Filmul lui Coppola "Tinereţe fără tinereţe", în avanpremieră la Roma

"Tinereţe fără tinereţe", primul film din ultimii zece ani al regizorului american Francis Ford Coppola, un basm filozofic despre mitul tinereţii eterne, realizat anul trecut în România, a fost prezentat, sâmbătă, în avanpremieră mondială la Festivalul de film de la Roma, informează AFP.

Urmărește
3 afișări
Imaginea articolului Filmul lui Coppola "Tinereţe fără tinereţe", în avanpremieră la Roma

Filmul lui Coppola "Tinereţe fără tinereţe", în avanpremieră la Roma

Acţiunea filmului se desfăşoară în Bucureştiul anului 1938: un profesor de lingvistică în vârstă de 70 de ani, Dominic Matei (Tim Roth), este lovit de un fulger în timp ce se pregăteşte să se sinucidă. Nu numai că va supravieţui acestui accident dar, pe măsură ce se vindecă, profesorul descoperă că a întinerit. Cazul său atrage atenţia medicilor nazişti de care profesorul nu reuşeşte să scape decât fugind în Elveţia. Matei va adopta pe rând mai multe identităţi false, sub protecţia cărora va reuşi să-şi continue munca sa asupra originii limbilor.

Straniu, mistic, fantastic şi rocambolesc, filmul, prezentat în afara selecţiei oficiale, este fascinant, potrivit AFP. "Filmul este o adevărată fabulă. Nu voiam să fac un film inaccesibil, trebuie să-l vedeţi de două ori. La a doua vizionare veţi vedea mai multe lucruri", a spus Francis Ford Coppola, îndelung aclamat în timpul conferinţei de presă, deşi, la proiecţia pentru jurnalişti, filmul nu a fost extrem de aplaudat. "Trebuie să fii conştient că, atunci când faci ceva neobişnuit, când te aventurezi pe un nou teritoriu, trebuie să oferi oamenilor timp pentru a se familiariza, pentru a digera lucrurile, pentru a deveni interesaţi de acestea", a subliniat Coppola.

Adaptare a unui roman de Mircea Eliade, "Tinereţe fără tinereţe" a fost turnat în România timp de opt luni, anul trecut. În film mai joacă Alexandra Maria Lara, Bruno Ganz, Marcel Iureş şi Alexandra Pirici, iar Matt Damon are o scurtă apariţie. Celebrul compozitor Osvaldo Golijov semnează muzica.

Revenind pe marile ecrane după un deceniu de absenţă - "Omul care aduce ploaia" (1997) - Coppola a explicat că şi-a dorit mult să se dedice scrisului, dar şi "să-şi găsească locul în industria cinematografiei". Foarte mulţi regizori "doresc să facă mereu şi mereu acelaşi film, mereu remake-uri ale unor vechi filme. Cred că fiecare remake este o pierdere de energie. Este mult mai bine să faci filme care să ilumineze viaţa!", a exclamat regizorul trilogiei "Naşul" şi al lungmetrajului "Apocalipsul acum". 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici