mama lui se întoarce să-i ia fratele mai mic cu ea, fratele pe care el l-a crescut ca pe un fiu. Totodată, Silviu se îndrăgosteşte de o studentă frumoasă la Sociologie, venită în practică la penitenciar. Copleşit de emoţii şi presat de timp, Silviu închide ochii şi se lasă în voia soartei. În film joacă zece deţinuţi adevăraţi, de la Penitenciarul de Minori şi Tineri Craiova, alături de actori profesionişti, precum Clara Vodă şi Mihai Constantin.

Proiectul "Eu când vreau să fluier, fluier", după un scenariu de Cătălin Mitulescu şi Florin Şerban, care semnează şi regia, şi produs de Daniel Mitulescu, a primit două premii la Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo: anul trecut a primit servicii de postproducţie în valoare de 80.000 de euro, iar în 2008 a primit premiul The Magic Box Service la CineLink.

Lungmetrajul lui Florin Şerban intră în competiţie cu filme ale unor nume mari ale cinematografiei, precum "The Ghost Writer", de Roman Polanski, şi "Shutter Island", de Martin Scorsese.

Noul proiect al lui Florin Şerban, "El Rumano", este prezentat tot la Berlinală, la Piaţa de coproducţii, în programul Rotterdam-Berlinale Express.

În ceea ce priveşte filmul lui Constantin Popescu, evenimentele prezentate sunt inspirate din realitate, acţiunea având loc pe durata unui întreg deceniu. Constantin Popescu este cunoscut pentru colaborarea sa la proiectul "Amintiri din Epoca de Aur", produs de Cristian Mungiu şi lansat anul trecut.

România este reprezentată şi de două scurtmetraje, la Berlinale Shorts: "Derby" de Paul Negoescu şi "Colivia" de Adrian Sitaru.

Colivia", de Adrian Sitaru - care, anul trecut, a debutat în lungmetraj, cu "Pescuit sportiv" - spune povestea unui copil care găseşte pe stradă o vrabie bolnavă şi se luptă să îşi convingă părinţii să accepte pasărea. Din distribuţia filmului fac parte Adrian Titieni şi Clara Vodă.

Scurtmetrajul "Derby", de Paul Negoescu, îl prezintă pe Mircea, care, într-o seară, îşi aude fiica de 15 ani făcând sex cu prietenul ei în camera alăturată.

De asemenea, la Berlinală participă actorul Dragoş Bucur, în programul Shooting Stars. La Berlinale Talent Campus, program dedicat tinerilor care urmează să se implice în industria cinematografică, participă Ilinca Belciu şi Laura Căpăţînă.

De asemenea, ca în fiecare an, Romania are un stand la Festivalul de la Berlin, unde va fi prezentată industria românească de film.

Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, aflat, în 2010, la cea de-a 60-a ediţie, este unul dintre cele mai mari evenimente de gen şi găzduieşte premiere ale unora dintre cei mai mari regizori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici