Filmul "The Artist" a luat cele mai multe trofee la premiile César 2012. Lista completă a câştigătorilor

Lungmetrajul "The Artist", de Michel Hazanavicius, a câştigat cele mai multe trofee - şase - la gala César 2012, inclusiv premiile pentru cel mai bun film şi cel mai bun regizor, potrivit site-ului televiziunii Canal Plus.

Urmărește
1058 afișări
Imaginea articolului Filmul "The Artist" a luat cele mai multe trofee la premiile César 2012. Lista completă a câştigătorilor

Producătorul Thomas Langmann (c), actorul francez Jean Dujardin (s) şi regizorul Michel Hazanavicius (d) (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Lungmetrajul alb-negru "The Artist", un omagiu adus filmelor mute hollywoodiene, a fost nominalizat la 10 categorii la cea de-a 37-a ediţie a galei premiilor César, considerate Oscarurile franceze, care s-a desfăşurat vineri seară, la Théâtre du Châtelet din Paris.

"The Artist" a primit şase distincţii, printre care cele pentru "cel mai bun film", "cel mai bun regizor" (Michel Hazanavicius) şi "cea mai bună actriţă" (Berenice Bejo). "The Artist", turnat în alb-negru, spune povestea lui George Valentin (Jean Dujardin), star al filmului mut, care a căzut în uitare odată cu apariţia sonorului, spre deosebire de tânăra actriţă Peppy Miller (Bérénice Bejo), una dintre admiratoarele sale.

În mod surprinzător, Jean Dujardin, care a câştigat majoritatea premiilor acestui sezon, inclusiv Globul de Aur şi BAFTA, dar şi trofeul pentru interpretare la Festivalul de la Cannes 2011, a fost învins la categoria "cel mai bun rol principal masculin" de Omar Sy, premiat pentru rolul din "Intouchables".

Lungmetrajul francez "The Artist" este considerat un favorit la cea de-a 84-a gală Oscar, care va avea loc duminică, la Los Angeles, şi speră să îşi încheie victorios sezonul de premii obţinând o statuetă la categoria "cel mai bun film", după un parcurs inedit pentru o peliculă care nu este anglo-saxonă. Filmul este nominalizat la zece premii Oscar, fiind pentru prima dată când o peliculă franceză este selectată în atâtea categorii ale trofeelor decernate de Academia americană. Iar dacă ar obţine premiul Oscar pentru cel mai bun film, ar fi o premieră în istoria acestor distincţii, oferite de obicei unor opere anglo-saxone.

Tot vineri seară, filmul "Polisse", de Maïwenn, care avea cele mai multe nominalizări la gala César 2012 - 13 -, a obţinut doar două premii, pentru cel mai bun montaj şi cea mai bună speranţă feminină.

Totodată, "L'exercice de l'Etat", de Pierre Schoeller, care avea 11 nominalizări, a primit trei premii, printre care cel pentru cel mai bun scenariu original.

În premieră în istoria premiilor César, trofeul pentru cea mai bună speranţă feminină a fost acordat ex-aequo, actriţelor Naidra Ayadi ("Polisse") şi Clotilde Hesme ("Angèle et Tony").

Juriul celei de-a 37-a ediţii a premiilor César a fost prezidat de actorul Guillaume Canet.

Gala César 2012 a fost prezentată de actorul şi regizorul Antoine de Caunes.

Prezentăm lista completă a câştigătorilor premiilor César 2012:

Cel mai bun film: "The Artist", de Michel Hazanavicius

Cel mai bun film de debut: "Le cochon de Gaza", de Sylvain Estibal

Cel mai bun film străin: "A Separation", de Asghar Farhadi

Cel mai bun scenariu original: Pierre Schoeller, pentru "L'exercice de l'Etat"

Cel mai bun scenariu adaptat: Yasmina Reza şi Roman Polanski, pentru "Carnage"

Cel mai bun regizor: Michel Hazanavicius, pentru "The Artist"

Cea mai bună actriţă în rol principal: Berénice Bejo, pentru "The Artist"

Cel mai bun actor în rol principal: Omar Sy, pentru "Intouchables"

Cea mai bună actriţă în rol secundar: Carmen Maura, pentru "Les femmes du 6e étage"

Cel mai bun actor în rol secundar: Michel Blanc, pentru "L'exercice de l'Etat"

Cea mai bună speranţă feminină: ex aequo Naidra Ayadi ("Polisse") şi Clotilde Hesme ("Angèle et Tony")

Cea mai bună speranţă masculină: Grégory Gadebois ("Angèle et Tony")

Cel mai bun film de animaţie: "Le chat du rabbin", de Joann Sfar

Cel mai bun film documentar: "Tous au Larzac", de Christian Rouaud

Cel mai bun scurtmetraj: "L'accordeur", de Olivier Treiner

Cea mai bună imagine: Guillaume Schiffman, pentru "The Artist"

Cea mai bună muzică originală: Ludovic Bource, pentru "The Artist"

Cel mai bun sunet: Olivier Hesper, Julie Brenta şi Jean Pierre Laforce, pentru "L'exercice de l'Etat"

Cel mai bun montaj: Laure Gardette şi Yann Dedet, pentru "Polisse"

Cele mai bune costume: Anaïs Romand ("L'Apollonide, souvenirs de la maison close")

Cele mai bune decoruri: Laurence Bennett ("The Artist")

Premiul César onorific: Kate Winslet

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici