Filmul "Momentky", de Veronika Janeckova, a câştigat marele premiu la Aristoteles Workshop

Filmul "Momentky", regizat de Veronika Janeckova, a câştigat sâmbătă marele premiu la Aristoteles Workshop 2011, în timp ce "Gutuiul japonez", de Mara Trifu, a primit o menţiune specială.

Urmărește
215 afișări
Imaginea articolului Filmul "Momentky", de Veronika Janeckova, a câştigat marele premiu la Aristoteles Workshop

Filmul "Momentky", de Veronika Janeckova, a câştigat marele premiu la Aristoteles Workshop (Imagine: Adrian Paduretu/Mediafax Foto)

Aristoteles Workshop 2011 s-a desfăşurat timp de o lună şi jumătate în localitatea Vama din judeţul Suceava. În urma acestuia au fost formate cinci echipe, care au realizat după mai multe cercetări cinci filme documentare despre personaje care trăiesc în apropierea localităţii Vama.

Astfel, "Momentky" surprinde fragmente de viaţă dintr-un tren cu aburi care traversează Bucovina, prezentând cupluri care au o căsnicie de treizeci de ani, dar şi o bunică grijulie cu nepoata sa sau doamne cu pălării care discută despre cum au crescut preţurile. Una dintre apariţiile speciale în documentar este cea a preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, care este invitat să conducă locomotiva, face friptură în focul care alimentează cea mai veche locomotivă cu aburi din ţară şi împarte pâine oamenilor din gară.

Pe de altă parte, filmul care a obţinut menţiunea juriului, "Gutuiul japonez", o prezintă pe Clotilda Gavrilescu Grosu, o doamnă în vârstă de 90 de ani care a copilărit alături de familia lui Mihail Sadoveanu. Ea este o fină cititoare de literatură clasică şi are păreri de necombătut. Filmul este portretul unei femei care a trecut prin experienţe de viaţă şi regimuri politice diferite, dar a cărei personalitate puternică a rămas neschimbată.

Premiul atelierului are o valoare de 2.500 de euro şi este acordat de către Institutul Cultural Român. Juriul a fost format din 12 persoane care activează în media sau în industria filmului.

Filmările pentru toate cele cinci documentare a început pe 12 august şi au durat aproximativ o săptămână. Au urmat şase zile pentru a monta o primă variantă a documentarelor, sub îndrumarea trainerilor Rafi Pitts, Simon Brook şi Nino Kirtadze.

Centrul workshopului a fost Casa Călin, din satul bucovinean Vama, unde echipa, studenţii şi tutorii au petrecut cinci săptămâni în grija gazdelor primitoare şi unde, într-o atmosferă "ca acasă", au amenajat spaţii de montaj, spaţii pentru cursuri, prezentări şi vizionări speciale de film.

Programul Aristoteles Workshop (AW) oferă participanţilor un triplu beneficiu: să înveţe, să producă un film şi să fie promovaţi în domeniul cinematografiei. AW este co-finanţat de Canalul ARTE/ France, Programul Media al Uniunii Europene, alături de Centrul Naţional al Cinematografiei şi este susţinut de AVIS şi iStyle.

În cei cinci ani de existenţă, AW a reuşit să depăşească statutul de simplu atelier de formaţie profesională şi s-a afirmat treptat şi ca producător de filme documentare de excepţie. Filmul "Nu te supăra, dar...", al Adinei Pintilie, a făcut înconjurul lumii şi a adus acasă foarte multe premii (The Golden Dove, de la prestigiosul Festival de Film Documentar de la Leipzig, Germania, 2007; Best Film Award, Dialektus Documentary Film Festival, Ungaria, 2008; Best Woman Director, FICCO International Film Festival of Contemporary Cinema, Mexic, 2008 etc.).

"Căutare", regizat de Ionuţ Piţurescu, a reprezentat România la Cannes, în Quinzaine des Réalisateurs 2010 şi a primit premiul secţiunii, pentru "cel mai curajos proiect". "Sibiu Stories" al Corinei Radu a primit Best Documentary Award, L'Alternativa Independent Film Festival Barcelona, Spania, 2008, în timp ce "Ciobanul zburător" al lui Cătălin Muşat a obţinut Special Mention, la Festivalul Internaţional de Film Locarno, 2009, iar "Rebel, Rebel", regizat de Mihai Bauman şi Alexandru Belc, a fost selectat la secţiunea First Steps a Festivalului Internaţional de Film Documentar Visions du Réel de la Nyon, Elveţia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici