- Home
- Cultură-Media
- WASHINGTON, (08.07.2011, 17:37)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Finanţarea telescopului James Webb, periclitată printr-un vot exprimat în Camera Reprezentanţilor
Finanţarea succesorului telescopului spaţial Hubble, despre care se spune că a revoluţionat astronomia, pare să fie periclitată, după ce o comisie din Camera Reprezentanţilor din Statele Unite ale Americii a votat, joi, un buget pentru NASA care nu prevede niciun dolar pentru telescopul James Webb.
Urmărește
60 afișări
În cadrul scrutinului, o subcomisie de buget din Camera Reprezentanţilor nu a alocat niciun dolar pentru telescopul James Webb în următorul buget pentru agenţia spaţială americană, informează AFP.
Rezultatul acestui vot, care a avut loc în contextul unor masive restricţii bugetare, trebuie să fie aprobat de comisia pentru buget, de Cameră în ansamblul ei şi apoi de către Senat.
Minoritatea democrată din Cameră, care se opune suprimării fondurilor destinate noului telescop, a deplâns într-un comunicat emis în această săptămână faptul că proiectul "depăşeşte cu câteva miliarde de dolari bugetul iniţial prevăzut şi este grevat de câteva probleme grave de gestiune".
Telescopul James Webb, lansat de o rachetă europeană Ariane V, este capabil să scruteze profunzimile universului până aproape de Big Bang, ce a avut loc în urmă cu 13,7 miliarde de ani.
În februarie, Paul Martin, inspectorul general al NASA, a declarat în faţa Congresului american că telescopul a depăşit bugetul iniţial prevăzut cu mai multe miliarde de dolari. Costul acestuia, iniţial estimat la 1,6 miliarde de dolari, a urcat până la 6,5 miliarde de dolari.
NASA a amânat de mai multe ori data lansării noului telescop, fixată în prezent cel mai devreme pentru anul 2018.
Telescopul Hubble a demonstrat existenţa găurilor negre în centrul tuturor galaxiilor. Înainte de Hubble, oamenii de ştiinţă nu aveau nicio dovadă a acestui fapt.
Cu ajutorul observaţiilor făcute de Hubble, astrofizicienii au putut să confirme faptul că universul se află în expansiune şi că ritmul acesteia este unul accelerat, reuşind să calculeze şi vârsta universului - 13,7 miliarde de ani.
Printre celelalte descoperiri cu care este acreditat Hubble se numără detectarea primei molecule organice în atmosfera unei planete ce gravitează pe orbita unei stele îndepărtate şi faptul că procesul de formare a planetelor şi a sistemelor solare este relativ comun în galaxia noastră, Calea Lactee.
După cea mai recentă misiune de întreţinere, realizată de Atlantis, în mai 2009, Hubble are la bord două instrumente noi, capabile să pătrundă în istoria universului până la un moment situat la 500 de milioane de ani după Big Bang, considerat momentul în care s-a născut universul.
În ceea ce priveşte propriul nostru sistem solar, Hubble a detectat schimbări radicale în ceea ce priveşte direcţia vânturilor de pe Saturn şi a dovedit faptul că pe planeta Neptun există anotimpuri.
Succesorul său, telescopul James Webb, reprezintă un proiect ştiinţific realizat în colaborare de NASA, Agenţia spaţială europeană (ESA) şi Agenţia spaţială canadiană (CSA).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
Citește pe alephnews.ro: Moscova nu are bani nici să câștige războiul cu Ucraina, nici să piardă. Care este situația economică a Rusiei
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe