- Home
- Cultură-Media
- BRUXELLES, (05.11.2013, 18:33)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Finanţarea cinematografiei: Regizorii europeni fac apel pentru menţinerea regulilor UE
Mai mulţi regizori europeni, printre care belgienii Luc şi Jean-Pierre Dardenne, au cerut luni Comisiei Europene "să îşi revizuiască poziţia" referitoare la noile reguli de finanţare din sectorul cinematografiei de către statele din UE, pe care le consideră un pericol pentru diversitatea culturală.
Urmărește
136 afișări
Pedro Almodovar (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
Comisia Europeană trebuie să dea publicităţii, în luna noiembrie, o nouă Comunicare despre cinematografie, care va modifica regulile de teritorialitate ce se aplică în domeniul finanţării filmelor, informează AFP.
În prezent, o regiune/ un stat din UE poate să ajute un film oricare ar fi naţionalitatea sa, cu condiţia ca acesta să fie turnat în mare parte pe teritoriul său. Proiectul propus de Bruxelles prevede să reducă această legătură, în numele regulilor de funcţionare a pieţei interne din cadrul UE.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate alegeri prezidenţiale pe judeţe. Fiefuri PNL, câştigate de Călin Georgescu. Ciolacu are 16 judeţe, Lasconi - Capitala şi 4 judeţe
-
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi
-
Timiş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cu cine au votat timişenii
Fraţii Dardenne şi mai mulţi alţi cineaşti europeni au subliniat într-un comunicat că regulile europene în vigoare din 2001 "au oferit o flexibilitate suficientă" statelor membre, fără să genereze "nicio plângere şi nicio distorsiune" de concurenţă.
"Cerem Comisiei şi comisarului însărcinat cu concurenţa, Joaquin Almunia, (...) să îşi revizuiască poziţia, în special în ceea ce ţine de criteriul teritorialităţii", au scris cei 13 cineaşti europeni, printre care se regăsesc nume importante, precum spaniolul Pedro Almodovar, francezul Abdellatif Kechiche, germanul Wim Wenders, britanicul Ken Loach şi danezul Nicolas Refn.
Statele ar trebui să poată "să îşi aleagă mijloacele prin care înţeleg să îşi permită o diversitate culturală înfloritoare" şi "să îşi ducă pe viitor, cu acelaşi succes ca în prezent, propria lor politică culturală în ceea ce priveşte cinematografia şi creaţia audiovizuală", se afirmă în acelaşi document, care a fost semnat şi de regizorii italieni Marco Tullio Giordana, Roberto Ando şi Claudio Giovannesi, de distribuitorul italian Laetitia Antonietti şi de regizorii belgieni Joachim Lafosse şi Lucas Belvaux.
Această luare de poziţie exprimă "o serie de preocupări foarte vii", au subliniat fraţii Dardenne.
Profesioniştii din cinematografia franceză, reuniţi la sfârşitul lunii octombrie la Dijon, au tras şi ei un semnal de alarmă, văzând în acea modificare prevăzută în regulile de teritorialitate "un adevărat pericol" pentru viitorul finanţării filmelor europene.
Dacă aceste reguli noi vor intra în vigoare, "puţin câte puţin, statele nu vor mai avea interesul de a-şi susţine cinematografia", a declarat preşedintele Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) din Franţa, Frédérique Bredin. "Comisia vrea să facă acelaşi lucru cu excepţia culturală, ea vrea să aplice regulile de liber schimb asupra unei industrii care nu poate să le suporte", a declarat la rândul său delegatul general al ARP (Sindicatul scenariştilor, regizorilor şi producătorilor de film), Florence Gastaud.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Diaspora răstoarnă TOT ce se știa! Marcel Ciolacu nu există în rezultatele de peste graniță
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe