- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (09.09.2009, 13:59)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Firmele care şi-au suspendat activitatea nu vor mai plăti taxa radio
Firmele care şi-au suspendat activitatea nu vor mai plăti taxa radio, prevederea fiind inclusă într-un proiect de Hotărâre de Guvern, promovat de Ministerul Culturii.
Urmărește
50 afișări
Firmele care şi-au suspendat activitatea nu vor mai plăti taxa radio (Imagine: Mediafax Foto)
Proiectul promovat de Ministerul Culturii pune în acord Hotărârea de Guvern care reglementează în prezent încasarea taxei radio pentru persoanele juridice cu o hotărâre a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, din luna aprilie. În mod concret, două firme din Cluj au obţinut în instanţă, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, anularea obligativităţii achitării taxei radio. Astfel, firmele care şi-au suspendat activitatea nu vor mai plăti taxa radio.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Crăciunul în România a evoluat de-a lungul secolelor, păstrând esența spiritualității și a tradițiilor. Ioan-Aurel Pop: „Suntem singura țară europeană care are peste 7.000 de colinde”
-
Avertismentul unor lideri europeni: NATO nu poate apăra Europa fără SUA în faţa Rusiei
-
Cel puţin 32 de persoane au supravieţuit prăbuşirii avionului în Kazahstan
-
Un avion de pasageri s-a prăbuşit în Kazahstan / Cel puţin 32 de persoane au supravieţuit
Potrivit Mariei Ţoghină, preşedintele - director general al Radioului Public, decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie "vulnerabilizează" SRR prin scăderea veniturilor.
"Hotărârea de Guvern propusă spre aprobare vizează armonizarea actualei Hotărâri de Guvern prin care se încasează taxa radio pentru persoanele juridice cu o hotărâre a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Desigur că decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost una care vulnerabilizează SRR prin scăderea veniturilor, mai ales dacă ţinem cont de faptul că, în 2004, prin modificarea legii de funcţionare a SRR şi SRTv s-a permis scutirea de la plata taxei radio a persoanelor fizice în baza declaraţiei pe propria răspundere, fără a exista însă instrumentele de control a veridicităţii acestor declaraţii", a declarat pentru MEDIAFAX Maria Ţoghină.
Şefa Radioului Public spune că introducerea unei noi categorii de scutiri de la plata taxei radio, care în prezent este de 2,5 lei, ar putea pune în pericol misiunea postului public.
"În condiţiile în care taxa radio este cea mai mică din Europa şi este sub nivelul din anul 2001 - când era echivalentul a 3 lei, iar acum este de 2,5 lei - consider că, în ciuda tuturor eforturilor depuse de eficientizare a activităţii şi reducere progresivă a numărului de angajaţi (de la 2.700 în 2005, la 2.400 în 2009), introducerea unei noi categorii de scutiri de la plata taxei radio ar putea pune în pericol îndeplinirea misiunii de post public. De altfel, toate organismele europene recomandă statelor membre UE asigurarea finanţării adecvate a serviciului public de radiodifuziune, astfel încât acesta să-şi îndeplinească misiunea de informare, educare, divertisment şi promovare a culturii naţionale şi europene", a mai spus Maria Ţoghină.
Proiectul de HG este promovat de Ministerul Culturii - pentru că SRR nu are drept de iniţiativă legislativă - însă a fost elaborat de Radioul Public în colaborare cu juriştii de la Guvern.
În prezent, nivelul taxei lunare pentru serviciul public de radiodifuziune este de 2,5 lei pentru persoanele fizice (pentru fiecare familie), de 10 lei pentru microîntreprinderi (pentru sediul social, indiferent de numărul de subunităţi) şi de 30 lei pentru firmele cu sediul în România, altele decât microîntreprinderile, inclusiv filialele acestora, precum şi pentru sucursalele, agenţiile şi reprezentanţele companiilor străine.
Taxa radio este încasată prin intermediul companiei Electrica.
Citește pe alephnews.ro: În comunism, Irina Margareta Nistor a devenit vocea libertății pentru mulți oameni. „A fost un pașaport la care nu speram să ajungem”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
„NATO nu se poate apăra de Rusia fără SUA”, avertizează liderii alianței. Ce urmează pentru viitorul Europei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Omul care l-a împușcat pe Ceaușescu rupe tăcerea! Ultima dorință a dictatorului: „Nu doresc nimănui...”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:43
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1036. Drone ucrainene distrug un depozit de muniţie rusesc în regiunea Rostov, potrivit SBU / Rusia lansează un atac masiv cu rachete şi drone asupra Ucrainei în dimineaţa de Crăciun / Kievul simplifică achiziţiile de drone şi echipamente de război electronic
-
astăzi, 14:23
Un avion de pasageri s-a prăbuşit în Kazahstan / Cel puţin 32 de persoane au supravieţuit