FOCUS: Anul 2009 în presa scrisă: reduceri salariale, disponibilizări şi închideri de publicaţii

Anul 2009 a însemnat pentru presa scrisă din România reduceri salariale, disponibilizări şi închideri de publicaţii, dar şi procese între trusturi privind publicarea de cărţi şi neînţelegeri cu Rodipet privind distribuţia de presă, toate acestea pe fondul scăderii vânzărilor şi a audienţei.

Urmărește
476 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Anul 2009 în presa scrisă: reduceri salariale, disponibilizări şi închideri de publicaţii

Anul 2009 în presa scrisă: reduceri salariale, disponibilizări şi închideri de publicaţii (Imagine: Mediafax Foto)

Anul 2009 a debutat cu o serie de schimbări în managementul şi redacţiile revistelor de pe piaţă, dar şi cu o serie de măsuri de criză implementate de trusturile de presă. Astfel, pe 9 ianuarie, Burda România a anunţat că Sandi Apostoloiu, director general adjunct al companiei, preia conducerea Departamentului de publicitate. Ulterior, la 1 iulie, Burda România a anunţat că Sandi Apostoloiu îl înlocuieşte pe Michael Schroeder în funcţia de director general al trustului de presă, începând cu luna august.

Pe de altă parte, reprezentanţii Tabu au declarat că jurnalistul Cristian Lupşa s-a alăturat echipei redacţionale a revistei, în funcţia de Senior Editor, părăsind funcţia omonimă deţinută la revista Esquire.

Tot la începutul anului, pe 13 ianuarie, Intact Media Group anunţa că aplică o "reducere a costurilor în scopul diminuării efectelor crizei financiare", printre acestea numărându-se şi micşorarea bugetului pentru salariile angajaţilor cu 20%. Astfel, directorii companiilor care alcătuiesc trustul - printre care se numărau Sorin Oancea, Gabriela Vrânceanu Firea, Cătălin Tolontan, Marius Tucă, Florin Nicoară, Mihai Gâdea, Şerban Barbato, Dan Matiescu, Radu Naum - au prezentat un buget de salarii pe anul 2009 redus cu 20% în comparaţie cu 2008.

În aceeaşi perioadă, Marilena Mantu, director general România liberă, a anunţat că ziarul pe care îl conduce a semnat un parteneriat pe trei ani cu publicaţia americană The New York Times pentru distribuţia suplimentelor International Weekly şi Book Review. Astfel, The New York Times International Weekly a fost lansat pe 16 ianuarie şi este distribuit gratuit împreună cu ziarul. Totodată, The New York Times Book Review este distribuit săptămânal, din 2 februarie, împreună cu România liberă, fiind publicat cu sprijinul editurii Univers.

În ianuarie, reprezentanţii Adevărul Holding, editorul Adevărul, au anunţat că omul de afaceri Dinu Patriciu, patronul trustului, va semna, în fiecare vineri, un editorial în cotidian, în care vor fi abordate teme economico-financiare. Primul editorial al lui Patriciu a fost intitulat "Din cinci birocraţi, patru afară!".

Tot la sfârşitul primei luni a anului, Comitetul Executiv al Federaţiei Române a Jurnaliştilor MediaSind a solicitat Guvernului României să aplice un pachet de măsuri de relaxare fiscală şi subvenţionarea transportului de presă, dar şi o serie de măsuri ce urmează a fi stabilite cu partenerii sociali şi care se aplică deja în UE.

La începutul lui februarie, Adevărul Holding a anunţat că a devenit acţionar majoritar al societăţii Mediatim, o companie timişoreană de distribuţie a presei. Astfel, Adevărul Holding a achiziţionat 29 de chioşcuri şi 25 de puncte volante de vânzare a ziarelor, lărgindu-şi reţeaua de distribuţie, adăugând-o pe cea din Timişoara celor 30 de chioşcuri din Bucureşti, respectiv celor 60 de puncte volante din Capitală şi din Cluj.

În aceeaşi lună, Adevărul Holding a sesizat Consiliul Concurenţei, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, Clubul Român de Presă şi Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal cu privire la concursul "Meciul pentru 1 milion de euro" organizat de Gazeta Sporturilor.

Trustul de presă Medien Holding a lansat, pe 9 februarie, compania Corporate Media Publishing, care creează produse de publishing (servicii de design, producţie tipografică şi concept editorial) atât pentru companiile din trust - Domus Magazin şi Societatea "R" -, cât şi pentru clienţi externi.

De asemenea, în februarie, Tribunalul Bucureşti a admis, în parte, cererea Fundaţiei Culturale Ideea Europeană, hotărând suspendarea oricărui act de distribuţie şi difuzare a volumelor 1 şi 2 din "Memorii", de Lev Tolstoi, în traducerea lui Ghenadi Strungar, apărute la editura Adevărul Holding, până la o soluţionare irevocabilă a litigiului. În acelaşi timp, Tribunalul Bucureşti a respins cererea de retragere a volumelor de pe piaţă.

Pe 18 februarie, Clubul Român de Presă (CRP) a organizat o masă rotundă intitulată "Publicitatea în perioadă de criză", la care au participat reprezentanţi ai mass-media, ai agenţiilor de media, ai clienţilor de publicitate, ai organizaţiilor neguvernamentale şi ai autorităţilor publice.

După ce, pe 16 februarie, Business Media Group (BMG) a anunţat că va trece revistele grupului exclusiv online, reprezentanţii companiei au precizat că se va relua publicarea Biz şi Business Review la 1 martie. Două săptămâni mai târziu însă, BMG a anunţat închiderea ediţiei româneşti a publicaţiei Business Review, deşi aceasta nu îşi încetase anterior apariţia în format print. Ediţiile digitale ale revistelor companiei pot fi lecturate pe site-urile www.businessweekromania.ro, www.gandestebiz.ro şi www.business-review.ro.

Prima publicaţie afectată de criza economică în 2009 a fost ziarul gratuit Compact. Ringier România a anunţat, în februarie, că închide gratuitul, ultima sa apariţie fiind cea din 26 februarie. Decizia de a închide gratuitul Compact a avut ca impact direct desfiinţarea a 22 de locuri de muncă, potrivit Ringier. Totodată, grupul a anunţat că Divizia Boulevard & Free Newspapers şi Divizia Economic & Reference au fost reunite în Divizia de Ziare, incluzând brandurile Capital, Evenimentul zilei şi Libertatea, noua divizie fiind condusă de Claudiu Şerban, director general adjunct al Ringier România. Lucian Romaşcanu, care a condus până la acea dată Divizia Boulevard & Free, a preluat funcţia de director de vânzări al noii Divizii de Ziare.

La sfârşitul lunii februarie, angajaţii cotidianelor Atac, Interesul Public şi Goool Sport, parte din trustul Locic Media Holding, au intrat în grevă pentru neplata salariilor, apariţia în print a publicaţiilor fiind sistată pentru o zi, acestea fiind disponibile doar online.

Pe de altă parte, reprezentanţii Sanoma Hearst România au anunţat că revista Harper's Bazaar, lansată în format trimestrial în luna august 2007 şi care a avut apariţii lunare începând cu luna septembrie 2008, revine la forma trimestrială începând cu luna martie.

Pe 6 martie, conducerea editorială a ziarului Cotidianul a anunţat că a decis să renunţe la colaborarea cu jurnalistul Traian Ungureanu, după ce acesta a confirmat că a acceptat să candideze pe listele PD-L pentru alegerile europarlamentare.

După ce, în 16 martie, a anunţat că părăseşte funcţia de director de publicitate Newspapers Division din cadrul Ringier România - fiind înlocuit de Mirela Murariu -, Lucian Romaşcanu a făcut cunoscută ulterior preluarea, din 25 martie, a funcţiei de General Manager al tabloidului CanCan şi al revistei Ciao!, deţinute de Radu Budeanu.

În martie, revista Diva, editată de Ringier România, s-a relansat, trecând de la apariţia săptămânală la cea bilunară, cu un tiraj de 40.000 de exemplare şi accent pus pe dinamism şi interactivitate. Revista Diva a fost lansată pe 20 octombrie 2008, fiind tipărită în 68 de pagini, în format de 230/300, cu apariţie săptămânală, la preţul de 2,99 lei. Tirajul iniţial al revistei a fost de 70.000 de exemplare.

Tot în martie, Alecu Racoviceanu, membru în Consiliul Editorial al ziarului Gardianul, a anunţat că publicaţia va disponibiliza 22 de angajaţi, dintre care mai mult de jumătate erau din redacţie, iar ceilalţi din departamentele de DTP, producţie sau personal auxiliar. Racoviceanu a precizat, la momentul respectiv, că 14 angajaţi disponibilizaţi provin din echipa redacţională, iar restul din alte departamente. El a precizat că au fost reduse şi cheltuielile salariale cu 20%.

În aceeaşi perioadă, Evenimentul zilei a disponibilizat 36 de angajaţi din toate secţiile ziarului, invocând criza economică.

Adevărul Holding a lansat, pe 23 martie, ediţia românească a revistei Forbes, fiind singura dintre cele 10 ediţii locale ale publicaţiei care apare cu aceeaşi periodicitate ca şi ediţia americană Forbes.

La sfârşitul lunii martie, premierul Emil Boc s-a întâlnit cu membrii Clubului Român de Presă (CRP) pentru a discuta probleme de natură economică, dar şi despre Codurile juridice.

Conform unui studiu dat publicităţii în luna martie, circa 60% dintre redactorii-şefi din presa locală au afirmat că publicaţia la care lucrează vizează extinderea în mediul online în viitorul apropiat, în timp ce 34% dintre ei au spus că o posibilă soluţie de continuare a activităţii editoriale este migrarea către online.

După Gardianul şi Evenimentul zilei, cotidianul România liberă, editat de Societatea "R", a concediat circa 20 de angajaţi, în cadrul celui de-al treilea val de restructurări din cadrul publicaţiei, după cele din 2007 şi 2008 şi în urma cărora echipa ziarului a fost redusă de la aproximativ 100 de persoane, la 55 de angajaţi.

Grup Management, companie care editează săptămânalul VIP, a lansat, pe 8 aprilie, revista VIP Modă, în 52 de pagini şi într-un tiraj de 15.000 de exemplare, la preţul de 4,9 lei, sub conducerea editorială a redactorului-şef Luana Ungureanu.

Pe de altă parte, revista Look, editată de Edipresse AS România, şi-a schimbat, în 2009, redactorul-şef, funcţie ocupată, din 14 aprilie, de Irina Şerbescu, anterior Beauty Editor al aceleiaşi publicaţii.

Tot în aprilie, cotidianul Evenimentul zilei şi televiziunea B1 TV au anunţat că vor realiza, în coproducţie, o emisiune TV de infotainment cu durata de patru ore, care urma să fie difuzată începând cu luna mai, de luni până vineri, între orele 14.00 - 18.00, pe postul de televiziune. Emisiunea şi-a început difuzarea pe 5 iunie, purtând titlul "Evenimentele zilei" şi fiind moderată de Alina Stancu, vedetă a postului B1 TV. Emisiunea îi are ca invitaţi permanenţi pe Mircea Marian şi Horia Ghibuţiu, senior editori ai cotidianului Evenimentul zilei.

La jumătatea lunii aprilie, revista Re:publik, editată de Igloo Media, s-a închis, pe fondul crizei financiare, ultimul număr al publicaţiei fiind cel din luna martie. Revista a fost închisă pe "perioadă nedefinită".

Alexander Theobald, director al Ringier România şi Ungaria, a anunţat că părăseşte compania, urmând ca Marius Hagger, General Manager al Ringier România, să raporteze direct lui Christian Unger, CEO al Ringier. În urma plecării lui Theobald, consiliul executiv de administraţie al companiei este alcătuit din Christian Unger (CEO), Samuel Hügli (CFO/CIO), Thomas Trüb (director al diviziei Ringier Pacific/New Media), Peter Mertus (director al Ringier Cehia /Slovacia), Marc Walder (director al Ringier Elveţia) şi Marco Castellaneta (CCO şi director al Corporate Center).

La sfârşitul lunii aprilie, Adevărul Holding a acuzat postul de televiziune Antena 1 de "practici incorecte" în ceea ce priveşte realizarea unui material care avea ca subiect publicarea volumului "Enigma Otiliei" de către trustul de presă şi a cerut CNA şi Consiliului Concurenţei să analizeze acest caz. Antena 1 a difuzat o informaţie referitoare la faptul că Adevărul Holding pune în vânzare volumul "Enigma Otiliei" fără a deţine drepturi de autor, cu trei săptămâni înainte de apariţia romanului în colecţia "Biblioteca pentru toţi", distribuită împreună cu Jurnalul Naţional. Site-ul Antena 1 anunţa că "peste 250 de mii de cărţi furate vor ajunge pe tarabe împreună cu ziarul Adevărul".

Consiliul Concurenţei a anunţat ulterior, ca urmare a sesizării Adevărul Holding privind "concurenţa neloială" a posturilor Antena 1 şi Antena 3, că "nu are compentenţe în combaterea concurenţei neloiale", acest aspect intrând în responsabilitatea Ministerului Economiei şi Finanţelor.

Ulterior, Institutul "G. Călinescu" din Academia Română a anunţat că deţine drepturile asupra operei lui George Călinescu şi că se va adresa justiţiei în cazul romanului "Enigma Otiliei" publicat de Adevărul Holding, considerând că trustul "nu a fost de bună credinţă". Totodată, editura Litera Internaţional, care deţine drept de publicare a romanului "Enigma Otiliei", intenţiona să dea în judecată Adevărul Holding pentru "prejudiciile morale şi materiale" cauzate de publicarea volumului. Dan Vidraşcu, director general al editurii, susţinea că editura Litera Internaţional deţine drepturile pentru publicarea romanului "Enigma Otiliei" în baza unui contract exclusiv semnat cu organismul de gestiune colectivă Copyro.

Totodată, reprezentanţii Intact Media Group au declarat că trustul va da în judecată cotidianul Adevărul, editat de Adevărul Holding, "pentru concurenţă neloială, precum şi pentru derularea fără drept a activităţilor de editare şi distribuire a romanului «Enigma Otiliei» de George Călinescu". Conform acestora, Jurnalul Naţional, cotidian editat de Intact Media Group, a cumpărat de la Copyro, prin intermediul editurii Litera, drepturi exclusive de editare asupra romanului "Enigma Otiliei", de George Călinescu. Copyro este "societatea de gestiune cu drepturi exclusive asupra operei călinesciene".

Reprezentanţii Intact susţineau că Adevărul a editat şi difuzat romanul "Enigma Otiliei" pe data 23 aprilie "ignorând avertismentele repetate venite din partea Societăţii Copyro de stopare a editării şi difuzării acestui roman. Somaţiile trimise de Copyro către managementul Adevărul nu au fost luate în considerare".

La rândul lui, Adevărul Holding a cerut, în iunie, Curţii de Apel Bucureşti suspendarea deciziei Tribunalului Bucureşti din 15 iunie, care a admis, în parte, acţiunea Jurnalului Naţional, dispunând suspendarea editării şi a comercializării sub orice formă a volumului "Enigma Otiliei", până la soluţionarea procesului principal intentat de Intact împotriva Adevărul.

La 24 iunie, Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a respins cererea înaintată de Adevărul Holding de suspendare a deciziei Tribunalului Bucureşti, care solicita retragerea de pe piaţă, suspendarea editării şi a comercializării sub orice formă a volumului "Enigma Otiliei" lansat de Adevărul Holding. De asemenea, instanţa a dispus retragerea de pe piaţă a tuturor exemplarelor nevândute ale volumului editat de Adevărul Holding şi a cerut editurii Intact depunerea unei cauţiuni de 50.000 de lei. Celelalte cerinţe ale editurii Intact de blocare a conturilor adversarilor săi au fost respinse.

Pe 27 aprilie, agenţia de presă Mediafax, Ziarul Financiar şi Business Magazin au fost premiate la Gala Business Superbrands 2008 - 2009, într-o ceremonie care a adus recunoaştere celor mai valoroase branduri româneşti.

La sfârşitul lunii aprilie, Ringier România a inaugurat o nouă tipografie, investiţia totală în lansarea acesteia fiind de peste 20 de milioane de franci elveţieni (peste 13 milioane de euro). Construcţia tipografiei Ringier a început în 2008, primul număr al cotidianului Evenimentul zilei tipărit în noua unitate fiind cel din 28 aprilie.

La începutul lunii mai, Ringier România şi-a anunţat rezultatele financiare pentru anul 2008, raportând o cifră de afaceri de 171,8 milioane de lei, în scădere cu 27% comparativ cu anul precedent, când aceasta a fost de 216,9 milioane de lei. La momentul respectiv, compania anunţa, ca obiectiv pentru 2009, o consolidare a afacerii pe piaţă. Din totalul cifrei de afaceri a Ringier România, piaţa ziarelor a reprezentat 67 de procente, în timp ce piaţa revistelor a fost de 16 procente. De asemenea, celelalte pieţe pe care este prezent grupul Ringier în România au avut o valoare de 17 procente din totalul cifrei de afaceri.

Tot în mai, Divizia de Ziare a Ringier România a lansat, în parteneriat cu Vodafone România, versiunile pentru telefonul mobil ale publicaţiilor Evenimentul zilei, Capital şi Libertatea, în timp ce Divizia Web a trustului de presă Adevărul Holding a lansat portalurile adevarul.it şi adevarul.es, care se adresează diasporei din Italia şi Spania.

Totodată, pe 20 mai, Dorin Chioţea, editor coordonator la tabloidul Libertatea (Ringier România), a anunţat că va renunţa la funcţia deţinută la Libertatea pentru poziţia de şef de proiecte la Adevărul Holding. Pe de altă parte, surse din cadrul Libertatea au declarat pentru MEDIAFAX, la momentul respectiv, că în jur 20 de persoane vor părăsi tabloidul, urmând să plece la Adevărul Holding - la tabloidul Click! şi la divizia web a trustului.

La jumătatea lunii mai, Revista 22, editată de Grupul pentru Dialog Social (GDS), a fost relansată la nivel grafic, pentru a marca 20 de ani de la lansare şi apariţia a 1.001 de numere.

În mai, cotidianul Adevărul de Seară şi-a extins distribuţia şi în reţeaua de metrou, prin amplasarea a 130 de standuri de distribuţie în staţiile de metrou din Capitală. Tirajul ediţiei de Bucureşti a ziarului este de 170.000 de copii, dintre care 25% distribuite la metrou. De asemenea, din 22 mai, gratuit Adevărul de Seară apare şi în Piatra-Neamţ, fiind tipărit în 7.000 de exemplare.

Pe de altă parte, tot din 22 mai, Adevărul Holding a anunţat lansarea tabloidul Click! în Italia, în şapte regiuni şi 48 de oraşe. Astfel, Click! se regăseşte în zonele aglomerate, în centre comerciale, pieţe, gări, aeroporturi, în apropierea magazinelor şi bisericilor româneşti. Românii din regiunile Piemonte, Liguria, Lombardia, Trentino Alto Adige, Veneto, Emilia Romagna şi Toscana pot cumpăra Click! în fiecare marţi, la preţul de 1,9 euro şi pot achiziţiona, vinerea, pachetul format din ziarul Click!, suplimentul TV şi Click! Jocuri, la preţul de 3,9 euro.

Pe 1 iunie, Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) a dispus începerea urmăririi penale în cazul plângerii formulate de Fundaţia Culturală Ideea Europeană împotriva Adevărul Holding privind încălcarea drepturilor de autor asupra cărţii "Jurnal", de Lev Tolstoi. Obiectul dosarului deschis la IGPR este "preluarea abuzivă, editarea şi distribuirea «Jurnalului» tolstoian în traducerea Janinei Ianoşi (editura Ideea Europeană, 2005) de către SC Adevărul Holding, cu titlul «Memorii», în traducerea (...) lui Ghenadi Strungar".

Conform Barometrului Global al Corupţiei 2009, realizat de Transparency International şi dat publicităţii pe 3 iunie, mass-media din România a ajuns pentru prima dată în topul celor mai corupte instituţii, acest lucru fiind, potrivit documentului, o consecinţă a politicilor editoriale partizane. Potrivit raportului, mass-media se situează pe locul cinci, cu o notă de 3,4, în topul instituţiilor cele mai afectate de corupţie în 2008, alături de partidele politice, sistemul legislativ, Parlament, justiţie şi mediul de afaceri.

Pe 16 iunie, Rador, agenţia de presă a Radio România, a organizat a patra ediţie a Zilei Agenţiilor de Presă, la care au participat directorii marilor agenţii de presă din România şi ai filialelor agenţiilor mondiale la Bucureşti, precum şi personalităţi ale vieţii publice şi ale mass-media. În cadrul evenimentului, jurnaliştii Irina Dârlea şi Ovidiu Vanghele de la agenţia de presă MEDIAFAX au câştigat premiile de la categoria "Cea mai bună depeşă de agenţie", respectiv "Jurnalism de investigaţie".

Tot în iunie, cotidianul Jurnalul Naţional a lansat "Caravana Marilor Români", campanie vizând descoperirea locurilor din care provin unii dintre cei mai importanţi oameni de cultură din România, printre marele personalităţi vizate numărându-se Emil Cioran, Traian Vuia, Octavian Goga, Nichita Stănescu, Nicolae Grigorescu, Mihail Sadoveanu, Eugen Ionescu, Marin Preda şi Camil Petrescu.

Luna iunie a însemnat şi intrarea tabloidului CanCan şi a revistei Ciao în Clubul Român de Presă (CRP), admiterea ca membre în Club a companiilor Cancan Media SRL şi Revista Ciao SRL fiind aprobată, prin rezoluţie, de Consiliul de Onoare al CRP. Ulterior, Cristian Tudor Popescu a declarat că a decis să înapoieze diploma de membru de onoare oferită de Clubul Român de Presă pentru că CRP a inclus cele două publicaţii în organizaţie. Totodată, Adunarea Generală a CRP a aprobat includerea în Consiliul de Onoare al Clubului a Dogan Media International SA şi a Asociaţiei Patronale a Editorilor Locali (APEL).

În aceeaşi lună, PubliMedia International a anunţat că va păstra brandurile locale editate de companie în variantă exclusiv online, decizia fiind luată ca urmare a evaluării pieţei de cititori şi publicitate. Astfel, cititorii au la dispoziţie pentru informare site-urile http://www.clujeanul.ro/, http://www.ieseanul.ro/, http://www.hunedoreanul.ro/, http://www.bihoreanul.ro/, http://www.sibianulonline.ro/ şi http://www.banateanul.ro/.

În 22 iunie, Sorin Roşca Stănescu anunţa că l-a dat în judecată pe preşedintele Traian Băsescu pentru afirmaţiile acestuia conform cărora i-ar fi cerut să intervină pentru încetarea acţiunii penale împotriva omului de afaceri Dinu Patriciu, calificându-le drept calomnioase. Roşca Stănescu solicita, la momentul respectiv, ca preşedintele Băsescu să fie obligat la plata de daune morale în valoare de 1.000 de lei, precum şi la publicarea "integrală" a hotărârii de sancţionare sub titlul "Anunţ judiciar", pe cheltuiala sa, în şase cotidiane centrale - Adevărul, Evenimentul zilei, Jurnalul Naţional, Ziua, România liberă şi Libertatea - cu aceleaşi caractere cu care sunt tipărite articolele apărute în aceste publicaţii. De asemenea, Sorin Roşca Stănescu cerea ca Traian Băsescu să fie obligat la plata cheltuielilor de judecată.

La sfârşitul lunii iunie, Andrei Stoian, preşedintele organizaţiei de tineret a Partidului Conservator (OTC), a atras atenţia că ziarele de tip tabloid au căpătat "o amploare extraordinară în România" şi afirma că acestea ar trebui să fie distribuite în ţiplă.

La finalul aceleiaşi luni, cotidianul România liberă a decis să renunţe la ediţia sa de sâmbătă, ca urmare a scăderii vânzărilor de publicitate, urmând să fie analizată redeschiderea acesteia în viitor.

Pe de altă parte, Grupul Realitatea-Caţavencu a anunţat, printr-un comunicat intern, că va diminua salariile angajaţilor de la 1 iulie, pentru a reducere costurile trustului de presă, cei mai afectaţi fiind cei din middle şi top management, "unde procentul de reducere ajunge până la 50%". "Salariile mici nu vor fi afectate de această măsură. Căutăm în continuare soluţii de atenuare a efectelor crizei economice şi ne bazăm pe ajutorul fiecăruia dintre voi în acest sens", se arăta în comunicatul intern.

Ulterior, circa 23-24 de jurnalişti din cei 70 angajaţi ai Cotidianul au primit oferta de a lucra exclusiv pentru partea de online a publicaţiei, în schimbul unui salariu de 1.000 de lei pe lună şi a unei norme de lucru reduse.

Pe 2 iulie 2009, cotidianul ProSport a împlinit 12 ani şi cu ocazia acestui eveniment a lansat un supliment special, ce conţine poveştile ziarului şi ale oamenilor care l-au creat. Ulterior, Publimedia Internaţional a decis ca ediţia de duminică a cotidianului sportiv ProSport să apară exclusiv online, începând cu 19 iulie.

La începutul lui iulie, Adevărul Holding a lansat Adevărul de Seară - Ediţia de Litoral, ziar care s-a distribuit gratuit în fiecare zi, în toate staţiunile şi în zona turistică a oraşului Constanţa, în perioada iulie - august 2009. De asemenea, Adevărul Holding a anunţat, în aceeaşi perioadă, achiziţionarea a 75% dintre acţiunile West Tipo International (WTI), devenind acţionar majoritar al celei mai mari tipografii din vestul României. Adevărul Holding şi West Tipo International au investit într-o maşină de tipar, un sediu nou, computer to plate (CTP) şi sisteme computerizate de pompare a cernelii tipografice.

Şi ziarul Ring şi-a extins distribuţia pe Litoral, din 13 iulie, unde a apărut cu un tiraj zilnic de 10.000 de exemplare. Pe Litoral, Ring a fost lansat în cutiile speciale amplasate în staţiunile Eforie Nord, Eforie, Eforie Sud, Costineşti, 23 August, Olimp, Neptun, Jupiter, Aurora, Venus, Saturn şi Mangalia.

În aceeaşi lună, ediţia de duminică a Jurnalul Naţional s-a relansat în format "de revistă", evenimentul fiind completat de lansarea colecţiei Cinemateca, dedicată cinematografiei româneşti.

Iulie 2009 a fost şi luna în care a izbucnit un scandal între distribuitorul Rodipet şi trusturile de presă. Astfel, Adevărul Holding a anunţat că încetează, din 8 iulie, pe termen nelimitat, relaţiile comerciale cu Rodipet şi că a început procedurile juridice pentru recuperarea datoriilor de la această societate. Decizia trustului a venit pe fondul refuzului sistematic al conducerii Rodipet de a achita datoria de peste 1,2 milioane de euro a companiei faţă de Adevărul Holding, dar şi ca urmare a demersului Rodipet de a opri unilateral distribuirea produselor Adevărul Holding în Bucureşti şi în ţară, începând cu data de 7 iulie.

De asemenea, titlurile aflate în portofoliul diviziei de publishing a Mediapro nu s-au mai găsit la chioşcurile din reţeaua Rodipet începând cu 9 iulie, în timp ce Ringier România a încetat colaborarea cu distribuitorul de presă Rodipet începând cu 20 iulie.

Cotidianul Gazeta Sporturilor a contractat un credit de 1 milion de euro pentru că plăţile de la furnizori au fost întârziate. Cătălin Tolontan, redactor-şef al publicaţiei, a dat drept exemplu, în acest caz, compania Rodipet, care trebuia să dea cotidianului Gazeta Sporturilor o sumă de 300.000 de euro.

Pe 9 iulie, EMI European Media Investment AG, companie afiliată la Goldbach Media Group (Elveţia), a vândut pachetul integral de acţiuni deţinut în cadrul SC Compania de Media SA, tranzacţia realizându-se ca urmare a interesului manifestat de acţionarii minoritari şi managementul companiei pentru preluarea integrală a acţiunilor şi în linie cu strategia Goldbach Media de a se concentra cu precădere pe zona mediei electronice, strategie anunţată încă de la momentul achiziţiei ARBOmedia AG.

Tot în iulie, Burda România a finalizat vânzarea revistei Cool Girl către publisherul Presworks România, însă a anunţat că va continua să se ocupe de vânzările de publicitate ale titlului, precum şi de distribuţia acestuia. Presworks România SRL editează publicaţiile săptămânale Star, Zău şi Şoc.

Jurnalistul Florian Bichir, care anterior a ocupat funcţia de editor coordonator pentru ediţia de duminică a Evenimentul zilei, a fost numit, în iulie, editor coordonator proiecte speciale al tabloidului Libertatea, ambele publicaţii fiind deţinute de Ringier România. Totodată, el a precizat că funcţia pe care a ocupat-o anterior la Evenimentul zilei va fi preluată de jurnalistul ieşean Gabriel Gachi.

Pe 15 iulie, publicaţia Ziarul, a cărei apariţie a fost întreruptă pentru circa un an, a anunţat că se relansează în format săptămânal, într-o nouă formulă grafică şi editorială, în 16 pagini full color, în fiecare miercuri, la preţul de 80 de bani.

Ringier România a înfiinţat, la jumătatea lui iulie, Divizia Online, care cuprinde un număr total de peste 100 de posturi şi este condusă de Marius Hagger. Divizia online funcţionează ca unitate de business independentă, care reuneşte pe de o parte activităţile online ale brandurilor din print şi care, pe de altă parte, identifică şi materializează oportunităţi de afaceri în zonele e-commerce şi servicii. Divizia Online are în structură şapte subdepartamente (evz.ro, libertatea.ro, capital.ro, Magazines Online, Marketing & Sales, IT Online şi WebTV).

În ediţiile din 29 iunie ale cotidianelor Adevărul şi Gazeta Sporturilor au apărut articole despre fostul internaţional Gheorghe Popescu, care ar fi dat informări despre colegii săi în perioada 1986-1989, el figurând în dosarul privind activitatea sa de informator al Securităţii cu numele conspirativ de "Petrescu". Pe 22 iulie, Gheorghe Popescu a declarat că va acţiona în instanţă cele două publicaţii şi redactorii care au scris despre el. Ulterior, Cătălin Tolontan, redactor-şef GSP, a declarat că este dreptul fostului fotbalist să facă acest lucru, dar că "va pierde procesul", deoarece GSP a tratat cazul cu "discernământ". Totodată, Grigore Cartianu, redactor-şef al Adevărul, a declarat că este "dreptul lui să dea în judecată pe cine vrea", dar că nu crede că fostul internaţional are şanse să câştige.

Simona Ionescu, redactor-şef adjunct la tabloidul Click!, a declarat, la jumătatea lunii iulie, că, de la 1 august, va ocupa funcţia de prim redactor-şef adjunct al tabloidului CanCan. O altă schimbare intervenită de la 1 august a fost preluarea funcţiei de redactor-şef a Business Standard de către Radu Soviani, acesta înlocuindu-l pe Adrian Mîrşanu.

Tot de la 1 august, Grupul Realitatea-Caţavencu a anunţat preluarea conducerii ziarului Cotidianul de către Cornel Nistorescu, Adrian Ursu, redactorul-şef al publicaţiei, fiind numit director editorial al Realitatea TV. După această numire, consiliul editorial al ziarului - format din Emil Hurezeanu, Adrian Ursu, Mircea Dinescu, Doru Buşcu şi Robert Turcescu - a fost desfiinţat, mai mulţi jurnalişti, între care Cristian Pătrăşconiu, Mirela Corlăţan, Ioan T. Morar, Teodor Baconschi, Cristian Teodorescu, Costin Ilie, dar şi redactorii-şef adjuncţi Liviu Avram şi Costi Rogozanu, anunţând că au fost demişi sau demisionează. Pe de altă parte, pe 10 august, Oana Stănciulescu a preluat funcţia de redactor-şef al Cotidianul.

La mijlocul lunii august, Carmen Eberhat, director editorial al diviziei Magazine a Adevărul Holding, a declarat că, la începutul lui 2010, trustul de presă Adevărul Holding va lansa o revistă glossy, sub licenţă internaţională, redactorul-şef al acesteia urmând să fie Elena Stoichiţă. Ulterior, pe 17 decembrie, Eberhat a declarat pentru MEDIAFAX că varianta românească a revistei OK! va fi lansată pe 19 februarie 2010 şi va avea o apariţie bilunară, conţinutul fiind majoritar internaţional.

Tot în august, Ion Cristoiu a declarat, pentru MEDIAFAX, că a vândut revista şi editura Historia, precum şi site-ul www.historia.ro, deţinute de el şi Vlad Pufu, trustului Adevărul Holding.

Începând cu 1 septembrie, ziarul Adevărul a anunţat o nouă organigramă editorială, cu Grigore Cartianu şi Laurenţiu Ciocăzanu - redactori-şefi, în timp ce Bianca Toma, Liviu Avram, Alin Paicu şi Andrei Velea deţin funcţia de redactori-şefi adjunct, iar Emilian Isailă, pe cea de prim redactor-şef adjunct.

Tot la începutul lui septembrie, Ion Cristoiu şi Adrian Păunescu au anunţat că vor scrie o serie de articole pentru gratuitul Ring, deţinut de fraţii Ionuţ şi Robert Negoiţă. De asemenea, Ion Cristoiu s-a alăturat, din 7 septembrie, echipei de comentatori a ziarului Adevărul, pentru o rubrică săptămânală.

Mai multe organizaţii de media, printre care MediaSind, AJR şi Federaţia Sindicatelor din SRR, au solicitat Guvernului, la începutul lui septembrie, începerea "de urgenţă" a discuţiilor cu reprezentanţii mass-media "pentru a identifica măsurile ce trebuie aplicate în industria de media, în această perioadă de criză". Aceştia motivau cererea adresată Guvernului prin faptul că "vânzările în presa scrisă s-au redus cu 30% faţă de media anului trecut", "peste 1.000 de angajaţi şi-au pierdut locurile de muncă", "disponibilul pentru bugetele de reclamă s-a înjumătăţit", discuţiile dintre Comitetul Anticriză pentru Mass-Media şi Ministerul Finanţelor Publice, iniţiate în primăvara acestui an, nu au avut nici un rezultat" şi "criza economică a obturat accesul publicului la informaţie".

Pe 5 octombrie, Adevărul Holding a lansat topul "Forbes România 500 Miliardari", realizat pentru prima dată în România de revista Forbes. Pe de altă parte, săptămânalul Capital, editat de Ringier România, a lansat, pe 14 octombrie, catalogul "Top 300 cei mai bogaţi români", care prezintă investiţiile, tranzacţiile şi achiziţiile celor mai bogaţi oameni din România.

La mijlocul aceleiaşi luni, cotidianul Evenimentul zilei a renunţat la o serie de colaboratori, printre aceştia numărându-se Christian Mititelu, Adrian Georgescu, Andrei Postelnicu, Nicolae Manolescu, Iulian Comănescu şi Rodica Culcer, pe fondul contextului economic nefavorabil. În echipă au fost păstraţi doar "comentatorii care scriu editorialul mare" şi anume Horia Roman Patapievici, Mircea Mihăieş, Vladimir Tismăneanu, Sorin Ioniţă, Răzvan Exarhu şi Mircea Cărtărescu.

Din 16 octombrie, cotidianul 7plus a devenit ziarul Naţional, revenind astfel la titlul sub care a fost lansat, în 1997, de Iliuţă Naghi, patronul publicaţiei. De asemenea, pagina de internet a cotidianului - www.7plus.ro - s-a transformat în www.ziarulnational.com.

La începutul lui noiembrie, Burda România a anunţat că numărul de noiembrie-decembrie al revistei Men's Health, apărut pe piaţă pe 29 octombrie, este ultimul editat de companie, contractul prin intermediul căruia Burda a deţinut licenţa pentru editarea titlului, semnat în martie 2005, încheindu-se în decembrie.

În aceeaşi perioadă, CRP şi Asociaţia Jurnaliştilor din România (AJR) au anunţat că au format Comisia Media, un organism comun care se va pronunţa, sub aspect profesional, în probleme de deontologie. CRP este reprezentat in Comisia Media de Remus Anghele, Dorin Bătfoi, Indira Crasnea, Cristian Dimitriu, Cosmina Noaghea. La rândul său, AJR este reprezentată în comisie de Cezar Ion, Ovidiu Nahoi, Ştefan Rădeanu, Ciprian Stoianovici, Cătălin Tolontan. Membrii supleanţi ai comisiei, din partea AJR sunt Dan Horaţiu Popa şi Cristian Tudor Popescu.

Tot la începutul lui noiembrie, ziarul Ziua a renunţat la ediţia de luni tipărită a publicaţiei, aceasta urmând să apară exclusiv online, publicaţia având ediţii tipărite de marţi până sâmbătă.

Revista Adevărul literar şi artistic a sărbătorit, pe 18 noiembrie, 1.000 de numere de la lansare, printre cei care au scris la această publicaţie numărându-se, de-a lungul timpului, Mihail Sadoveanu, George Călinescu, Tudor Arghezi, Ion Minulescu, George Topârceanu şi Andrei Pleşu.

Din decembrie, revista Flacăra, editată de grupul Publicaţiile Flacăra, apare într-un nou format grafic şi editorial, cu un conţinut structurat pe şase secţiuni (Zoom, People, Cultură & Mass Media, Politică, Business şi Lifestyle).

La începutul lui decembrie, 24 de companii de media au anunţat că s-au reunit în Patronatul Presei Române (PPR), semnându-se actele de constituire a organizaţiei patronale din mass-media, o etapă esenţială în maturizarea profesională şi instituţională a presei naţionale. Organizaţia este condusă din funcţia de preşedinte de Cosmina Noaghea, iar din funcţia de prim-vicepreşedinte, de Răzvan Corneţeanu. Membri fondatori ai PPR sunt: SC Adevărul SA, SC Agenda SRL Timişoara, SC Click News SRL, SC Curierul Naţional SA, SC Deşteptarea SA Bacău, SC Editura Historia SRL, SC Erc Press SRL, SC European Media Invest SRL, SC Grupul de Presă Medianet SA, SC Intermedia Concept SRL, SC Inform Media SRL, SC Maxim Publisher SRL, SC Media Promovalores SRL, SC Media Sud Management SA, SC Mediafax SA, SC Media Sud Europa SA, Media Grup Production SRL Buzău, SC Monitorul Expres SA, SC Publione Media SRL, SC PRO TV SA , SC Sport Channel SRL, SC Satiricon SRL, SC Trustul de Presă Dunărea de Jos SA, SC Zaga Brand SRL.

Pe 9 decembrie, Grupul Realitatea-Caţavencu a anunţat că nu mai editează, începând cu 1 ianuarie 2010, cotidianele Business Standard şi Cotidianul, fiind purtate negocieri pentru vânzarea agenţiei de presă NewsIn. Pe 21 decembrie, Cornel Nistorescu, director al ziarului Cotidianul, şi-a anunţat retragerea din funcţie într-un editorial. Ultimele numere tipărite ale celor două publicaţii au apărut pe 23 decembrie, soarta agenţiei NewsIn fiind încă neclară.

Material de Alexandra Buzas, alexandra.buzas@mediafax.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici