- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (18.06.2009, 15:53)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FNT 2009 - o ediţie de criză
Festivalul Naţional de Teatru (FNT), care se va desfăşura anul acesta sub semnul crizei economice, va avea o secţiune dedicată lui Eugen Ionescu, dar va prezenta mai puţine spectacole din străinătate, din cauza micşorării drastice a bugetului, care este, în prezent, de 1,1 milioane de lei.
Urmărește
183 afișări
FNT 2009 - o ediţie de criză
Pentru a sărbători împlinirea a 100 de ani de la naşterea lui Eugen Ionescu, festivalul aduce anul acesta spectacolul "La Cantatrice chauve/ Cântăreaţa cheală", în regia lui Jean Luc Lagarce, o producţie a Companiei Les Intempestifs, a anunţat selecţionerul unic al festivalului, Cristina Modreanu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Tot în cadrul aceluiaşi program dedicat marelui dramaturg vor mai fi prezentate încă două montări după "Cântăreaţa cheală", una de Alexandru Dabija, cu Teatrul German de Stat din Timişoara, şi una de Tompa Gabor, la Teatrul Naţional "Lucian Blaga" din Cluj.
La acelaşi eveniment va fi lansat volumul "Teatrul absurdului", de Martin Esslin, în traducerea Alinei Nelega Cadariu, în timp ce criticul George Banu va modera o discuţie pe tema spectacolelor după Ionesco.
"Nu vrem să facem omagieri de genul celor pe care nu le place doamna Marie France Ionesco, pe bună dreptate (fiica dramaturgului, n.r.). Va fi o marcare prin spectacole, o dezbatere moderată de George Banu şi lansarea unei cărţi", a spus Cristina Modreanu.
"A fost un an destul de bogat, în ciuda crizei financiare, cu foarte multe spectacole bune", a declarat aceasta.
"Am încercat să nu ţin cont de greutăţile financiare. La final, s-ar putea să nu fie toate aceste spectacole la Bucureşti. Eventual se vor juca la sediu", a spus selecţionerul, referindu-se la spectacolele de teatru româneşti selectate în cadrul festivalului.
"Problemele financiare au schimbat structura. Lipsesc invitaţii din străinătate. Fiind o ediţie de criză, festivalul se va axa pe spectacolele româneşti de teatru", a adăugat selecţionerul.
Printre spectacolele româneşti se numără:
"Casa Zoikăi", montat de Alexandru Tocilescu la Teatrul de Comedie din Bucureşti,
"Cum traversează Barbie criza mondială", de Alexandra Badea (Teatrul Naţional Timişoara),
"Epopeea lui Ghilgameş", de Dragoş Galgoţiu (Teatrul Odeon),
"Omul Pernă", de Radu Afrim (Teatrul "Maria Filotti" din Brăila),
"Psychosis 4.48", de Mihai Măniuţiu (Teatrul Naţional "Lucian Blaga" din Cluj),
"Trei surori", în regia lui Tompa Gabor (Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca).
Pentru a compensa lipsa spectacolelor din străinătate, Festivalul Naţional de Teatru va include proiecţii nocturne cu documentare şi spectacole importante ale teatrului mondial.
Anul acesta va fi organizată a doua ediţie Romanian Showcase, care se doreşte a fi o întâlnire între producătorii de teatru străini şi artiştii români, însă această secţiune va avea mai puţini participanţi, tot din motive de buget.
Festivalul va mai include lansări de carte, dezbateri şi o secţiune dedicată debutanţilor. O premieră importantă la FNT este "Prinţesa Turandot", regizat de Andryi Zholdak la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu.
Cristina Modreanu a spus că a observat, în timpul deplasărilor sale în ţară, că există numeroase probleme în teatre. "Cred că sunt motive serioase de îngrijorare. În teatre există o stare de deprimare, blazare şi chiar de revoltă (...) Starea corpului tehnic s-a degradat. Din păcate, managerii nu pot acţiona liber. Sindicatele în unele teatre au constituit aproape o dictatură. Lipsa tehnicii de scenă face ca spectacole să arate demodat", a spus aceasta.
În premieră, festivalul include o serie de spectacole de operă, în secţiunea Opera Revival, printre acestea numărându-se "Evgheni Oneghin" de Ion Caramitru (Opera Naţională Bucureşti), "Gianni Schicchi" de Silviu Purcărete (Opera Naţională Cluj) şi "Orfeu şi Euridice" de Alexandru Darie (Teatrul Bulandra).
"Acest an a fost, pentru spaţiul cultural, un an benefic. FNT a avut un traseu extrem de interesant (...) Dorim ca în acest an publicul să îşi cumpere bilete la spectacol (...) Cred că toată promovarea se va baza pe acest gen de mesaj pentru public", a declarat Aura Corbeanu, vicepreşedintele Uniunii Teatrale din România, organizator al festivalului.
"A fost o muncă de doi ani de zile. Ne-am asumat şi această nereuşită (au pierdut contracte importante)", a adăugat Corbeanu, care a spus că festivalul este finanţat cu 1 milion de lei din partea Ministerului Culturii şi cu 100.000 de lei din partea Primăriei Municipiului Bucureşti.
Festivalul Naţional de Teatru de la Bucureşti se desfăşoară în perioada 31 octombrie - 9 noiembrie.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe