Finanţarea telescopului James Webb, periclitată printr-un vot exprimat în Camera Reprezentanţilor

Finanţarea succesorului telescopului spaţial Hubble, despre care se spune că a revoluţionat astronomia, pare să fie periclitată, după ce o comisie din Camera Reprezentanţilor din Statele Unite ale Americii a votat, joi, un buget pentru NASA care nu prevede niciun dolar pentru telescopul James Webb.

Urmărește
60 afișări

În cadrul scrutinului, o subcomisie de buget din Camera Reprezentanţilor nu a alocat niciun dolar pentru telescopul James Webb în următorul buget pentru agenţia spaţială americană, informează AFP.

Rezultatul acestui vot, care a avut loc în contextul unor masive restricţii bugetare, trebuie să fie aprobat de comisia pentru buget, de Cameră în ansamblul ei şi apoi de către Senat.

Minoritatea democrată din Cameră, care se opune suprimării fondurilor destinate noului telescop, a deplâns într-un comunicat emis în această săptămână faptul că proiectul "depăşeşte cu câteva miliarde de dolari bugetul iniţial prevăzut şi este grevat de câteva probleme grave de gestiune".

Telescopul James Webb, lansat de o rachetă europeană Ariane V, este capabil să scruteze profunzimile universului până aproape de Big Bang, ce a avut loc în urmă cu 13,7 miliarde de ani.

În februarie, Paul Martin, inspectorul general al NASA, a declarat în faţa Congresului american că telescopul a depăşit bugetul iniţial prevăzut cu mai multe miliarde de dolari. Costul acestuia, iniţial estimat la 1,6 miliarde de dolari, a urcat până la 6,5 miliarde de dolari.

NASA a amânat de mai multe ori data lansării noului telescop, fixată în prezent cel mai devreme pentru anul 2018.

Telescopul Hubble a demonstrat existenţa găurilor negre în centrul tuturor galaxiilor. Înainte de Hubble, oamenii de ştiinţă nu aveau nicio dovadă a acestui fapt.

Cu ajutorul observaţiilor făcute de Hubble, astrofizicienii au putut să confirme faptul că universul se află în expansiune şi că ritmul acesteia este unul accelerat, reuşind să calculeze şi vârsta universului - 13,7 miliarde de ani.

Printre celelalte descoperiri cu care este acreditat Hubble se numără detectarea primei molecule organice în atmosfera unei planete ce gravitează pe orbita unei stele îndepărtate şi faptul că procesul de formare a planetelor şi a sistemelor solare este relativ comun în galaxia noastră, Calea Lactee.

După cea mai recentă misiune de întreţinere, realizată de Atlantis, în mai 2009, Hubble are la bord două instrumente noi, capabile să pătrundă în istoria universului până la un moment situat la 500 de milioane de ani după Big Bang, considerat momentul în care s-a născut universul.

În ceea ce priveşte propriul nostru sistem solar, Hubble a detectat schimbări radicale în ceea ce priveşte direcţia vânturilor de pe Saturn şi a dovedit faptul că pe planeta Neptun există anotimpuri.

Succesorul său, telescopul James Webb, reprezintă un proiect ştiinţific realizat în colaborare de NASA, Agenţia spaţială europeană (ESA) şi Agenţia spaţială canadiană (CSA).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici