Florenţa deschide coridorul Vasari pentru prima dată publicului. Vizitatorii vor putea parcurge cei 750 de metri pe care au păşit duci, dictatori şi elitele ilustre ale Europei

  • Pasajul supraînălţat Vasari care leagă Galeriile Uffizi de Palatul Pitti a fost folosit timp de secole doar de cei cu putere
  • De-a lungul istoriei, duci, dictatori şi elitele ilustre ale Europei au păşit prin coridorul Vasari, un pasaj îngust, supraînălţat, lung de 750 de metri, care traversează râul Arno în Florenţa.
  • Acum, vizitatorii capitalei toscane pot să le calce pe urme atunci când acest punct de reper recent restaurat, care leagă Galeriile Uffizi de Palatul Pitti şi de grădinile Boboli, se deschide sâmbătă pentru prima dată publicului larg.
Urmărește
4860 afișări
Imaginea articolului Florenţa deschide coridorul Vasari pentru prima dată publicului. Vizitatorii vor putea parcurge cei 750 de metri pe care au păşit duci, dictatori şi elitele ilustre ale Europei

Florenţa deschide coridorul Vasari pentru prima dată publicului. Vizitatorii vor putea parcurge cei 750 de metri pe care au păşit duci, dictatori şi elitele ilustre ale Europei

Coridorul, proiectat de arhitectul renascentist Giorgio Vasari, a fost comandat în 1565 de Cosimo I de' Medici, al doilea duce al Florenţei, şi finalizat în doar cinci luni.
 
A fost construit pentru a sărbători căsătoria fiului lui Cosimo, Francesco I, cu Giovanna d'Austria, dar şi pentru a uşura naveta între casa sa din Palatul Pitti şi Uffizi, care la acea vreme era sediul guvernului oraşului, protejându-l în acelaşi timp de mulţimea de pe Ponte Vecchio, precum şi de potenţialii asasini.
 
Oaspeţii înstăriţi ai lui Cosimo puteau admira minunile Florenţei prin cele 73 de ferestre mici de pe traseu, care îi ofereau ducelui şi o modalitate de a supraveghea în secret oraşul.
 
Timp de secole, acest punct de reper a fost vizibil doar pentru cei cu putere. În 1938, dictatorul fascist Benito Mussolini a mărit ferestrele centrale pentru a-i oferi oaspetelui său Adolf Hitler o vedere mai bună.
 
În ultimele decenii, a fost deschis doar pentru grupuri de studiu şi, timp de câţiva ani, până la închiderea sa pentru lucrări de restaurare internă în 2016, pentru vizite private rare.

Preţul şi ce poţi vedea

Calea poate fi accesată acum de oricine plăteşte 18 euro în plus faţă de taxa de 25 de euro pentru a intra în muzeele întinse care alcătuiesc Galeriile Uffizi.
 
De-a lungul traseului, vizitatorii vor trece peste Ponte Vecchio şi pe lângă ceea ce era un fel de balcon care le permitea familiei Medicis, o dinastie politică şi bancară, să asiste la slujba din biserica Santa Felicita, aflată mai jos, fără a fi nevoiţi să se amestece în adunare.
 
Vizitatorii se vor plimba, de asemenea, printr-o curte care conţine o grotă construită de un alt arhitect renascentist, Bernardo Buontalenti, înainte de a intra în Palatul Pitti, care găzduieşte astăzi cinci muzee şi cea mai mare colecţie de picturi de Rafael din lume. Ei vor ieşi prin grădinile Boboli.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici