FNT: Critici de teatru din Marea Britanie şi SUA vor răspunde unor întrebări "fierbinţi", la Bucureşti

Critici de teatru din Austria, Canada, China, Marea Britanie şi SUA vor participa, vineri, la Teatrul Naţional Bucureşti (TNB), la colocviul internaţional "Criticul/critica de teatru - dispariţie sau transformare?", din cadrul FNT, unde vor încerca să răspundă unor întrebări critice "fierbinţi".

Urmărește
127 afișări
Imaginea articolului FNT: Critici de teatru din Marea Britanie şi SUA vor răspunde unor întrebări "fierbinţi", la Bucureşti

FNT: Critici de teatru din Marea Britanie şi SUA vor răspunde unor întrebări "fierbinţi", la Bucureşti

"«Dispariţie sau transformare? Ce se va alege de critica de teatru într-un moment al schimbărilor?» Pe de o parte, spaţiul şi spaţiile de manifestare specifică s-au redus drastic, tiparul a cedat locul internetului, iar cultura - ştirilor de senzaţie. Pe de altă parte, a crescut numărul de «comentatori» din afara teatrului (manifestându-se în zona online - blog sau Facebook), ca şi ponderea opiniilor lor în rândul cititorilor - spectatori şi al artiştilor. «Care (mai) sunt, în prezent, statutul şi funcţiile criticului de teatru?» Acestor întrebări (şi nu numai lor) încearcă să le răspundă participanţii la colocviul internaţional organizat de Festivalul Naţional de Teatru (FNT) în colaborare cu Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru (AICT) şi sub egida secţiei române a AICT", se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Deschis tuturor, evenimentul intitulat "Criticul/critica de teatru - dispariţie sau transformare?" va avea loc vineri, de la ora 14.30, în Sala Multimedia a Teatrului Naţional Bucureşti (TNB).

Moderatori (sau după caz, animatori) ai dezbaterilor sunt criticii Yun-Cheol Kim, preşedintele AICT, Margareta Sörenson, vicepreşedinte, şi Alice Georgescu, preşedintele secţiei române a AICT.

Printre invitaţi se numără critici de teatru din Austria, Canada, China, Coreea de Sud, Finlanda, Franţa, Grecia, Italia, Japonia, Marea Britanie, Republica Moldova, Polonia, Serbia, Statele Unite, Suedia şi România.

Evenimentul va fi urmat de abordarea unui alt subiect "fierbinte" în întreaga lume (şi nu doar în zona teoriei de teatru): "cine a fost, de fapt, Shakespeare?". Prezentarea despre adevărata identitate a celui mai mare dramaturg al tuturor timpurilor va fi susţinută de profesorul Michel Vaïs, secretarul general al AICT.

De o bogată participare internaţională se bucură şi seminarul pentru tinerii critici, organizat de AICT la Bucureşti, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru. Profesionişti cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, din Bulgaria, Canada, Cehia, Coreea de Sud, Franţa, Marea Britanie, Noua Zeelandă, Republica Moldova, Rusia, Slovenia şi România, sunt antrenaţi pentru viitorul acestei profesii de doi experimentaţi critici de teatru: Jean-Pierre Han (Franţa) şi Mark Brown (Scoţia, Marea Britanie), membri ai Comitetului Executiv al AICT.

De asemenea, FNT va fi gazda decernării unui premiu oferit de Asociaţia Internaţională a Criticilor de Teatru. Juriul, alcătuit din trei membri ai AICT - Monica Andronescu (România), Ivan Medenica (Serbia) şi Michel Vaïs (Canada) -, va avea în vedere, la fel ca şi anul trecut, spectacolele incluse în secţiunea Teatrul de mâine. Premiantul va fi anunţat duminică, la gala de închidere a festivalului, care va avea loc la Teatrul Odeon, după încheierea ultimului spectacol din program, "Adam şi Eva", în jurul orei 21.45.

Festivalul Naţional de Teatru, cea mai importantă trecere în revistă a spectacolelor produse în România pe parcursul unei stagiuni, a ajuns în acest an la cea de-a 23-a ediţie, care se desfăşoară începând de pe 25 octombrie până pe 3 noiembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici