- Home
- Cultură-Media
- CLUJ-NAPOCA, (07.06.2009, 00:14)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Filmele "Poliţist, adjectiv" şi "Nord" au împărţit trofeul Transilvania
Filmele "Poliţist, adjectiv" de Corneliu Porumboiu (2009) şi "Nord/ North" de Rune Denstad Langlo (Norvegia, 2009) au împărţit Trofeul Transilvania, acordat, sâmbătă seară, la Gala de închidere a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).
Urmărește
40 afișări
Regizorul Corneliu Porumboiu (Imagine din arhiva Mediafax Foto)
Trofeul, în valoare de 10.000 de euro, a fost înmânat de ministrul Culturii, Theodor Paleologu.
Prezent pe scena Teatrului Naţional din Cluj, regizorul Corneliu Porumboiu a spus că şi-ar dori ca publicul de la TIFF să fie în toate sălile de cinematograf din România. "Am simţit la Cluj că am publicul pe care aş vrea să îl am în toate sălile din România", a spus Corneliu Porumboiu, în aplauzele celor circa 1.000 de persoane prezente la Gala TIFF, printre care şi premierul Emil Boc.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Despre "Poliţist, adjectiv", ministrul Theodor Paleologu a spus că este un film "foarte bun pentru a preda o lecţie morală despre Kant".
Trofeul Transilvania a fost decernat filmului "Poliţist, adjectiv" după ce, anul acesta, la Cannes, producţia a obţinut şi premiul FIPRESCI şi Premiul Juriului în cadrul secţiunii Un Certain Regard. "Poliţist, adjectiv" prezintă demersul poliţistului Cristi, care trebuie să urmărească un licean, Alex, bănuit că ar face trafic cu haşiş.
Filmul, care îi are în distribuţie pe Dragoş Bucur şi Vlad Ivanov, a fost difuzat în premieră în Romania la TIFF, imediat după premiera de la Cannes, din cadrul secţiunii Un Certain Regard. Pelicula lui Porumboiu a fost lăudată în presa internaţională, după proiecţia de la Cannes.
În ceea ce priveşte filmul "Nord/ North", distincţia a fost ridicată de Nikolaj Nikitin, selecţionerul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, unde producţia regizată de Rune Denstad Langlo a obţinut, în acest an, premiul FIPRESCI şi distincţia Europa Cinemas Label.
Cu Anders Baasmo Christiansen şi Marte Aunemo în rolurile principale, "Nord/ North" este primul film de ficţiune al documentaristului Rune Denstad Langlo. Filmul este o comedie dramatică, filmat în plină iarnă polară, despre depresivul şi singuraticul Jomar, fost schior performant. Tot ce-şi doreşte Jomar este să locuiască din nou în spitalul psihiatric pe care l-a mai vizitat cu ocazia unei căderi nervoase. Aflând de existenţa unui copil dintr-o legătură anterioară, Jomar porneşte într-o ciudată călătorie-expediţie în nordul îndepărtat, prilej cu care eroul reuşeşte să evadeze din depresie.
Premiile secţiunii competiţie din cadrul TIFF au fost acordate de către juriul format din actriţa Assumpta Serna, expertul în management cultural Corina Şuteu, producătorul Jim Stark, regizorul Szabolcs Hajdu şi criticul de film Dan Făinaru.
Lista premiilor acordate în cadrul Galei de premiere a TIFF care a avut loc la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca:
Trofeul Transilvania, în valoare de 10.000 de euro: "Nord/ North" de Rune Denstad Langlo (Norvegia, 2009) şi "Poliţist, adjectiv" de Corneliu Porumboiu (2009).
Premiul pentru regie, în valoare de 3.000 de euro: Barmak Akram pentru "Kabuli Kid" (Franţa, Afganistan, 2008).
Premiul pentru imagine: Philip Ogaard - "North" (Norvegia, 2009).
Premiul pentru cea mai bună interpretare, în valoare de 1.000 de euro: distribuţia filmului "Fata în casă/ La Nana' (Chile/Mexic) de Sebastian Silva.
Premiul FIPRESCI: "Can go Through Skin" de Esther Rots (Olanda, 2009).
Premiul publicului: "Machan" de Uberto Pasolini.
Premiul de excelenţă: Mircea Albulescu.
Premiul pentru întreaga carieră: Dan Piţa.
Premiul pentru întreaga carieră acordat unei personalităţi din cinematografia europeană: Claudia Cardinale.
Premiul pentru întreaga carieră acordat unei personalităţi din cinematografia română: Florin Piersic.
Premiul pentru scurtmetraj pentru secţiunea Umbre: "Dans Macabru" de Pedro Pires (Canada, 2008).
Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru lungmetraj: "Cealaltă Irina" de Andrei Gruzsinczki.
Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea scurtmetraj, oferit de MEDIAFAX: "Pentru el" de Stanca Radu.
Premiul de debut în cadrul Zilelor Filmului Românesc, în valoare de 1.000 de euro: Andrei Dăscălescu pentru "Constantin şi Elena".
Menţiune specială în cadrul Zilelor Filmului Românesc: "Amintiri din Epoca de Aur" de Cristian Mungiu, Hanno Hofer, Răzvan Mărculescu, Ioana Uricaru, Constantin Popescu.
Premiul HBO pentru scenariu de lungmetraj, în valoare de 3.000 de dolari, în cadrul Concursului Naţional de Scenarii: Mimi Brănescu, pentru filmul "Acasă la tata"
Premiul HBO pentru scenariu de scurtmeraj, în valoare de 1.500 de dolari, în cadrul Concursului Naţional de Scenarii: Octav Gheorghe, pentru "Oase Manciu".
Premiul HBO pentru scenariu de documentar, în valoare de 2.000 de dolari, în cadrul Concursului Naţional de Scenarii: Adrian Voicu, pentru "Victoria între 8 şi 9".
Premiul special Adevărul de Seară, ediţia de Cluj-Napoca: "Poliţist, adjectiv" de Corneliu Porumboiu.
Premiul "Let's Go Digital!" pentru cel mai bun film realizat în cadrul workshopului Let's Go Digital!: "Stein Alaiv", realizat de Adrian Florin Ardelean, Mihai Nanu şi Sergiu Zorger.
Diploma de onoare în cadrul atelierului "Let's Go Digital!: Elena Cosmănescu.
Premiul pentru contribuţia adusă la istoria cinemaului mondial: Menahem Golan.
La Gala de închidere a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (29 mai - 7 iunie) au participat şi nume foarte cunoscute din cinematografia românească, precum actriţele Anamaria Marinca şi Maria Dinulescu, actorii Dorel Vişan şi Andi Vasluianu, producătorul Ada Solomon şi criticul de film Alex Leo Şerban.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe