- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (11.10.2009, 15:21)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Filmul "Fantoma de la cinema" a primit Trofeul Anim'est
Filmul olandez "Fantoma de la cinema/ The Phantom of the Cinema" de Erik van Shaaik (2008) a obţinut trofeul Anim'est la gala de închidere a festivalului (2-11 octombrie), care a avut loc, sâmbătă seara, la cinematograful Patria din Capitală.
Urmărește
107 afișări
Filmul "Fantoma de la cinema" a primit Trofeul Anim'est (Imagine: Mediafax Foto/Gabriel Petrescu)
Scurtmetrajul "Fantoma de la cinema" spune, într-un stil vizual unic, ce se petrece în spatele ecranului de proiecţie. De altfel, "Fantoma de la cinema" este şi propunerea Olandei pentru Oscarurile de scurtmetraj.
Trofeul Anim'est, în valoare de 2.500 de euro, a fost oferit de Institutul Cultural Român. Din juriul pentru ficţiune-internaţional (lungmetraj şi scurtmetraj) au făcut parte Alex Leo Şerban, Guilaine Bergeret şi Georges Schwizgebel.
În cadrul galei de premiere, regizorul de film de animaţie Luminiţa Cazacu a primit un premiu pentru întreaga activitate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Ucraina vrea să deschidă mai bine de 150 de şcoli subterane până în toamna anului 2025
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
Creatoarea celebrului pinguin Pin Pin a fost descrisă de artistul Matei Branea, care i-a şi înmânat premiul, ca fiind "o persoană care şi-a început cariera la Animafilm (studiourile în care se făceau animaţii româneşti, până la începutul anilor '90, n.r.) şi a pus umărul la finanţarea animaţiei".
Premiul pentru cel mai bun lungmetraj, în valoare de 1.000 de dolari, a fost oferit filmului "Pianul din pădure/ Piano Forest" de Masayuki Kojima (Japonia, 2007).
Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj, în valoare de 1.000 de euro, a revenit filmului "Mei Ling" de Stephanie Lasanque şi Francois Leroi (Franţa, 2009), în timp ce menţiunea specială la această categorie a fost acordată filmului "Aripi şi vâsle/ Wings and Oars" de Vladimir Lesciov (Letonia, 2009).
Premiul pentru cel mai bun film studenţesc, în valoare de 500 de euro, a fost acordat pentru "Să nu conduci niciodată când eşti mort/ Never Drive a Car When You're Dead" de Gregor Dashuber (Germania, 2009). La această categorie au fost acordate şi două menţiuni speciale, datorită nivelului ridicat al competiţiei, potrivit reprezentanţilor juriului. Astfel, au primit menţiuni speciale "Aşa spun păsările/ According to Birds" de Linde Faas (Olanda, 2008) şi "Plante moi/ Soft Plants" de Emma de Swaef (Belgia, 2008).
Premiul pentru cel mai bun film românesc, în valoare de 2.500 de lei, a fost acordat producţiei "Copacul urban/ Urban Tree" de Vali Chincişan (România, 2009), iar menţiunea specială a juriului pentru film românesc a mers către "Zgomot alb/ White Noise" de Marius Pandele.
Distincţia pentru cel mai bun film din secţiunea Balkanimation, care anul acesta a fost, pentru prima dată, competitivă, a fost acordată filmului "Trei surori şi Andrei/ Three Sisters and Andrey" de Boris Despotov şi Andrei Paounov (Bulgaria-Germania, 2009). Premiul are o valoare de 1.000 de dolari.
Menţiunea specială a aceleiaşi secţiuni a revenit titlului "Firul Ariadnei" de Bertoti Attila (România-Ungaria, 2009).
Juriul pentru secţiunea românească, Balkanimation şi competiţia studenţească a fost format din Anne Brotot, Francoise Cathala şi Luminiţa Cazacu.
La categoria "Videoclip şi reclamă", premiul pentru cel mai bun videoclip (cu o valoare de 500 de dolari) i-a revenit lui Bill Plympton pentru Mexican Standoff -"Falling Into You" (SUA, 2008).
De altfel, Plympton a fost invitatul special al ediţiei de anul trecut a Anim'est. Menţiunea specială oferită de juriul categoriei a revenit videoclipului The Parachute Ending - "Birdy Nam Nam" (regia Steve Scott, 2009). Premiul pentru cel mai bun clip publicitar a fost adjudecat de Fabrica de desene - Daniel Panaitescu, pentru "Căţelul negru pişăcios/ Crazy Peeing Dog".
Juriul pentru videoclip şi reclamă a fost compus din George Dorin Andreeaşu (Gojira), Dani Macarie şi Doru Trăscău.
Premiul publicului pentru un film din secţiunea "Mosaic-scurtmetraj", constând în echipamente în valoare de 300 de euro, a revenit filmului "Poşta!/ Post!" de Matthias Bruhn şi Christian Asmussen (Germania, 2008).
Ediţia de anul acesta a Anim'est a prezentat o variantă extinsă a evenimentului.
De la două locuri de desfăşurare, anul trecut (Cinema Scala şi Cinema "Elvira Popescu"), festivalul a ajuns, anul acesta, la patru locuri: Patria, Union, Elvira Popescu şi Open Air Cărtureşti din Capitală.
Anul acesta, Anim'est a cuprins 400 de filme împărţite în 15 secţiuni, cu un total de 199 de filme în competiţie.
Potrivit organizatorilor, până sâmbătă seara, festivalul a adunat 12.000 de spectatori. Duminică seara, la Patria, vor rula filmele câştigătoare ale festivalului.
O selecţie a filmelor din ediţia de anul acesta a Anim'est va fi prezentată şi la Cluj, între 23 şi 25 octombrie.
Printre momentele importante ale festivalului s-au numărat o secţiune dedicată marelui animator nipon Hayao Myiazaki, dar şi prezenţa lui Mike Reiss, scenarist al producţiei "Familia Simpson", care a susţinut un masterclass la Anim'est.
Programul Anim'est nu a ignorat nici animaţia românească, găzduind şi o secţiune dedicată filmelor autohtone cenzurate în perioada comunistă, dar şi un portret Luminiţa Cazacu.
Citește pe alephnews.ro: Specialiștii britanici au realizat un plan alimentar pentru ultimele zile din an. Cum rămâi fresh până în 2025?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe