- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (09.09.2009, 13:59)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Firmele care şi-au suspendat activitatea nu vor mai plăti taxa radio
Firmele care şi-au suspendat activitatea nu vor mai plăti taxa radio, prevederea fiind inclusă într-un proiect de Hotărâre de Guvern, promovat de Ministerul Culturii.
Urmărește
50 afișări
Firmele care şi-au suspendat activitatea nu vor mai plăti taxa radio (Imagine: Mediafax Foto)
Proiectul promovat de Ministerul Culturii pune în acord Hotărârea de Guvern care reglementează în prezent încasarea taxei radio pentru persoanele juridice cu o hotărâre a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, din luna aprilie. În mod concret, două firme din Cluj au obţinut în instanţă, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, anularea obligativităţii achitării taxei radio. Astfel, firmele care şi-au suspendat activitatea nu vor mai plăti taxa radio.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Potrivit Mariei Ţoghină, preşedintele - director general al Radioului Public, decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie "vulnerabilizează" SRR prin scăderea veniturilor.
"Hotărârea de Guvern propusă spre aprobare vizează armonizarea actualei Hotărâri de Guvern prin care se încasează taxa radio pentru persoanele juridice cu o hotărâre a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Desigur că decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost una care vulnerabilizează SRR prin scăderea veniturilor, mai ales dacă ţinem cont de faptul că, în 2004, prin modificarea legii de funcţionare a SRR şi SRTv s-a permis scutirea de la plata taxei radio a persoanelor fizice în baza declaraţiei pe propria răspundere, fără a exista însă instrumentele de control a veridicităţii acestor declaraţii", a declarat pentru MEDIAFAX Maria Ţoghină.
Şefa Radioului Public spune că introducerea unei noi categorii de scutiri de la plata taxei radio, care în prezent este de 2,5 lei, ar putea pune în pericol misiunea postului public.
"În condiţiile în care taxa radio este cea mai mică din Europa şi este sub nivelul din anul 2001 - când era echivalentul a 3 lei, iar acum este de 2,5 lei - consider că, în ciuda tuturor eforturilor depuse de eficientizare a activităţii şi reducere progresivă a numărului de angajaţi (de la 2.700 în 2005, la 2.400 în 2009), introducerea unei noi categorii de scutiri de la plata taxei radio ar putea pune în pericol îndeplinirea misiunii de post public. De altfel, toate organismele europene recomandă statelor membre UE asigurarea finanţării adecvate a serviciului public de radiodifuziune, astfel încât acesta să-şi îndeplinească misiunea de informare, educare, divertisment şi promovare a culturii naţionale şi europene", a mai spus Maria Ţoghină.
Proiectul de HG este promovat de Ministerul Culturii - pentru că SRR nu are drept de iniţiativă legislativă - însă a fost elaborat de Radioul Public în colaborare cu juriştii de la Guvern.
În prezent, nivelul taxei lunare pentru serviciul public de radiodifuziune este de 2,5 lei pentru persoanele fizice (pentru fiecare familie), de 10 lei pentru microîntreprinderi (pentru sediul social, indiferent de numărul de subunităţi) şi de 30 lei pentru firmele cu sediul în România, altele decât microîntreprinderile, inclusiv filialele acestora, precum şi pentru sucursalele, agenţiile şi reprezentanţele companiilor străine.
Taxa radio este încasată prin intermediul companiei Electrica.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe