Flutur la Stupca la vernisajul a trei expoziţii:Românii au talent şi în Bucovina şi dovedim cu fapte

Expoziţii de pictură, sculptură şi artă fotografică ale participanţilor la Taberele de Creaţie de la Stupca au fost vernisate, sâmbătă, în a doua zi a Festivalului European al Artelor, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, afirmând la deschidere că "românii au talent şi în Bucovina".

Urmărește
1146 afișări

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, la vernisajul celor trei expoziţii, că speră ca la ediţiile viitoare ale Festivalului European al Artelor pe lângă taberele de creaţie pentru pictură, sculptură şi fotografie să fie organizată o secţiune şi pentru confecţionarea instrumentelor populare muzicale.

"Aş vrea să văd aici şi oameni care mai fac viori, care fac fluiere, buciume sau alte instrumente din lemn, acasă la Ciprian Porumbescu", a spus Flutur.

El a arătat că a doua zi a Festivalului European al Artelor "Ciprian Porumbescu" întregeşte paleta de evenimente cu vernisajul celor trei expoziţii, cu lansări de carte şi spectacole susţinute de copii şi artişti amatori.

"Cred că trebuie să chemăm aici creaţia, pe cei care pot să creeze ceva. Suntem sătui de venin, de răutăţi şi cred ca românii au talent şi în Bucovina, poate că în primul rând în Bucovina şi acest lucru putem să-l dovedim prin fapte. Felicitări celor care şi-au pus amprenta în aceste frumoase expoziţii de sculptură, pictură şi fotografie", a mai spus Flutur.

Lucrările de sculptură în lemn realizate în cadrul Taberei de Creaţie de la Stupca de studenţi ai Universităţii de Arte "George Enescu" din Iaşi sunt expuse în parcul Muzeului Ciprian Porumbescu şi vor rămâne în custodia muzeului.

La intrarea în Muzeul Ciprian Porumbescu a fost expusă o grindă din lemn datând din anul 1841 şi care conţine înscrisuri despre familia lui Ciprian Porumbescu. Grinda a fost găsită recent într-o casă veche din comuna suceveană Breaza, fiind achiziţionată de preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, cu 3.000 de lei şi donată muzeului.

Pe aleile din parcul muzeului mai mulţi meşteri populari au expus diverse obiecte artizanale realizate din lemn.

Festivalul European al Artelor "Ciprian Porumbescu" a debutat, vineri, la Suceava, cu cea de a 32-a ediţie a Concursului Internaţional de Interpretare Instrumentală "Lira de Aur", unde concurează 137 de elevi din 13 judeţe şi din Republica Moldova.

Manifestările din cea de-a doua zi a festivalului continuă la Stupca cu lansări de carte, dar şi cu un spectacol folcloric susţinut de artişti amatori, iar la Colegiul de Artă "Ciprian Porumbescu" Suceava va avea loc un recital susţinut de pianista Raluca Ştirbăţ din Austria, membru al juriului ediţiei din acest an a Concursului Internaţional "Lira de Aur", dar şi câştigătoare a trofeului "Lira de Aur" în urmă cu peste 20 de ani, în timp ce la Casa de Cultură a municipiului Rădăuţi se va desfăşura un spectacol susţinut de trupa Teatrului de Revistă "Constantin Tănase" din Bucureşti.

Cu acest prilej, autorităţile judeţene sucevene vor oferi directorului Teatrului de revistă "Constantin Tănase", actorul Alexandru Arşinel, născut în 4 iunie 1939 la Dolhasca, în judeţul Suceava, diploma de Cetăţean de onoare al judeţului Suceava, titlul fiind conferit de CJ Suceava, anul trecut, la sfârşitul lunii noiembrie, când s-a aniversat unirea Bucovinei cu România.

În cea de-a treia zi a festivalului va avea loc la Suceava concertul de gală susţinut de laureaţii Concursului Internaţional "Lira de Aur" şi de Filarmonica Botoşani, urmat de premierea laureaţilor acestui concurs, dar şi de acordarea premiului Festivalului "Ciprian Porumbescu" rectorului Universităţii de Arte "George Enescu" din Iaşi, Viorel Munteanu, pentru activitatea sa în domeniul muzical.

Totodată, sunt prevăzute spectacole folclorice şi un recital coral la Stupca, iar în cursul serii va avea loc la Suceava un spectacol susţinut de Teatrul de Revistă "Constantin Tănase" din Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici