- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (04.04.2018, 15:51)
- Ana Obretin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Filosoful Mihai Şora, la Conferinţele TNB, pe 15 aprilie
Filosoful şi eseistul Mihai Şora va intra în dialog cu publicul Teatrului Naţional Bucureşti (TNB), la Sala Studio, pe 15 aprilie, de la ora 11.00, sub genericul "Mihai Şora. 101 şi ceva", potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
Urmărește
88 afișări
Filosoful Mihai Şora, la Conferinţele TNB, pe 15 aprilie
Tichete pentru acest eveniment se găsesc la casa de bilete a TNB, precum şi online, pe mystage.ro.
Mihai Şora, născut pe 7 noiembrie 1916, la Ianova, judeţul Timiş, este este filosof şi eseist, iar, din 2012, este membru de onoare al Academiei Române.
După studii liceale la Timişoara, a studiat filosofia la Universitatea din Bucureşti (1934 - 1938), unde i-a avut ca profesori, printre alţii, pe Nae Ionescu şi Mircea Vulcănescu, iar la seminar l-a avut ca asistent, timp de trei ani, pe Mircea Eliade. Bursier al Guvernului Franţei, a ajuns, în ianuarie 1939, la Paris, pentru a realiza, sub conducerea lui Jean Laporte, o teză despre "La notion de la grâce chez Pascal/ Noţiunea de har în opera lui Blaise Pascal".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Ameninţarea înaintării vertiginoase a Wehrmacht-ului l-a făcut să părăsească Parisul în iunie 1940 şi, după lungi peregrinări, s-a stabilit la Grenoble (1940 - 1945), întrucât acolo oficia Jacques Chevalier, un "pascalizant înrăit", conform propriilor cuvinte. În această perioadă, concepe prima sa carte, "Du dialogue intérieur", un eseu de antropologie metafizică, publicat ceva mai târziu, în 1947, la Editura Gallimard. În anii războiului, participă la Rezistenţa franceză antifascistă, iar după aceea devine cercetător la Centre National de la Recherche Scientifique, Paris, între 1945 şi 1948.
Neînţelegând adevărata dimensiune tragică a ocupării de facto a României de către Uniunea Sovietică, revine în ţară în toamna anului 1948, cu intenţia de a se reîntoarce în Franţa, dar era mult prea târziu. Graniţele fuseseră deja închise şi odată cu acestea şi deschiderea României spre vest pentru aproape 20 de ani.
Totuşi, din cauza tinereţii sale şi a apolitismului său evident şi declarat, nu este împiedicat să presteze munci intelectuale. A lucrat ca referent de specialitate la Ministerul de Externe (1948 - 1951), apoi ca şef de secţie la Editura pentru limbi străine (între 1951 şi 1954) şi redactor-şef la Editura de Stat pentru Literatură şi Artă (1954 - 1969), unde are meritul remarcabil editorial de a fi fost fondatorul noii serii Biblioteca Pentru Toţi.
Mihai Şora este membru fondator al Grupului de Dialog Social, al Alianţei Civice şi al Societăţii Române de Fenomenologie.
A tradus din Jean-Jacques Rousseau ("Visările unui hoinar singuratic"), Jean-Paul Sartre ("Cu uşile închise"), Benjamin Fondane.
A obţinut premiul Uniunii Scriitorilor pentru "Sarea pământului" (1978) şi pentru "Firul ierbii" (1998).
După decembrie 1989, a fost Ministru al Învăţământului în primul guvern democratic provizoriu, condus de Petre Roman, şi singurul ministru care şi-a dat demisia din guvern, ca protest în urma mineriadelor din 13-15 iunie 1990, refuzând, ulterior, să mai ocupe vreo funcţie în aparatul de Stat.
În 2016 i s-a conferit Ordinul naţional "Steaua României" în grad de Cavaler.
Printre scrierile sale se numără "Du dialogue intérieur", 1947, Paris, Editions Gallimard; trad. rom. "Despre dialogul interior. Fragment dintr-o Antropologie Metafizică", Humanitas, 1995; 2006; "Sarea pământului", Editura Cartea Românească, 1978; Humanitas, 2006; "A fi, a face, a avea", Editura Cartea Românească, 1985; Humanitas, 2006; "eu&tu&el&ea sau dialogul generalizat", Editura Cartea Românească, 1990; Humanitas, 2007; "Firul ierbii", 1998; "Câteva crochiuri şi evocări", 2000; "Mai avem un viitor? România la început de mileniu, interviuri", Polirom, 2001; "Locuri comune", Universalia, 2004; "Clipa şi timpul", Paralela 45, 2005.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe