"În acea epocă, a fost dificil de suportat", a spus scriitorul de origine indiană, în vârstă de 61 de ani, în timpul unui interviu acordat postului de televiziune BBC.
În ziua de 14 februarie 1989, ayatollahul Khomeini a lansat, pe undele Radio Teheran, ordinul religios (fatwa) care îl condamna pe Rushdie la moarte, după ce acesta a publicat "Versetele satanice".
O fundaţie din Iran a oferit o recompensă de un milion de dolari pentru moartea lui Rushdie, suma fiind dublată în 1997.
"Însă, acum, da, cred că există ceva de povestit… Într-una din aceste zile… Oamenii mă încurajează să povestesc această istorie şi poate că o voi face", a spus scriitorul, recompensat cu premiul Booker pentru "Copiii din miez de noapte".
Imagini aici cu scriitorul de origine indiană, Salman Rushdie
Lansarea acestei fatwa l-a obligat pe scriitor să trăiască în clandestinitate.
El a început să aibă scurte apariţii în public, însă autorităţile iraniene au indicat că fatwa este încă în vigoare.
În iunie 2007, Rushdie a fost decorat cu titlul de cavaler de regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii.
Anunţul acestei recompense, acordate lui Rushdie pentru servicii aduse literaturii, a fost primit atunci cu un val de proteste vehemente în ţările musulmane, mai ales în Iran şi Pakistan.
Scriitorul Salman Rushdie a debutat în 1975 şi a fost nominalizat la Booker Prize pentru cărţile "Ruşinea", "Versetele satanice" şi "Ultimul suspin al Maurului".
În 1981, a câştigat James Tait Black Memorial Prize pentru volumul "Copiii din miez de noapte", iar în 1984, în Franţa, a primit Premiul pentru cea mai bună carte străină, pentru "Ruşinea".
De asemenea, a fost distins, în 1988 şi 1995, cu Whitbread Novel Award, pentru "Versetele satanice" şi, respectiv, pentru "Ultimul suspin al Maurului".
Pe 10 iulie anul acesta, romanul "Copiii din miez de noapte" al lui Rushdie a câştigat premiul The Best of the Booker, distincţie acordată la împlinirea a 40 de ani de Booker Prize, în urma votului publicului.