Filmul "Poveste anodină", de Anocha Suwichakornpong (Thailanda), a primit Trofeul Transilvania

Filmul "Poveste anodină", de Anocha Suwichakornpong din Thailanda, a câştigat Trofeul Transilvania, în valoare de 10.000 de euro, sâmbătă seara, la Gala TIFF, un eveniment în care cele mai premiate au fost peliculele româneşti "Felicia, înainte de toate" şi "Medalia de onoare".

Urmărește
37 afișări
Imaginea articolului Filmul "Poveste anodină", de Anocha Suwichakornpong (Thailanda), a primit Trofeul Transilvania

Filmul "Poveste anodină", de Anocha Suwichakornpong (Thailanda), a primit Trofeul Transilvania (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

"Poveste anodină", de Anocha Suwichakornpong (Thailanda), prezintă detaliile din viaţa cotidiană a lui Ake, un tânăr ţintuit la pat după ce un accident îi paralizează picioarele.

Premiul i-a fost înmânat regizoarei Anocha Suwichakornpong de Hunor Kelemen, ministrul Culturii, care a spus amuzat că numele câştigătoarei "este mai greu de pronunţat decât numele maghiarilor pentru români".

El a mai afirmat că speră că va putea asigura un sprijin financiar "substanţial" pentru ediţia viitoare a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

"Am ajuns la concluzia că dacă teatrul românesc merită un sprijin în fiecare an pentru Festivalul Shakespeare de la Craiova, pentru Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, pentru Festivalul Naţional de Teatru Bucureşti, atunci şi acest festival (TIFF, nr.) merită un sprijin mai substanţial. Sper că anul viitor vom putea asigura un sprijin aşa cum anul acesta am asigurat pentru Sibiu şi pentru Craiova. Sper că şi prin acest sprijin putem să-l convingem pe Tudor Giurgiu să nu caute alte capitale, nici Bucureştiul, nici Budapesta. Locul acestui festival este în capitala Transilvaniei, în Cluj", a declarat Hunor Kelemen.

Ministrul a făcut referire la declaraţia făcută de Tudor Giurgiu, preşedintele TIFF, în debutul festivalului. În 28 mai, Giurgiu a criticat lipsa de implicare a autorităţilor şi a oamenilor de afaceri, spunând că a obosit să explice că acest festival are nevoie de o susţinere constantă, pe măsura efectelor economice pe care le are.

La Gala TIFF 2010, organizată la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, cele mai premiate filme au fost cele româneşti, respectiv "Felicia, înainte de toate", de Răzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf, şi "Medalia de onoare", de Călin Netzer.

Astfel, "Felicia, înainte de toate" a obţinut trei distincţii: pentru scenariu - Răzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf, dar şi pentru interpretare - Ozana Oancea, actriţa primind şi premiul pentru debut.

În acelaşi timp, filmul "Medalia de onoare" a fost premiat pentru regie - Călin Netzer şi pentru interpretare - Victor Rebengiuc.

Gala TIFF a avut şi un moment inedit. Cineaştii şi actorii prezenţi sâmbătă seară la Gala TIFF s-au urcat pe scena Teatrului Naţional din Cluj-Napoca, în semn de protest faţă de proiectul de modificare a Legii cinematografiei, iniţiat printre alţii de Sergiu Nicolaescu, Mircea Diaconu şi Radu F. Alexandru şi aprobat deja de Senat.

Un alt moment neobişnuit al Galei TIFF a fost cel în care Tudor Giurgiu s-a solidarizat cu organizatorii festivalului de film Anonimul. Giurgiu a cerut CNC să susţină financiar festivalul de film Anonimul, care nu a obţinut anul acesta finanţare din partea instituţiei.

Prezentăm, integral, lista premiilor acordate în cadrul Galei TIFF care a avut loc sâmbătă seară, la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca:

Trofeul Transilvania, în valoare de 10.000 de euro: "Poveste anodină", de Anocha Suwichakornpong (Thailanda)

Premiul pentru regie, în valoare de 5.000 de euro, oferit de Institutul Cultural Român (ICR): Călin Netzer pentru "Medalia de onoare"

Premiul special al juriului, în valoare de 1.500 de euro, oferit de ICR: "Last conversation", de Noud Heerkens (Olanda, 2009)

Premiul pentru imagine: Magnus Nordenhof Jong, pentru "R" (Danemarca)

Premiul pentru scenariu, oferit de Evenimentul zilei: Răzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf pentru "Felicia, înainte de toate"

Premiul pentru cea mai bună interpretare: Ozana Oancea ("Felicia înainte de toate") şi Victor Rebengiuc ("Medalia de onoare")

Premiul FIPRESCI: "Navidad", de Sebastian Lelio (Chile/ Franţa)

Premiul publicului: "Graşii/ Gordos", de Daniel Sanchez Arevalo (Spania)

Premiul de excelenţă: Liviu Ciulei

Premiul pentru întreaga carieră acordat unei personalităţi din cinematografia română: Dorina Lazăr

Premiul pentru întreaga carierăacordat unei personalităţi din cinematografia europeană: Wim Wenders

Premiul pentru scurtmetraj pentru secţiunea Umbre: "Gemenele de pe strada apusului", de Marc Riba şi Anna Solanas (Spania)

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru lungmetraj: "Eu când vreau să fluier, fluier", de Florin Şerban

Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea scurtmetraj, oferit de Mediafax: "Colivia", de Adrian Sitaru

Premiul de debut în cadrul Zilelor Filmului Românesc, în valoare de 1.000 de euro: Ozana Oancea ("Felicia, înainte de toate")

Premiul HBO pentru scenariu de lungmetraj, în cadrul Concursului Naţional de Scenarii: Lucian Tion, pentru "Ronaldo şi Iuliana"

Premiul HBO pentru scenariu de scurtmetraj, în cadrul Concursului Naţional de Scenarii: Veronica Niculescu, pentru "Curierul"

Premiul HBO pentru scenariu de documentar, în cadrul Concursului Naţional de Scenarii: Pavel Cuzuioc, pentru "Doina groparilor" (Filmul va fi produs de HBO România, potrivit unui anunţ făcut în cadrul Galei TIFF).

Premiul special Adevărul de Seară, ediţia de Cluj-Napoca: "Marţi, după Crăciun" de Radu Muntean

Premiul "Let's Go Digital!" pentru cel mai bun film realizat în cadrul workshopului Let's Go Digital!: "Trei cartoane" de Alexandru Cristian Săvescu, Diana Ciobanu şi Eduard Pârvu.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) a debutat pe 28 mai, la Cluj-Napoca, şi se va încheia duminică, 6 iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici