Filmul "Moromeţii", de Stere Gulea, proiectat la Universitatea din Strasbourg - VIDEO

Lungmetrajul "Moromeţii" (1987), de Stere Gulea, adaptat după primul volum al romanului omonim scris de Marin Preda, va fi proiectat, joi, de la ora 17.00, la Universitatea din Strasbourg, informează Institutul Cultural Român.

Urmărește
847 afișări
Imaginea articolului Filmul "Moromeţii", de Stere Gulea, proiectat la Universitatea din Strasbourg - VIDEO

Filmul "Moromeţii", de Stere Gulea, proiectat la Universitatea din Strasbourg - VIDEO

Evenimentul se desfăşoară în cadrul săptămânilor filmului românesc de la Strasbourg, găzduite de cinematograful Odyssée, în perioada 13 ianuarie - 16 februarie. Programul cuprinde şase filme din România şi din Republica Moldova, printre care două ecranizări după romanele lui Marin Preda (1922 - 1980): "Moromeţii", de Stere Gulea, şi "Cel mai iubit dintre pământeni" (1993), în regia lui Şerban Marinescu.

Distribuţia lui Stere Gulea reuneşte unii dintre cei mai importanţi actori ai epocii: Victor Rebengiuc, în rolul principal Ilie Moromete, Luminiţa Gheorghiu, în rolul Catrinei Moromete, Gina Patrichi o interpretează pe Guica, Mitică Popescu este Cocoşilă, Dorel Vişan joacă rolul lui Bălosu, Radu Amzulescu, Constantin Chiriac şi Ionel Mihăilescu, în rolurile fraţilor Achim, Nilă şi Paraschiv.

"Moromeţii" constituie un reper pentru istoria cinematografiei româneşti, într-o perioada în care creaţia artistică era sufocată de cerinţele propagandistice. Astfel, ecranizările după operele literare consacrate au fost, pentru regizorii români, instrumente de apărare a libertăţii de exprimare şi mijloace subtile de contestare a regimului comunist opresant.

Totodată, la 30 de ani de la lansarea filmului şi la 60 de ani de la apariţia ediţiei princeps a cărţii lui Marin Preda, regizorul Stere Gulea a anunţat că a scris un scenariu care va sta la baza unei noi ecranizări, "Moromeţii 2".

Stere Gulea, născut în 1943, este regizor, scenarist şi critic de film. A debutat în 1970 cu filmul "Apa ca un bivol negru", acesta fiind urmat de alte zece titluri, între care "Vulpe-vânător" (1993), "Stare de fapt" (1995) şi "Sunt o babă comunistă" (2013).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici