Filmul "Surviving Life" închide Festivalului Internaţional de Film Experimental

Filmul "Surviving Life", de Jan Svankmajer, va fi proiectat în închiderea Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti - EXPIFF, care se va desfăşura între 24 şi 28 noiembrie, la Cinema Scala din Capitală, informează organizatorii.

Urmărește
22 afișări
Imaginea articolului Filmul "Surviving Life" închide Festivalului Internaţional de Film Experimental

Filmul "Surviving Life" închide Festivalului Internaţional de Film Experimental (Imagine: Adrian Paduretu/Mediafax Foto)

Protagonistul filmului, Eugene, duce o viaţă dublă: una reală - viaţa sa când este treaz, pe care o petrece de mulţi ani în compania soţiei sale, Milana - şi o alta onirică, orele sale de somn fiind dedicate unui vis care revine şi evoluează, despre o frumoasă tânără, Evgenia. Dorind să poată petrece cât mai mult timp în viaţa din vis, el merge la un psihanalist, care încearcă să-i interpreteze experienţele.

Jan Svankmajer, născut în 1934, la Praga, este unul din autorii cheie ai cinematografului experimental contemporan, punct de reper şi puternică inspiraţie pentru artiştii precum Quay Brothers, Tim Burton, Terry Gilliam şi alţii. De peste 30 ani, realizează unele dintre cele mai memorabile şi originale filme create vreodată, o combinaţie inovatoare între animaţia 3D stop-motion, marionete şi ficţiune realistă.

Primul său film de lungmetraj, "Alice"(1987), o adaptare spirituală şi subversivă a lucrării lui Lewis Carroll "Alice în ţara minunilor", se deschide cu instrucţiunea: "Acum trebuie să închideţi ochii, altfel nu veţi vedea nimic!".

Cu următoarele lungmetraje, "Faust", "Conspirators of Pleasure", "Little Otik" şi "Lunacy", artistul a mers mai departe cu provocarea limitelor dintre animaţie şi ficţiune realistă, desăvârşindu-şi viziunea profund originală.

Invitatul de anul acesta al EXPIFF este regizorul Peter Greenaway, care va prezenta, în premieră în România, cel mai recent lungmetraj al său, "Rebrand's J'Accuse". Peter Greenaway este un nume emblematic în cinematografia contemporană de avangardă, unul dintre cei mai ambiţioşi şi controversaţi cineaşti ai prezentului.

Creat sub patronajul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică, al Universităţii Naţionale de Arte şi susţinut de Centrul Naţional al Cinematografiei, EXPIFF este singurul eveniment din România dedicat filmului experimental.

Misiunea EXPIFF este aceea de a promova creaţii inovatoare atât la nivel conceptual-tematic, cât şi stilistic, artişti cu viziuni profund personale asupra realităţii contemporane, artişti care explorează cu îndrăzneală limitele limbajului cinematografic.

Competiţia internaţională EXPIFF va oferi publicului o serie de capodopere ale genului din ultimii ani, majoritatea fiind premiere în România.

Invitaţi ai festivalului sunt Peter van Hoof - directorul Departamentului de scurtmetraj al prestigiosului Festival Internaţional de Film de la Rotterdam - şi Miguel Valverde - codirector al Festivalului Internaţional de Film Independent din Lisabona (Indielisboa).

Fiecare dintre ei va prezenta publicului cinefil o selecţie "Carte Blanche" - parte componentă a competiţiei internaţionale de scurtmetraj -, compusă din titluri-cheie ale programelor pe care le-au conceput ei în ultimii ani.

Festivalul Internaţional de Film de la Rotterdam şi IndieLisboa sunt două dintre cele mai importante evenimente din zona filmului experimental, recunoscute în întreaga lume pentru sprijinul constant acordat creaţiei radical-inovatoare în cinema şi arte vizuale.

Potrivit organizatorilor, EXPIFF este primul festival de film din România care promovează zona de graniţă dintre cinema şi artele vizuale, oferind vizibilitate unor artişti proeminenţi prin poziţia lor inovatoare, ale căror lucrări sunt prezentate în muzee şi galerii de artă şi doar rareori în săli de cinema. Punctul de întâlnire al celor două medii este un teritoriu fertil din punct de vedere creativ, din care au provenit de-a lungul anilor voci artistice unice, precum Peter Greenaway, Derek Jarman, Andy Warhol, David Lynch şi alţii.

Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti este susţinut de Institutul Cultural Român, British Council, Ambasada Regatului Ţărilor de Jos, Institutul Cervantes, Institutul Italian de Cultură, Centrul Ceh, Centrul Cultural al Republicii Ungare, Forumul Austriac, Ambasada Suediei, Persona-brands for culture, DesignForge.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici